Yeniden RTÜK Baskani Seçilen Ebubekir Sahin, Yayinci Kuruluslari Uyardi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nda (RTÜK) yapilan seçimle 3. kez Baskan seçilen Ebubekir Sahin, yeni döneme iliskin önemli mesajlar verdi.

Baskanlik seçiminden sonra açiklamalarda bulunan Sahin, 3. döneminde nasil bir politika izleyecegine iliskin ipuçlari verdi. Sahin, açiklamalarinin odagina dizileri, haber bültenlerini, tv sovlari ve tartisma programlarini aldi.

RTÜK Baskani Sahin, açiklamalarinda su ifadelere yer verdi:

“Son dönemde gerek televizyonlarda gerekse radyolarda, medya hizmet saglayici kuruluslarimizin imza vererek onayladigi yayincilik etik ilkelerine ve 6112 sayili Yasaya aykiri yayinlar dikkatimizi çekmektedir. Sov programlari, haberler ve tartisma programlari ile dizilerde Türk aile yapisina aykiri örf ve adetlerimize ters içerikler artis göstermektedir. Net olarak belirtiyorum ki, degerlerimize aykiri yayinlara müsaade etmeyecegiz.

Yine içinde bulundugumuz günlerde bilhassa gerçeklikten uzak yayin içerikleri, habercilik etik ilkelerine aykiri manipülatif yalan haberler maalesef ekranlari çokça kaplamaktadir. Halkin haber alma özgürlügü, dogru bilgi edinilmesi ve saglikli kamuoyu olusumu açisindan, gerçekleri yansitmayan hatta kurgusal olarak dizayn edilen yalan haberlerin izleyici ve dinleyiciye ulasimi kabul edilemez. Halkimiz dogrulari ögrenmeyi hak eder, yalan ve yanlis bilgilere seyirciyi maruz birakmak hiçbir yayincinin hakki degildir. Yalan haber ve dezenformasyona asla ve asla geçit vermeyecegiz.

Spor ve tartisma programlarinda küfür ve hakaretlere varan suur veya suur disi artislari dikkatle takip ediyoruz. Yasamizin 8. Maddesinde yer alan yayincilik ilkelerine uyma noktasinda itina gösterilmedigi asikardir.

Türk aile yapisini zedeleyen, toplumsal ve kültürel degerlerimize saygisiz yayinlara “dur” demek 6112 sayili yasanin bize emrettigi görevimizdir.

RTÜK olarak bundan önce oldugu gibi bundan sonra da, bilhassa seçim dönemine yaklastigimiz bugünlerde, yayinlari yakindan takip ederek kurallara uymayan medya hizmet saglayicilar hakkinda gerekli yasal islemleri baslatacagimizi açikça beyan ediyorum.”
Kaynak: İHA