Türkiye-Gürcistan Arasinda Iphone Turizmi

Son dönemde Iphone telefonlarinin Gürcistan’da Türkiye’ye göre daha uygun fiyatla satilmasi nedeniyle Türkiye’den Gürcistan’a yönelik bir telefon turizmi hareketliligi yasaniyor.

Türkiye-Gürcistan Arasinda Iphone Turizmi
Komsu ülke Gürcistan’da Iphone telefon fiyatlari vergilerden kaynakli, 15 bin lira daha uygun ulunca Türkiye’nin bir çok sehrinden günübirlik gelenler Gürcistan’in Batum sehrine akin ediyor.

Türkiye’nin Kafkaslar ve Orta Asya’ya açilan kapisi durumundaki Sarp Sinir Kapisi’nda bu kez telefon trafigi yasaniyor. Apple geçtigimiz Eylül ayinda yeni iPhone 14 serisini tanitti. iPhone 14, iPhone 14 Pro ve iPhone 14 Pro Max olarak adlandirilan modeller yine Eylül ayinda satisa çikti. Modeline göre ülkemizde Iphone fiyatlari, 30 bin ile 57 bin lira arasinda fiyatlar degisirken, yurt disinda bu fiyatlar vergilerden kaynakli düsük olunca Sarp Sinir Kapisi’ni kimlikle geçerek günübirlik Gürcistan’a giden Türk vatandaslari, Batum kentinde Apple Store’den aldiklari telefonlari vergi iadesiyle 15 bin liraya kadar daha ucuza alabiliyor. Yurt disi seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanicilarin Türkiye disindan getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydini yaptirmasi gerekiyor. Pasaporta islenen bu kayit sonrasinda telefon kullanima açilabiliyor. Geçtigimiz günlerde Resmi Gazete’de konuyla ilgili karar yayinlanirken, buna göre 2022 yilinda yurt disindan getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapilmasi zorunlu olan IMEI kaydinin ücreti netlesti. IMEI kayit harci 2006 TL’den 2732 TL’ye çikarildi. 2023 yilinda ise IMEI kayit ücretinin 6 bin 91 TL olmasi bekleniyor.

Yil sonuna kadar aldiklari telefonlar için 2023 yilinda daha yüksek kayit ücreti bedeli ödemek istemeyenler özellikle hafta sonlari Gürcistan’a akin ederken, aldiklari telefonlarinin hem IMEI kayitlarini yapmak hem de vergi iadesi (tax free) yaptirarak ülkemize göre 15 bin liraya kadar uyguna almis oluyorlar. Türkiye’nin dört bir yanindan gelen vatandaslarin kimi gelmisken tatil yapiyor, kimi ise günü birlik telefon alip ülkesine geri dönüyor. Sarp Sinir kapisinda geçisler sorun yasanmazken, Batum’da magazalardan aldiklari telefonlarda vergi iadesi yapmak isteyenlerin Gürcistan tarafinda tax free banklarinda büyük yogunluga sebep oluyor.

Istanbul’dan Batum’a telefon almaya geldigini ifade eden Ömer Faruk Kasarcioglu, geçislerde yogunluk oldugunu ifade ederek, Apple magazalarinda yogunluktan kaynakli isdedigi telefonlarin da bulunmadigini söyledi.

3-4 magaza gezerek zor bir sekilde telefon buldugunu ifade eden Kasarcioglu, “Gelirken 1 saat içinde girdik. Fakat çikarken 3-4 saat sürüyor. Türkiye’de KDV’si çok. Bu tarafta ise hem tax free aliyorsun hem de KDV yok” dedi.

Osmaniye’den gelen bir baska Iphone kullanicisi ise “Bizzat telefon için geldim Batum’a. iPhone 14 Pro 128’lik olani aldim. 24 bin 500 Türk lirasina. Gümrükte 2 bin 900 lira iadesi oldu. Türkiye fiyati ise 45-50 bin arasi civarinda” dedi.

Istanbul’dan hem gezmek için hem de telefon almaya Batum’a geldigin ifade eden Anil Gül ise, “Iphone 13 pro Max 128 GB’lik telefonu 24 bin liraya aldim. Bin 500 lira da tax free geri almis oldum. Yani 21 bin 500 liraya geliyor. Türkiye’de bu telefonu alirsam yaklasik 42 bin liraya almis oluyordum. Yani 20 bin liraya kadar karim olmus oldu” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA