'Site Ve Tesis Yönetimlerine Düzenleme Geliyor'

Emlak Uzmani Mustafa Hakan Özelmacikli, "Bazi sitelerdeki aidatlar kira bedellerine yaklasmaya basladi. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nda Konut Politikalari ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Sube Müdürlügü kuruldu. Kanuni düzenlemeler sonrasinda yönetmelik ve ikincil mevzuat çalismalari yürütülecek" dedi.

'Site Ve Tesis Yönetimlerine Düzenleme Geliyor'


Bazi sitelerdeki aidatlar kira bedellerine yaklasmaya basladi.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nda Konut Politikalari ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Sube Müdürlügü kuruldu. Kanuni düzenlemeler sonrasinda yönetmelik ve ikincil mevzuat çalismalari yürütülecek. Konuya iliskin degerlendirmelerde bulunan Altin Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacikli, “Apartman, site ve tesislerde aidatlar isletme projesi çerçevesinde arsa payi ve bagimsiz bölüm sayisina göre belirlenmelidir. Bazi sitelerdeki yüksek aidatlar gerek kiracilar gerekse de malikler için büyük sikintilar olusturuyor. Insaat firmalari yönetimleri maliklere devretmekten kaçiniyor ve yönetimleri kendileri devam ettirmeye çalisiyor. Hatta henüz satilmayan daire veya isyerlerinin de maliyetleri oturanlara bile yansitilabiliyor. 16 Ocak tarihinde isim degisikligi ile kurulan Konut Politikalari ve Tesis Yönetimi Hizmetleri Sube Müdürlügü ile site, toplu yapi ve ticaret merkezlerinin ve bu alanlarda görev alan yöneticilerin hukuki, mali ve teknik mevzuat açisindan standartlastirilmasini saglamasi hedefleniyor. Bu konuda kamunun düzenleyici, denetleyici ve yol gösterici konumunun gelistirilmesi önemli” diye konustu.



"Yönetim isi profesyonellik gerektirir"

Site ve tesislerin bilgili, deneyimli, kanuni ve hukuki uygulamalari bilen kisiler tarafindan yönetilmesine büyük ihtiyaç duyuldugunu belirten Özelmacikli, “Yöneticilerin binanin sigorta ettirilmesinden, bakim ve onarimina, asansörün güvenli bir sekilde isletilmesinden aidatlarin tahsiline, isletme projesi yapilmasindan, alinan kararlarin yerine getirilmesine kadar tüm süreci ticari olarak kaygisiz ama denk bütçe kaygili bir yönetim modeli ile isletmeleri önemli. Yöneticinin tüm kat maliklerine karsi komsuluk iliskilerinin zedelemeden seffaf, esit ve tarafsizca bir yönetim sergilenmesi gerekiyor” dedi.



"Tesis yöneticiligi mesleki yeterlik kapsaminda"

Özelmacikli, “Tesis Yöneticilerinin sahip olmasi gereken bilgi, beceri ve yetkinlikleri tanimlamak, mesleki yeterliliklerini geçerli ve güvenilir bir belge ile kanitlamalarina imkân saglamak, sinav ve belgelendirme kuruluslarina kaynak ve referans olusturmak ve adaylara meslege iliskin rehberlik saglamak amaciyla 18UY0354-6 kodu ile hazirlanmis olan Tesis Yöneticisi Mesleki Yeterlilik belgesi bulunuyor. Altin Mesleki Yeterlilik olarak bu belgeyi vermeye hak kazanan ilk yetkilendirilmis belgelendirme kurulusuyuz” dedi.



"Her aidat zammi fahistir denemez"

Özellikle son bir yilda artan maliyetlerin aidat artislarini etkiledigini ifade eden Özelmacikli, “Toplu yapilarda ana gider kalemlerine baktigimizda, giderlerin yüzde 63’ü isçilik, yüzde 17’si enerji ve yaklasik yüzde 20’si bakim - onarim giderlerinden olusmaktadir. Sira ile son bir yilda bu kalemlerdeki gider artislarina baktigimizda ise, isçilikte giderler yüzde 100, enerjide yüzde 60 ve bakim - onarimda ortalama yüzde 65 bir artis var. Bu açidan degerlendirdigimizde yaklasik yüzde 86 oraninda zaten minimum bir artis yapilmasi gerekiyor. 2022 Temmuz’da yapilmayan ek bütçeler basta olmak üzere, avans hesaplarindan ve tazminat bütçelerinden harcanan paralarin tekrar toplanmasi önemli olacak” dedi.

Kaynak: İHA