Arabulucu - Avukat Yilmaz, 'Arabuluculukta, Her Iki Tarafta Kazanir'

Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi Erzurum Kadin Yönetim Kurulu Üyesi Arabulucu-Avukat Eysan Esra Yilmaz, kadin üyeleri ve avukatlara “Dünyada arabuluculuk uygulamalari’ konulu bir seminer verdi.

Erzurum Subesi toplanti salonunda gerçeklesen seminere kadin üyeler ile is kadini ve avukatlar katildi.

Seminerin açilis konusmasini yapan Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi Erzurum Kadin Baskani Zeynep Polat, Kadin’in; 11 bini asan üyesiyle 60 bine yakin isletmeyi temsil eden ve Türkiye’nin en büyük sermaye platformu olan Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi bünyesinde 2018 yilinda resmî olarak kuruldugunu hatirlatarak, Kadin, kadin girisimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakimindan gelistirilmesi ve güçlendirilmesi için faaliyetler gerçeklestiren bir yapi oldugunu söyledi.



Polat, Kadinin bulundugu her alanda farkindalik olusturmayi gaye edinen Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi Kadin’in yurt içinde 47, yurtdisinda ise 22 noktada 300’den fazla üyesiyle Türkiye’nin en fazla is kadinini barindiran is dünyasi örgütlenmesi oldugunu hatirlatarak, “Hayati dengede tutan sey, rollerimizi dogru yer ve dogru zamanda üstlenebilmede gösterdigimiz basaridir. Kadin olarak is dünyasindaki kadinlari temsil etmemiz ve bu alanda var olan sorunlarin çözümlenmesi yönünde gösterecegimiz çabanin yaninda, hayatin içindeki tüm rollerimizi göz önünde bulundurarak kadina bir bütün halinde yaklasacagiz.” dedi.

“Uyusmazlik insani bir durum”

Daha sonra ise arabuluculukla ilgili detayli bir sunum yapan Arabulucu-Avukat Eysan Esra Yilmaz, anlasmazlik, uyusmazlik, çatisma insani bir durum olduguna dikkat çekerek, çogu zaman bunun önüne geçmenin mümkün olmadigindan insanlar arasindaki anlasmazliklari ve uyusmazliklari çözmek amaciyla degisik yöntemler ve araçlar gelistirildigini vurguladi.

Yilmaz, her toplumun kendi dinamiklerine, kosullarina, kültürel yapisina göre degisiklik gösteren bu yöntem ve araçlari; müzakere, arabuluculuk, tahkim ve mahkeme biçiminde siniflandirabilecegine dikkat çekerek, söyle konustu;

“Bu araçlarin en klasik ve geleneksel olanlari tahkim ve mahkemedir. Sorunlari yargi araciligi ile çözmek, yani bir anlasmazlik durumunda yargiya basvurmak hepimizin bildigi, gerektiginde basvurdugu araçlardan birisidir. Arabuluculugun uygulama alani ilk baslarda kiraci/ev sahibi, polis/vatandas, aile bireyleri, komsular arasindaki anlasmazliklarin giderilmesinde kullanilmissa da sonralari bu alanlarin disinda ve hemen her alanda ve konuda çikan uyusmazliklar yargiya tasinmadan arabuluculuk yöntemiyle çözümlenmektedir. En genis anlami ile Alternatif Uyusmazlik Çözümü, hem tahkimi/hakemligi ve hem de arabuluculuk ile uzlastirmayi içerir. Dar anlamda Alternatif Uyusmazlik Çözümü ise, sadece arabuluculuk veya uzlastirma faaliyetleri ile bunlarin çesitlerini kapsar. Mahkemelerde görülen davalardan ve tahkimden farkli olarak, Alternatif Uyusmazlik Çözümü, adli/yargisal bir faaliyet olmadigi gibi, emirle yürütülen, ortaya kesin ve icra edilebilir bir karar çikartan bir süreç de degildir. Sadece ve süreç basarili oldugu takdirde, taraflar arasinda varilan anlasma çerçevesinde bir sözlesmenin bagitlanmasindan ibaret bir süreçtir. Bu sürecin sonunda bir anlasma saglanamamasi durumunda, taraflara biraz daha düsünmeleri için alternatif bir çözüm önerilir. Süreç basarisizlikla sonuçlandigi takdirde ise, taraflara arabulucu tarafindan hazirlanan bir rapor sunulur. Yalin ve özlü bir ifade ile Alternatif Uyusmazlik Çözümü olarak isimlendirilen arabuluculuk ve uzlasma süreçleri, bir “iletisim ve pazarlik sanati”dir. Arabuluculuk, dogru bir ortak payda bulabilmek amaciyla, taraflarin çikarlarinin genisletilebilmesinin yolunu bulma biçimi olup, çogu zaman uyusmazliga bir çözüm bulur. Arabuluculuktan amaç, resmin tamamini görebilmek için olaylara farkli bir açidan bakmaktir. Bir arabuluculuk prosedüründe, tarafsiz konumda olan arabulucu, aralarindaki uyusmazligi karsilikli ve doyurucu bir çözüme baglamalari hususunda taraflara yardimci olur. Uzlasma saglandiginda, bu husus taraflari baglayici bir sözlesme ile kayit altina alinir. Arabuluculuk, gerek taraflar arasindaki iliskinin korunmasinda, gerekse gelistirilerek sürdürülmesinde ve dava giderlerinden daha az giderle uyusmazligin sonuca baglanmasinda etkili olan bir yoldur.

“Arabuluculuk devletler arasinda yaygin kullaniliyor”

Bütün bu nedenler ile arabuluculuk, ulus devletler tarafindan uygulanmakta olan klasik yargilama sürecinin yerini alan ve giderek daha yaygin biçimde kullanilan bir yöntemdir. Arabuluculuk, giderek artan ününün, belirginlesen ana çizgilerinin ve simdilerdeki etkilerinin daha genis biçimde kavranmasina bagli olarak, günümüzde çatisma konusu olan uluslararasi uyusmazliklarin çözüme baglanmasinda da basvurulan bir yöntemdir. Arabuluculuk sürecinin baslayabilmesi için, öncelikle uyusmazliga taraf olanlarin bunu talep etmesi gerekir. Bir talebin olmamasi, olsa bile kabul görmesinin zor olmasi veya reddedilmesi durumunda, uyusmazligin bu yolla giderilmesi olanaksizdir. Arabuluculuk, özellikle taraflarin bir araya gelmezden önce, önyargili olmalari veya bir yargiya sahip bulunmalari durumunda, sonuç alinmasi son derece zor bir yöntemdir. Arabuluculuk, her biri kendine özgü olan kimi özel unsurlar ve bazi farkliliklarla pek çok degisik alanlarda uygulanabilir. Arabuluculugun en yaygin uygulama alanlari, ticari ve hukuki uyusmazliklar ile diplomasidir. Bununla birlikte, diger baskaca alanlarda da uygulanmasi olanaklidir. Arabuluculuk, en küçük uyusmazliklardan, küresel baris görüsmelerine kadar her düzeyde ve baglamda kullanilmaktadir. O nedenle, arabuluculugun, gerçekten resmi olarak tanimlandigi ve spesifik yetkileri gerektirdigi durumlar disinda, belirli yargilama alanlarina gönderme yapmaksizin genel bir tanimini yapmak kolay degildir. Bununla birlikte, arabuluculuk kavrami kimileri tarafindan, ihtilaf içindeki insanlarin, ihtilaflarini, anlasmaya varmak suretiyle çözmeleri konusunda, üçüncü bir kisinin yardimci olmasi anlaminda kullanilmaktadir. Arabuluculuk hizmetini profesyonel olarak yapanlar, arabuluculuk konusunda uzmanlasmanin devam eden bir süreç oldugunu, o nedenle arabulucularin ögrenimlerini sürdürmelerinin, yeterliliklerini ve egitimlerini sürekli gelistirmelerinin sart olduguna inanmaktadirlar.”

Seminer sonunda Müstakil Sanayici ve Is Adamlari Dernegi Erzurum Kadin Baskani Zeynep Polat, Arabulucu-Avukat Eysan Esra Yilmaz’a tesekkür belgesi takdim ederken katilimcilar bir de topluca fotograf çekildiler.
Kaynak: İHA