Karsli Nisa'ya Bayraktar'dan Anlamli Ödül

2022 TÜBITAK 2204 C Liseler Arasi Kutup Arastirmalari Proje Yarismasinda 6 ay üzerinde çalistigi "Vegan Yalitim" isimli projesi ile Türkiye 2’incisi olan Nisa Gül Yildiz, 2’incilik ödülünü TEKNOFEST Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar’dan aldi.

Karsli Nisa'ya Bayraktar'dan Anlamli Ödül
Karsli Nisa Gül Yildiz, gelistirdigi projeyle Kutup bölgelerinde bilim insanlarinin kaldigi konteynirlarin daha iyi ve dogal bir yalitim imkani saglayarak isinmalarina yardimci olacak.

Temmuz ayinda, 611 projenin basvurdugu 2022 TÜBITAK 2204 C Liseler Arasi Kutup Arastirmalari Proje Yarismasina, proje danismani Ögretmen Dr. Engin Yalmanci ile birlikte katilan Kars Fen Lisesi 11’inci sinif ve Prof. Dr. Fahrettin Kirzioglu Bilim ve Sanat Merkezi ögrencisi Nisa Gül Yildiz (16), hazirladigi "Vegan Yalitim" isimli projesi ile finalde Canlilar Bilimi Ana Alani/Karasal Ekosistem Tematik Alaninda Türkiye 2’incisi oldu.

Resim ve müzik alaninda Prof. Dr. Fahrettin Kirzioglu Bilim ve Sanat Merkezi’nde egitim gören Arzu ve Baykan çiftinin 2’inci çocuklari olan Yildiz’in Biyoloji bölümü alaninda bir proje ile Türkiye ikincisi olmasi ise dikkat çekti.

2022 TÜBITAK 2204 C Liseler Arasi Kutup Arastirmalari Proje Yarismasina 6 aylik çalisma sonucunda "Vegan Yalitim" projesiyle derece alan Nisa Gül Yildiz, “Projemin adi “Vegan Yalitim” bu projede ki amacim kutup bölgelerinde bilim insanlarimizin kaldigi konteynirlarin daha iyi yalitim saglanmasi ve daha dogal bir yalitim saglanmasini gerçeklestirmek. Böylece bilim insanlarin daha iyi bir ortamda çalismalarini saglamak. Bunun için Kars’ta ve kutup bölgelerinde yasayan Hus agacini tercih ettim. Kesinlikle kutuplara kimyasal madde sokmuyoruz. Dogal yalitim Hus agaci, kutup bölgesine özgü bir agaç, onun adaptasyonundan yararlanarak bir yalitim malzemesi gelistirdik. Böylece bilim insanlarimiz daha sicak bir ortamda çalismalarina devam etmesine olanak sagladik” dedi.



“Selçuk Bayraktar’in elinden ödül almak onur vericiydi”

TEKNOFEST Karadeniz final töreninde, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Selçuk Bayraktar ve TÜBITAK Baskani Prof. Dr. Hasan Mandal’in elinden ödülünü alan Yildiz, o anlari anlatti.

Yildiz, “Öncelikle bu ortamda bulunmak çok güzel bir duyguydu. Bu asamalara gelebilmek, bir sürü asamasi olan bir yarisma, bir de bu yarismada derece olmak özellikle Selçuk Bayraktar’in elinden bu dereceyi almak gerçekten gurur ve onur verici bir duyguydu. Tekrar katilmak istiyorum. Zaten orada olmak ayri ve güzel bir duygu” diye konustu.

Karsli Nisa Gül Yildiz, 6 aylik çalismasi sonucu hayata geçirdigi projeyle bilim adamlarinin kutuplarda isinmasina katki saglayacak. Yildiz’in projesi TEKNOFEST’te Türkiye 2’incisi oldu.
Kaynak: İHA