Bugdayin Düsmani Süne, Avci Böceklerle Yok Ediliyor

Türkiye’de bugday ekili alanlarda en önemli zararlilardan biri olan ve bugdayin ekmeklik, makarnalik ve tohumluk kalitesini tamamen bozan süne, yapilan biyolojik mücadele ile zararli olmaktan çikiyor.

Bugdayin Düsmani Süne, Avci Böceklerle Yok Ediliyor
Adana Ticaret Borsasi, Adana Il Tarim ve Orman Müdürlügü ile Adana Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü isbirligi yaparak, önemli tahil yetistirme bölgesi olan Çukurova’da 2010 yilindan bu yana süne ile mücadele ederek söz konusu zararliyi bitirme asamasina gelindi. Baharin gelmesi ile özellikle Adana’nin kuzey ilçelerindeki ormanlik alanlardan çikip bugday ekili tarim alanlarini istila etmeye baslayan süne ile biyolojik mücadele yapilmasi kapsaminda Sariçam ilçesi Çiçekli Mahallesinde bugday ekili tarlaya Adana Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü tarafindan üretilen süne parazitoidi avci böcekler salindi.

Böcek salinimi sebebiyle düzenlenen programda konusan Adana Ticaret Borsasi Baskani Sahin Bilgiç, borsa olarak 2010 yilindan bu yana biyolojik mücadeleye destek verdiklerini belirterek, önceki yillarda süne zararlisini yok etmek için dogaya 5 bin 500 adet keklik salimi yaptiklarini söyledi.



Simdiye kadar 2 milyon süne parazitoidinin bugday ekili alanlara salinmasina destek olduklarini vargulayan Bilgiç, “Üreticiler süne zarari sonrasi bugdaylarinin para etmedigini, tamamen yemlik sinifta oldugunu belirttiler. Bundan sonra tasin altina elimizi koyduk. Ciddi manada basari saglandi. Bu mücadele kuzey ilçelerde yapilmamis olsaydi ova kesiminde yok denecek kadar az olan süne ciddi manada bugdaya zarar vermeye baslardi. Sünenin zarar verdigi bugdayi sanayici un yapiminda kullanamiyor. Yemlik olarak degerlendiriliyor. Piyasada da yemlik ile unluk bugday arasinda ciddi fiyat farki var. Bu da üreticiye olumsuz yansiyor” dedi.

Adana Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü Müdürü Miraç Yayla ise sünenin bugdayin en önemli zararlisi oldugunu, kurum olarak da uzun yillar süne parazitoidi üreterek dogadaki popülasyonu arttirarak süne mücadelesi yaptiklarini kaydetti.

Eskiden süne mücadelesi uçakla ilaçlama seklinde yapildigini ve zamanla bunun süne zararlisini yok etmediginin anlasildigini vurgulayan Yayla, “Bakanligimizin ülkesel süne mücadele projesi kapsaminda süne parazitoidini üreterek dogayla bulusturduk. Bundan sonraki dönemde süne zarari en az seviyeye inmeye basladi.

Bu yil 150 bin süne parazitoidi salmis bulunuyoruz. Çalismalarimiz sadece Adana ile sinirli degil. Bize bagli diger illere de üretmis oldugumuz süne parazitoidi göndererek o bölgelerde de süne ile biyolojik mücadele yapilmasina katki koyuyoruz. Simdiye kadar 45 milyon adet süne parazitoidini bugday alanlarina salarak süne popülasyonu ile ilgili çok ciddi mücadele yaparak süne emgi zararini bugdayda en az seviyeye indirdik” diye konustu.

Adana Il Tarim ve Orman Müdür Yardimcisi Yusuf Izzet Isik ise her yil kurum olarak bugday ekili alanlarda süne zararini tespit etmek için ekipler kurduklarini belirterek, ekiplerin çalismalarini ormana yakin ilçelerde yogunlastirdigini söyledi.

Isik, “1 milyon 500 bin dekar bugday ekili alanda öncelikle kaba sürvey ve kiymetlendirme sürveyini yapiyoruz. Buna bagli olarak da yumurta parazitoid sürveyine basliyoruz. Yillar itibariyle bu bölgelerde yaptigimiz çalismalarda yumurta parazitoidinin yüzde 80-90 gibi yüksek olmasi nedeniyle ilaçli mücadeleye geçmeden bu isi çözmekteyiz. Gerek bizim saldigimiz avci böcekler gerekse dogada var olan paraziodler sebebiyle bugdayda çok ciddi süne zarari görülmemektedir” diye konustu.

Programda konusmalarin ardindan bugday ekili olan tarlaya Adana Biyolojik Mücadele Arastirma Enstitüsü tarafindan üretilen süne parazitoidi avci böcekler salindi. Böceklerin süne yumurtalarini yiyerek süne populasyonunun artmasini önledigi vurgulandi.
Kaynak: İHA