Is Kazalari Pandemi Kadar Tehlikeli...

Bursa Uludag Üniversitesi (BUÜ) Teknik Bilimleri Meslek Yüksekokulu Is Sagligi ve Güvenligi Programi ile BUÜ Is Sagligi ve Güvenligi Koordinatörlügü, 28 Nisan Dünya Is Sagligi ve Güvenligi Günü’nde özel bir etkinlige imza atti.

Is Kazalari Pandemi Kadar Tehlikeli...
Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçeklestirilen programa BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Âdem Dogangün, AFAD Bursa Il Müdürü Yalçin Mumcu, Teknik Bilimler MYO Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karahan, BUÜ Is Sagligi ve Güvenligi Koordinatörü Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz, akademisyen, idari personel ve ögrenciler katildi.

Etkinlikte kisa bir açilis konusmasi yapan BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kilavuz, 28 Nisan Is Sagligi ve Güvenligi Günü’nün her anlamda büyük bir önem tasidigina isaret etti. Konunun hem maddi hem de manevi öneminin bulunduguna isaret eden Rektör Prof. Dr. A. Saim Kilavuz; “Ilk etapta maddi anlamda bakaca olursak, is kazalarinin yasanmamasi için gerekli tedbirlerin alinmasinin ülke ekonomisi için çok önemli katkilari olacagini söyleyebiliriz. Gelismis ülkelerin is sagligi ve güvenliginde en fazla önlemi alan ülkeler oldugunu görüyoruz. En fazla is sagligi ve güvenligi önlemi alan ülkelerin de gelismeye devam ettiklerini görüyoruz. Burada dogal bir dengenin olustugunu kolaylikla söyleyebiliriz. Ilk göreve geldigimiz andan itibaren üniversitemizin her yerinde, her noktasinda ve her biriminde bu konuyu gündeme aldik. Bu alanda ciddi bir çalisma yapmamiz gerektigini gördük. Nurettin Yamankaradeniz hocamiz ve ekibi sag olsunlar ise el attilar. 3 yil geride kaldi. Geriye baktigimizda neler yaptigimizi ve neler kazandigimizi çok net bir sekilde görebiliyoruz. Konuya manevi anlamda bakacak olursak; kutsal kitabimiz Kur’an-i Kerim’de ‘bir insani yasatan tüm insanligi yasatmis gibidir’ diyor. Sadece bu söze karsilik is güvenligini alsak ve tek bir insanin is kazasina ugramasini engellesek, çok kiymetli bir ise imza atmis oluruz. Insanlarin is kazalarina maruz kalmasi, hayatini kaybetmesi veya sakat kalmasi ülkemiz ve milletimiz için her anlamda olumsuz sonuçlar getirir. Onun için öncelikle bu bölümde egitim gören gençlerimizi böyle bir programi tercih ettikleri için tebrik ediyorum. Bu alanda çalisan kiymetli insanlara da yüce Allah’tan kolayliklar diliyorum ” dedi.

Arama kurtarmada öncelik is sagligi ve güvenligi

AFAD Bursa Il Müdürü Yalçin Mumcu ise is sagligi ve güvenligi konusunun kendi yaptiklari çalismalarda da son derece büyük bir önem arz ettigini belirtti.

Arama kurtarmanin güvenligiyle ilgili çok sayida faaliyet düzenlediklerini ve bu konuyla ilgili sinavlar yaptiklarini aktaran Il Müdürü Yalçin Mumcu; “Tüm personelimize is sagligi ve güvenligi konusunu özellikle dikte ediyoruz. Bu hepimiz için büyük bir önem tasiyor. Arama kurtarma ekiplerini akredite ediyoruz. Yani bu güvenlik standartlarini herkese uyguluyoruz. Örnegin tahkimat yaparken Avrupa’nin belirledigi standartlarda çivi çakiyoruz veya sedyenin kaç kilogram kaldirdigini bile hesapliyor ve çalismalarimizi da bu dogrultuda yürütüyoruz. Amacimiz, çalisanlarimizin güvenlik önlemlerini sonuna kadar almalari ve her zaman ilk sirada bu konuyu bulundurmalaridir. AFAD Bursa olarak her zaman Üniversitemizin yanindayiz. Burada da güzel bir ekip olusturduk. Bu ekibi çok iyi seviyelere çikaracagimiza inaniyorum. Bursa genelinde 45 arama kurtarma ekibi var. Ekiplerimizi malzeme yönünden desteklemeye ve gelisimlerini sürdürmeye devam ediyoruz” seklinde konustu.

Pandemi ile is kazalari esit sayida insanin canini aldi

BUÜ Is Sagligi ve Güvenligi Koordinatörü Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz de dünya genelinde pandemi nedeniyle hayatini kaybedenlerin sayisi ile is sagligi ve güvenligi önlemleri alinmadigi için hayatini kaybeden insanlarin sayisinin esit oldugunu vurguladi. Pandeminin dünya üzerinde meydana getirdigi etki ile is kazalarinin getirdigi etki arasinda uçurum bulundugunu kaydeden Doç. Dr. Nurettin Yamankaradeniz; “Konunun paydaslari olarak aslinda üzerine düsmemiz gereken çok önemli bir konudan bahsediyoruz. Bu konudaki duyarliligi sadece özel kuruluslardan, devlet yetkililerden veya üniversitelerden beklememek gerekiyor. Kimsenin tek basina yapacagi bir durum degil. Bursa Uludag Üniversitesi olarak is sagligi ve güvenligi alaninda çok kiymetli çalismalara imza atiyoruz. Özellikle, Agustos ayinda hazirliklarini bitirmeyi düsündügümüz ve suan üzerinde yogun olarak çalistigimiz bir Avrupa Birligi projesi var. Bu proje is sagligi ve güvenligi alaninda taslari yerinden oynatacak ve farkindalik olusturacak. Bu proje çerçevesinde dijital bir egitim merkezi kuracagiz. Avrupa’da veya diger gelismis ülkelerde böyle bir merkez yok. Koordinatörlük olarak ayni zamanda Üniversitemizde acil durum sirasinda kendi ekibimizin olmadigini ve gelecekte ciddi sikintilar yasayacagimizi düsündük. Bunun üzerine kendi takimimizi kurmak için kollari sivadik. Uludag Üniversitesi Arama Kurtarma Takimi’ni kurduk. Pandemi sürecinde biraz isler yavas ilerledi. Ancak yine de tüm kurulus hazirliklari tamamlandi. Takimi hareketlendirmeye basladik. AFAD ile sürekli bir isbirligi içerisinde yer aliyoruz. Bizlere destek veren ve katki saglayan herkese tesekkür ediyoruz” diye konustu.

Is sagligi ve güvenliginde tercih edilen 2.üniversite

Program konusan Teknik Bilimler MYO Is Sagligi ve Güvenligi Program Baskani Ögr. Gör. Hüsra Gizem Akalp, 2013 yilindan itibaren sektörün ihtiyaç duydugu uzmanlari yetistirdiklerini söyledi.

Ülkedeki güvenlik kültürünün arttirilmasi ve is kazalari ile meslek hastaliklarinin azaltilmasina yönelik kalifiye is gücünün sahaya kazandirilmasini misyon edindiklerinin altini çizen Ögr. Gör. Akalp; “Ülkemizde yer alan 104 ön lisans is sagligi ve güvenligi programlari arasinda en çok tercih edilen 2. Üniversite olduk. Bu durum da bizlere dogru hedeflere ilerledigimizi gösteriyor” açiklamasinda bulundu.

Ögrencilerin is sagligi ve güvenligi konusunda farkindaligini arttirmayi hedefleyen programda Üniversite bünyesinde çalisan personel ve akademisyenlerden olusturulan arama kurtarma takimi ULUARK’in tanitimi yapildi. Etkinligin son kisminda ise TOFAS Is Sagligi ve Güvenligi Yangin Risk Yöneticisi Taner Çetintas, Yesim Tekstil Sosyal Uygunluk Müdürü Ahmet Öztürk, Reno Group Is Güvenligi Kisim Sefi Cem Süren ve Reno Group Ergonomi Uzmani Selime Çavusoglu’nun konusmaci olarak yer aldigi “Is Sagligi ve Güvenliginde Dijital Dönüsüm ve Iyi Uygulamalar” paneli gerçeklestirildi.

Program çerçevesinde Teknik Bilimler MYO Grafik Tasarim ile Moda Tasarim Bölümü de fuaye alani içerisinde stant açarak akademisyen ve ögrencilerin tasarladiklari çalismalari sergiledi.
Kaynak: İHA