Aydemir Tarimsal Yatirimlari Degerlendirdi

AK Parti Milletvekili Ibrahim Aydemir Tarim ve Orman Bakanligi 2023 Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu görüsmelerinde yatirimlari degerlendirdi, Erzurum’da kaydedilen eser ve hizmet sürecini paylasti.

Aydemir Tarimsal Yatirimlari Degerlendirdi
Milletvekili Aydemir, ‘Biz ezbere is yapmayiz. Devlet Su Isleri(DSI) kanaliyla 5 milyarlik yatirim yapmisiz Erzurum’da, 5 milyarlik. Gögsümüzü gere gere söylüyoruz her konuda oldugu gibi. ‘ dedi.

Milletvekili Ibrahim Aydemir Erzurum’dan 2 Ziraat Odasi Baskaninin tespit ve beklentileriyle birlikte Erzurum Büyüksehir Belediyesinin tarim ve hayvancilik yatirimlarini örnek gösterdi.

‘Açilmis bir baraji biz niye açalim?’

Milletvekili Cinisli’nin sunumunda Demirdöven Baraji mihvalinde kaydettigi ifadelerin gerçekle bagdasmadigini belirten Milletvekili Aydemir, ‘Hep söylüyoruz ki : ‘Sözüm dogru olsun, odun gibi olsun tek- bu arada Mehmet Akif Ersoy’a da, rahmetullahi aleyh, rahmet dileyelim- Siyaseti “Ben söylerim, bir not düserim, yalan da olsa kalsin, izi kalsin.” gibi götürenler var. Naci Bey Erzurum Milletvekili, Erzurum’la ilgili bir iki sey söylemis. Söyledigi sey su, tutanagi aldim: “Erzurum’da bitmemis vaatleriniz var. ” diyor. Sonrasinda, söyle bir sey söylüyor: “Sayin Özal’in temelini attigi, Sayin Demirel’in açtigi Hasankale Demirdöven Baraji’miz var.- bu baraj 1997 yilinda açilmis, faaliyette olan bir baraj. Bundan birkaç ay önce AK Parti milletvekilleri, Sayin Vali ve Cumhur Ittifaki il baskanlari bu baraji bir daha açtilar, muazzam bir sey yani. Alvar Baraji, Narman Sehitler Baraji Iste beklenen bunlarken bunlar böyle hakikat olmayan bir hâl üzere siyaset yapiyorlar.” demeye getirmis. Oysa, bir incelese, arastirsa, DSI Bölge Müdürümüzü arasa, yahut bize sorsa hakikate ulasacak. Böyle bir sey yok. “Milletvekilleri” diyor ya, ben buradayim, benim böyle bir seyden haberim yok. Kaldi ki açilmis bir baraji biz niye açalim? Biz hizmetleriyle, eserleriyle zirve yapmis bir hareketiz. Her yerde barajimiz var, su an Erzurum’da bu sene, sadece 2022’de, Basköy Baraji, bu sene açtik biz, bitirdik; Karagöbek Baraji, Kösk Baraji, Sariyer Baraji, Sendurak Baraji. Baraj açmak bizim isimiz, bizim alametifarikamiz. Sizin gibi degil.’ dedi.

Aydemir Dogru Bilgiyi Paylasti

Gerçekte, Demirdöven Barajinda sulama dönemi açilisi yapildigini belirten Milletvekili Aydemir, ‘Olan ne? Olani söyleyeyim size, bilgi aldim, o da istese hemen bir paragraflik bilgi: “2021 yilinda yasanan kuraklik sonrasinda 2022 yili sulama sezonundan önce barajda yüzde 90 doluluk oranina ulasilmistir. 9 Haziran 2022 tarihinde Erzurum Valisi Okay Memis Bey’in katilimiyla kuraklik sonrasinda sulama iletim hatlarina su verilerek sulama sezonunun açilisi yapilmistir.” Olay bu kadar basit. Yani baraj bosalmis, sonra yüzde 90’a ulasilmis; bir bakima, böyle bir keyif alinan hâli hayata yansitmislar, hepsi bu. Bizim haberimiz bile yok. Bakin, benim hiç haberim yok. Ne kadar ayip bir sey! Bizim sadece bu sene kaç tane baraj açtigimizi söyledim. Alvar Baraji’ndan bahsediyor; dünyadan bihaber. “On bir yildir” diyor. Tabii, Erzurum’u bilmeyince. Her yerde söylüyorum; ben Erzurum’u yasayan bir adamim, Erzurum’da yasayan degil sadece, Erzurum’u iliklerine kadar yasayan bir adamim, hayatinin tamamini orada geçirmis bir adamim. Kaldi ki bir hareketi lekelemek ne kadar ayip.’ diye konustu.

Aydemir Alvar Baraji Sürecini Açikladi

Alvar Barajinin durumuyla ilgili bilgi veren Milletvekili Aydemir, “Alvar Baraji on bir yildir baslamis da bitmemis .” Ne alakasi var! 2017 yilinda Veysel Eroglu Bakanimiza grup toplantisinda Sayin Cumhurbaskanimiz talimat verdi, 2018’in subatindan sonra proje ihalesi yapildi. Sonrasinda zeminde bir problem çikti; zeminde bir kayganlik oldu, baraja uygun olmadigi çikti. Sonraki süreçte de, yine bütçesi ayrilmis bir vaziyette. Su anda da projesi yüzde 92 oraninda bitmis. “Bitmis” diyelim buna ve Allah’in izniyle basliyoruz, Alvar Baraji’ni da bitirecegiz. Söylemez Baraji insaati sürüyor, çalisiliyor, faaliyette. Biz ezbere is yapmayiz. Devlet Su Isleri kanaliyla 5 milyarlik yatirim yapmisiz biz Erzurum’da, 5 milyarlik. Gögsümüzü gere gere söylüyoruz. ‘ ifadelerine yer verdi.

Aydemir Ziraat Odasi Baskanlarinin Görüslerini Yansitti

Erzurum’da Tarim ve Orman Bakani Vahit Kirisçi’nin tüm ülkeye deklare ettigi sözlesmeli besicilik sürecinin tarihi bir kayit oldugu, Besiciligi tarif edilebilir bir konuma kavusturduguna isaret eden Milletvekili Aydemir, ‘Degerli Bakanimiz yakin zamanda gitti Erzurum’a, bu sözlesmeli besicilige vurgu da yapti, sag olsun; Erzurum’da da mütesekkir bir hâl var ama beklenti de var, baska beklentilerimiz var. ‘ dedi.

Aydemir: ‘Biz Sahadan Bilgi Almadan Asla Konusmayiz’

Sunumunda Erzurum Ziraat Odalarinca kaydedilen degerlendirmeleri gündeme tasiyan Milletvekili Erzurum Ziraat Odalari baskan ve yönetim kurulu üyelerine tesekkür ederek, Aydemir, ‘Bakin “Biz hiç ezbere is yapmiyoruz. ”Sahadan bilgi almadan asla konusmayiz. Merkezde Iki Ziraat Odasi Baskanimiz var, birisi bize muhalif bir isim, buna ragmen bilgi aldim “Ne var ne yok? Itiraz ettiginiz bir sey var mi, beklentiniz var mi?” diye. Bakin biri sunlari söylüyor, diyor ki: “Sözlesmeli besicilik modeliyle yerli üretimin desteklenmesi ve aile isletmelerinin daha iyi seviyelere gelmesi saglanarak üretici piyasadaki spekülatörlere muhtaç birakilmayacak.” Ve Bakanimiza mütesekkir oldugunu ifade ediyor. “Ta rim K redi Kooperatif leri, Et ve Süt Kurumu, Seker Fabrikalari, Toprak Mahsulleri Ofisi son bir yildir yaptiklari çalismalari devam ettirirlerse bizim ülkemiz bes alti yil içerisinde dünyanin zirvesine çikar. Buzagi desteklemeleri en önemli destekleme modeli. Bundan ayrica memnuniyet duyuyoruz.” diye mesaj çekmis.’ kaydini düstü.

Aydemir Yakutiye Ziraat Odasinin Tespitlerini Aktardi

Bir diger Ziraat Odasi’na ait degerlendirmeleri de paylasan Milletvekili Aydemir, ‘Bir baska arkadasimiz sunu söylüyor: “Su anda destekler üreticimizi memnun edecek durumda. Sadece sikintimiz - bakin, sikintiyi da söylüyor, biz bunu da paylasiyoruz, burada da böyle geri adim atar bir hâlimiz yok, ne varsa problem onu da konusuyoruz - sadece mazot ve gübredir.” Bir de sunu söylüyor: “Ürünümüz TMO tarafindan alinmaya devam edilmeli.” Bir baska talebi su: “Bankalarda sicil affi konusuluyor. Eger sicil affi gelirse üretici tekrar krediyle bulusur; çok daha özel, çok daha güzel bir zemin olusur. ” Yani biz noksani da söyleriz, söyleyelim. Zaten su bütçe görüsmeleri mütekâmil hâl ortaya çiksin diye yapiliyor, bunun için gayret sarf ediyorum. Kimin katkisi da oluyorsa. Tabii, onlari da oradaki bütün arkadaslarimi da kastederek söylüyorum “Burada çok yetkin ekip var.” derken oradakileri de kastediyorum. Hepsine ama hepsine tesekkür ediyoruz, Allah razi olsun; gayret sarf ediyorlar. Simdi, Siyaseten bir çalismayi inkâr ettigimiz zaman orada emek verenlerin de emegini inkâr ediyoruz. Gayret koyuyorlar. Bunu yapmamak lazim. ‘ diye konustu.

Aydemir Komisyonda Büyüksehir Tarim Yatirimlarini Paylasti

Sunumunda ‘Su’ gerçegine vurgu yaparak, su fiyatlari konusunda Erzurum Büyüksehir Belediyesi ile Muhalefet partilerince yönetilen Büyüksehirler arasindaki farka deginen Milletvekili Aydemir, Erzurum Büyüksehir Belediyesince hayata geçirilen tarim yatirimlarini dile getirdi.

Milletvekili Aydemir, ‘Bakin, burada birisi “Ankara’da suya indirimi onaylamiyorum.” mahiyetinde seyler söyledi, bir milletvekili söylüyor. Arkadas, sen siyaset yapiyorsun; insanlar daha pahali su içsinler ya da kullansinlar diye mi bir gayretin var? Böyle bir sey olur mu? Bak, gel Erzurum’a; Erzurum’da Belediye Baskani suyu nasil indirmis, ulasimi nasil indirmis gör, tipki bakin, surada onlarca sayfa tarim ve hayvancilik mevzusunda belediyemizin yaptigi yatirimlar gibi. Saysan, mesela, Avrupa’da esi emsali olmayan bir Dogu Anadolu Canli Hayvan Pazari ve hayvan toplama merkezi yapmisiz, bu gün degeri 1 milyar TL. Surada öylesine yaptigimiz, hayata yansittigimiz yatirimlar var ki gipta edilecek seyler. Bunu yaparken, “AK Partililer faydalansin” diye yapmiyoruz. Bütün herkes faydalaniyor, ayrim gayrim yok. ‘ dedi.

‘Kürt’ün Türk’ten Zerre Farki Yok’

Sunumunun son bölümünde hdp’li bir milletvekilinin ‘Kürt illeri’, Kürt ilçeleri’ seklindeki ayirimci ifadelerine sert tepki veren Milletvekili Aydemir, ‘Bakin, simdi, burada, HDP’den bir milletvekili, konusmasinda Kürt illerine, Kürt ilçelerine vurgu yapti. Aslinda sunu fark etmek lazim ki eger bunu vurguluyorsan zamirinde, arka planinda bir Kürt düsmanligi yapiyorsun. “Kürt ili, Kürt ilçesi” dediginde mesela nereyi tarif ediyorsun? O tarifin disinda kalanlar Kürt’e ait degil mi? Biz ne diyoruz: “Kürt’ün Türk’ten zerre farki yok, bu ülkenin her karesi Kürt’ündür. ” Böyle bir sey olur mu? Bölücülükten, bölücü anlayistan, “Kürdistan” kavramindan, buralardan uzak durursak, milletimizi çok daha huzur üzere yasatiriz. Keske, su bütçe görüsmeleri buna açilan bir zemin olsa. Her seferinde söylüyorum. Bakin, Malazgirt, bizim Anadolu’ya giris kapimiz Alparslan Gazi açmis. Ondan önce Pasinler’de 1048’de Bizans’a ilk maglubiyeti tattirmisiz. Oralarda Kürt’ü, Türk’ü hep beraber yasiyor. Simdi, orada yasayanlara neyin ili diyeceksin, neyin vilayeti diyeceksin? Buralar Türk’ün, Türkiye Cumhuriyeti devletinin vilayetleri. Türk de sudur, Türk’ü de bilelim: Türk bir irki ifade etmez bir milleti ifade eder. O milletin her rengi bas üstündedir.‘ kaydini düstü.

Milletvekili Aydemir 2023 Yili Tarim ve orman Bakanligi Bütçesinin hayirli olmasi dilegini paylasti.
Kaynak: İHA