VHO'dan Mavi Dil Hastaligi Açiklamasi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Yönetim Kurulu Baskani Ercan Ödül bölgede küçükbas hayvanlarda görülen Mavi Dil hastaligi ile alakali açiklama yapti.

VHO Baskani Ercan Ödül, Mavi Dil hastaliginin, isirici ve kan emici bir tür olan Culicoides sinekleri tarafindan büyükbas ve küçükbas hayvanlara bulastirilan viral bir hastalik oldugunu belirtti.

Ödül, “Hastalik hayvanlarda ani ve yüksek atese sebep olmaktadir. Hastaliktan etkilenen hayvanlarin dudak ve dillerinde sislik ile birlikte bu bölgelerde siyanotik (mavi) bir görünüm dikkati çekmektedir. Gebe hayvanlarda yavru atimi siklikla rastlanan bir belirtidir. Hasta hayvanlarda agiz ve burunda akinti, çenede sislik ve topallik gözlenmektedir. Hastalik Insanlara bulasmadigi için zoonoz karakterde bir hastalik degildir. Ancak verim kayiplarina sebep oldugu için büyükbas ve küçükbas hayvanlarda ekonomik bir öneme sahiptir" dedi.

Hastaligin bilinen bir tedavisi bulunmadigina dikkat çeken Ödül, “Hayvanlarimizi korumanin tek etkili yöntemi asilamadir. Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan, hastalik çikan bölgelerde asilama programlari hazirlanmaktadir. Hastalik yayilimini önlemek amaciyla hayvancilik isletmelerinde düzenli olarak vektörel mücadele yapilmalidir. Ayrica bu tür belirtilerin görüldügü isletmelerde hasta hayvanlarin saglikli olanlardan ayrilmasi hastaligin sürüde yayilmasini önleme adina önemlidir. Belirti görülen isletme sahiplerinin ivedilikle Tarim Il ve Ilçe Müdürlüklerine bilgi vermesi sayesinde hastalikla mücadelede zaman kazanilmasi oldukça önem arz etmektedir” diye konustu.

Kaynak: İHA