Yusufeli Baraji'nda Sular Yükselmeye Basladi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapimi tamamlanan Yusufeli Barajinda kapaklarin kapatilmasiyla sular yükselmeye basladi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla açilisi gerçeklesen baraj, bir haftada 30 metre yükseklige ulasti.

Yusufeli Baraji'nda Sular Yükselmeye Basladi
Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh nehri üzerinde yapimi tamamlandiginda kemer baraj sinifinda 275 metreyle Türkiye’nin birinci, dünyanin besinci en yüksek baraji olan Yusufeli Baraji, 22 Kasim’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla su tutmaya basladi.

Baraj kapaklari kapanmasiyla, gövde de biriken sular yükselmeye basladi.

Karayollari basta olmak üzere, baraja yakin köy ve mahalleler bir bir sular altinda kaliyor. Devlet Su Isleri 26. Bölge Müdürlügü uzman personeli kontrollerinde yükselen sular, kisa sürede Yeniköy ve Irmakyani köyleri basta olmak üzere bir çok bölgeyi sular altinda birakacak.

Baraj insaati ve ilçe merkezi ile köylerdeki 5 bin konut, 270 is yeri ve 9 bin 430 dönüm tarim arazisi, sular altinda kalacak. Tarim ve Orman Bakanligi Orman Genel Müdürlügü tarafindan, baraj insasi nedeniyle su altinda kalacak alanlardan 5 bin 844 adet zeytin, dut, ceviz ve nar gibi boylu meyve agaci, agaç nakli metoduyla bulundugu yerden alinarak Yusufeli ilçesinin kuruldugu yeni yerlesim yerindeki 300 dönümlük alana tasindi.

Yusufeli–Ispir Karayolu ulasima kapatildi

Baraj sulari nedeniyle Yusufeli-Ispir karayolu da ulasima kapatildi. Ekipleri karayolunun farkli bölümlerde üzerinde, “Yusufeli-Ispir Devlet Karayolunun Yusufeli Baraji su tutmasi sebebiyle tasit trafigine kapatildi” yazili tabelalar konuldu.

“Suyun gelisini izlemeye geldik”

Köyleri sular altinda kalan vatandaslar, suyun gelisini izlemek ve kayit altina almak için baraj sularini takip ediyor. Yeniköy köyü sakinlerinden Ismail Aydin (30) dün itibariyle köydeki evlerini terk ettiklerini ifade ederek “Esyamizi, enkazimizi söktük geldik. Dün itibariyle köyden ayrildik. Bugünde son son suyun gelisini izlemeye geldik. Yillarimiz, çocuklugumuz geçtigi bu derelerde, yürüdügümüz bu yollarda bir dahasi olmayacak bizim için. Tarih oldu artik, çok duygulandik. Her seyin hayirlisi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA