'Afganistan'in Ilerlemesinin Tek Yolu Egitimdir'

Afganistan Egitim Bakanligi Dis Iliskiler Direktörü Vahidullah Hasimi, Türkiye ziyaretinde yaptigi açiklamada, Afganistan’in her bir çocugunun egitime kavusmasi için mesai harcadiklarini, Afganistan’in ilerlemesi ve hayatta kalmasinin tek yolunun ise egitim oldugunu söyledi.

'Afganistan'in Ilerlemesinin Tek Yolu Egitimdir'


Bir dizi temas ve görüsme için Türkiye’ye gelen Afganistan Egitim Bakanligi Dis Iliskiler Direktörü ve Yardim Iliskileri Müdürü Vahidullah Hasimi, Afganistan’da egitim ve insani yardim çalismalari yapan Insana Deger Veren Dernekler Federasyonu’nu (IDDEF) ziyaret etti. Ziyaret kapsaminda IDDEF’in video paylasim platformu kanalindaki Ümmetin Renkleri programina konuk olan Hasimi, Afganistan’daki egitim faaliyetlerinin son durumunu ve ülkede yapilan çalismalari anlatti.

“Afganistan’da yeniden egitim seferberligi baslattik”

Isgal sonrasi Afganistan’in hem sehir merkezinde hem de kirsal bölgelerinde egitim seferberligi baslattiklarini söyleyen Hasimi, “Müslüman ülkelerle yaptigimiz görüsmelerle birlikte Afganistan’a egitim konusunda yardim etmek isteyen dünyadaki sivil toplum kuruluslari ile iliskiler kuruyoruz. Bizim amacimiz Türkiye gibi ülkelerle egitim alaninda çalismalar yapmaktir. Istila basindan beri özellikle kirsal yerlerde kapatilan birçok okul vardi. Ülkenin her tarafindaki okul ve medreselerdeki egitim çalismalarini faaliyete geçirdik. Bizler çok ciddi hedef ile bu çalismalara basladik. Afganistan Egitim Bakanligi olarak ister zengin ister fakir olsun tüm Afganistan’a egitim saglamak istiyoruz. Uluslararasi STK’lar ile 9 binden fazla kamu merkezini açtik. Tüm egitim merkezlerimizde 100 binin üzerinde ögrenci var. Okuma bilmeyenler için okuma-yazma dersleri baslattik. Daha iyi ve güzel egitim sistemi için ögretmenlerimizi de egitimden geçirdik” dedi.



“Ilerlememiz ve hayatta kalmamizin tek yolu egitimdir”

Afganistan’da kiz çocuklarinin okutulmadigi iddialarina iliskin konusan Hasimi, “Bizim egitim ile çok yakin bir iliskimiz var ve biz nasil egitime karsi olabiliriz ki? Kiz çocuklarinin egitimine iliskin Afganistan Islam Emirligi hiçbir zaman kizlarin egitim görmesi yasaktir demedi. Islamiyet’in herhangi bir sekilde kadinlarin egitimine karsi bir yasagi yoktur. Kizlarin ve kadinlarin egitim görmeleri onlarin haklaridir. Ama bir takim kültürel hassasiyetler var. Bu sebepten dolayi bir anda tüm kiz okullarini açamiyoruz. Bu meseleyi Egitim Bakanligi olarak âlimler ve yerel liderler ile çözmek için çalismalar yapiyoruz. Bizim hedefimiz her bir Afgan çocuguna egitim vermektir. Egitim olmazsa Afganistan yasayamaz. Bizim ilerlememiz ve hayatta kalmamizin tek yolu egitimdir. Her Bakanlar Kurulu toplantisinin basinda konusulan ilk konu egitim. Afganistan’in her bir evladina nasil egitim saglariz bunun için mesai harciyoruz” ifadelerini kullandi.

“Bugün hangi köye giderseniz gidin okullarin hepsi açik”

Afganistan’in hedefinin hiçbir çocugun egitimsiz büyümemesi için çalismak oldugunu belirten Hasimi, “Afganistan istila altindayken birçok çocugun egitim alma imkani yoktu. Okullar bombardiman altindaydi ve kirsal alandaki birçok okul yok olmustu. Suikast ve gece baskinlari yasaninca aileler yollarda ölür diye çocuklarini okula gönderemedi. Çünkü biz özgür degildik ve istila altindaydik. Ama bugün hangi köye giderseniz gidin okullarimiz açik durumda. Barisla birlikte çocuklarimiz mutlu bir sekilde okula gidebiliyor. Afganistan’in gelecegi Egitim Bakanligi’nin ellerinde ve bunun için gece gündüz çalisiyoruz. Sabah erkenden bakanimiz ile birlikte ofise geliyor ve aksama kadar ülkemiz genelinde egitimi yayginlastirmak için çalisiyoruz. Hedefimiz ve gayemiz bir tane dahi çocugumuzun egitimden mahrum kalmamasidir” diye konustu.

Kaynak: İHA