Kars VHO'dan 'Kamuda Veteriner Hekim Istihdami' Açiklamasi

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasinin “Kamuda Veteriner Hekim Istihdami”na iliskin basin açiklamasi yapti.

VHO’dan yapilan açiklamada, “Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan geçtigimiz günlerde 22 aylik uzun bir bekleyisin sonunda istihdam edilecek kamu veteriner hekim sayisi 392 olarak açiklanmistir. Bu sayi mevcut ihtiyacin ve beklentilerin oldukça altinda kalmistir. Tarim ve Hayvancilik pandemi sonrasi yeni dünya düzeninde milli güvenlik meselesidir. Tarimsal ve hayvansal üretimin en önemli dayanagi olan Tarim Bakanligi tasra teskilatinin ihtiyaci olan insan kaynagina ulasamamasi gücünü kaybetmesine, bu durumda ülkemiz tarimsal ve hayvansal üretiminin sekteye ugramasina neden olabilir” denildi.

Açiklamada, “Kamu Veteriner Hekimleri ülkemizde basta hayvan sagligi, çevre sagligi olmak üzere tarladan sofraya gidanin üretim, denetim ve kontrol asamalarinin her alaninda ciddi görevler üstlenen, milletimizin sürekli ve güvenli gidaya ulasabilmesinde, bilinçli gida üreticisi farkindaliginin topluma kazandirilmasinda, kus gribi, sarbon, kuduz gibi halk sagligi için oldukça tehlikeli olan zoonoz hastaliklari ile kesintisiz mücadele için asilama ve koruyucu hekimlik çalismalarinda yer almaktadir ve bu durum tüm dünyanin evine kapandigi pandemi günlerinde dahi mesai mevhumu gözetmeksizin devam etmistir. Tarim ve Orman Bakanliginin 81 il ve 922 ilçede mevcut veteriner hekim sayisi 9 bin civarindadir. Bu sayi 5996 sayili Veteriner Hizmetleri, Bitki Sagligi, Gida ve Yem Kanunu ile 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununa göre bir çok önemli görevi bulunan kamu veteriner hekimligi için oldukça yetersizdir. Tarim ve Orman Bakanimiz Prof. Dr. Vahit Kirisçi tarafindan yapilan açiklamada; 5064 personel istihdami yapilacagi bunun 392’sinin veteriner hekim oldugu belirtilmistir. Veteriner hekimlerimize ayrilan 392 kisilik kadro açiklamasi 85 milyonluk Türkiye’de böylesine genis hizmet yelpazesi olan veteriner hekimlerimizi açikça hayal kirikligi olarak nitelendirilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Kars, Ardahan, Igdir Bölgesi Veteriner Hekimleri Odasi Baskani Ercan Ödül, imzasiyla yapilan açiklamada su ifadelere yer verildi:

“Tarim ve Orman Bakanliginin pandemi sonrasi yeni dünya düzeninde en önemli bakanliklardan olacagi gerçegine dayanarak kamu veteriner hekimligi hizmetlerinin kesintiye ugramamasi, ülkemiz genelinde görülebilecek yeni zoonotik hastaliklarda veteriner hekimlerimizin sürdürdügü kesintisiz basarinin sürdürülebilir olabilmesi için mevcut durumun tekrar degerlendirilerek yeni ya da ek bir kararla istihdamin artirilmasi uygun olacaktir. Bütün beklentiler bu yöndedir. Açiklanan 392 veteriner hekim istihdami, beklentilerin gerisinde kaldigindan, Ikinci bir istihdamin gündeme alinmasi oldukça önem arz etmektedir.”
Kaynak: İHA