Sünnet Için En Ideal Zaman Yariyil Tatili

Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Perihan Topçu, "Sömestr tatili hem saglik açisindan hem de sosyal yönden sünnet için en uygun dönemlerden biridir" diye konustu.

Sünnet Için En Ideal Zaman Yariyil Tatili
Sünnet zamani seçimi pek çok aile için kafa karistiran çok önemli bir konudur. Ebeveynler sünnet için çocuklarin yasi ve mevsim seçiminde titiz davranmaktadir. Sömestr tatili hem saglik açisindan hem de sosyal yönden sünnet için en uygun dönemlerden biridir. Özel Medicana Bursa Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmani Op. Dr. Perihan Topçu, uygun sünnet dönemi ve dikkat edilmesi gerekenler hakkinda bilgi verdi. Sünnet isleminin oldukça kolay ve artik lokal ve genel anestezi ile hiçbir aci ya da agri duyulmadan gerçeklestirildigini ifade eden Op. Dr. Perihan Topçu, "Genel anestezi ya da lokal anestezi ile sünnet gerçeklestirilebilir. Günümüzde bu tarz operasyonlar çok daha hizli ve kolay yapilabilmekte, sonrasinda çocukta da herhangi bir travmaya sebep olmamakta. Çocuklarin sagligi ve enfeksiyon riskinin çok düsük olmasi nedeniyle yariyil tatilinde çocuklarin sünnet ettirilmesini tavsiye ediyoruz" dedi.

Cerrahi islemin hastane kosullarinda yapilmasinin en dogru seçim olacagini belirten Op. Dr. Topçu ,‘‘Sünnet, zor olmayan ve rahat karsilana edilebilen bir cerrahi islemdir. Ancak usulüne uygun yapilmadiginda ise kalici cinsel organ kayip ve bozukluklarina varan sonuçlarla karsilasila bilinir. Cerrahi islem standartlarina uyularak yapilan sünnet sonrasi istenmeyen durumlardan kaçinmak mümkündür. Mutlaka deneyimli bir uzman, tercihen Çocuk Cerrahisi yada Çocuk Üroloji Uzmani tarafindan yapilmalidir. Aksi takdirde sünnet sonrasi derinin fazla yada az kesilmesi, kötü nedbe dokusu kalmasi, sekil bozuklugu ,siddetli kanama, enfeksiyon, penis basinin kismi yada tamamen kaybi gibi istenmeyen sonuçlar olabilir. Bu nedenle sünnet dogru yerde, uygun yas araliginda, cerrahi prensiplere uyularak deneyimli bir uzman tarafindan yapilmalidir‘‘ diye konustu.

Ailelerin sünnetle ilgili merak ettigi bir diger önemli konu, çocuklarin kaç yasina kadar sünnet ettirilmesi oldugunu belirten Op. Dr. Perihan Topçu, bu konuda sünnetin ya 2 yasindan önce, ya da 6 yaslarindan sonra yapilmasi gerektigini belirtti.

Çocuklarda enfeksiyon veya böbrek hastaliklari risklerinin olmasi durumunda 2 yasindan önce sünnet öneren Yildiz, diger sartlarda 6 yasindan sonrasini önerdiklerini belirtti.

Op. Dr. Perihan Topçu "Sünnet erkek çocuklarda, penis basini örten derinin belirli ölçüde ve sekilde kesilmesiyle uygulanan cerrahi islemdir. Cerrahi bir islem oldugu için de sünnetin hastanede ve hatta ameliyathanede yapilmasi en dogru seçimdir. Sünnet mutlaka uygun yas araliginda yapilmalidir. 2-6 yas arasi çocuklarda sünnet, cinsel kimlik gelisimi, ben merkezci ve uyumsuz olmalari nedeniyle zorunlu olmadikça yapilmamalidir. Çocugun cinsel kimlik döneminin gelistigi bu dönemde sünnet yaparsak, igdislik dedigimiz erkeklik gücünün kaybi korkusu yasanir ve bir ömür boyunca kapanmaz yararlar olusabilir. Ne pahasina olursa olsun çocuklarimizi 3-6 yas arasinda asla sünnet yaptirmamaliyiz‘‘ seklinde konustu.

Topçu son olarak sunlari söyledi:

"Sosyal olarak yariyil tatilleri çocuklar için uygun bir sünnet dönemidir. Havalarin soguklugundan dolayi ev disi aktivasyonlar kisitlidir. Sonuç olarak çocuk daha uygun kosullarda, evinde dinlenerek rahat bir sünnet sonrasi dönem geçirecektir. Sünnet sonrasi en önemli dönem ilk 24 saattir. Sorunlar en çok bu dönemde gerçeklesir. Sünnet sonrasinda ilk hafta asiri hareketlilikten kaçinmakta yarar vardir."
Kaynak: İHA