2. El Otomobil Piyasasi Dondu

Ikinci el otomobil piyasasi soguk havanin da etkisiyle adeta donmus durumda.

2. El Otomobil Piyasasi Dondu
Samsun’da cumartesi günleri kurulan ikinci el oto pazari sinek avladi. Eski günlerine göre çok durgun bir dönem geçiren pazarda alici ve satici sayisinin yok denecek kadar az olmasi dikkat çekti. Arabalarini satmak için pazara gelen az sayidaki satici, soguk ve ekonomik durumun 2. el otomobil piyasasini olumsuz etkiledigini, alicilarin da pazara pek gelmedigini söyledi.

Bazi saticilar pazarda müsteri olmamasini otomobillerinin içerisinde uyuyarak degerlendirdi.

“Benim istedigim fiyat ile teklif edilen fiyat arasinda daglar var”

Pazara gelen az sayida kisinin otomobil almak için az para teklif ettigini ifade eden oto saticisi Kemal Bay, “2. el oto piyasasi görüldügü gibi durgun. Önceden oto pazari kalabalik olurdu. Bunda sogugun yani sira ekonomik durumun da etkisinin oldugunu düsünüyorum. Kimse istedigi araci bulamiyor. Istedigi araci bulan da parayi çikartamiyor. Ben sahibi oldugum Broadway otomobili satmak için geldim. 30 bin TL’ye satmayi düsünüyorum. Paraya ihtiyacim oldugu için aracimi satmak istiyorum. Aracimi almak için birkaç kisi sordu. Fiyatimi yüksek buldular ve gittiler. Benim istedigim fiyatla teklif edilen fiyat arasinda daglar vardi. Biz de satisi gerçeklestiremedik” dedi.



“Oto pazari cumartesi günü degil pazar günü olmali"

123 bin TL’ye satmaya çalistigi arabasini soran bile olmadigini dile getiren otomobil saticisi Murat Ayranci, “Pazarin durumu ortada. Pazarda hiç kimse yok. 3-5 araba var. Bu pazari buraya getirenlere sormak lazim. Eski pazar yeri daha güzel diyorlar. Pazarda az insan olmasinda soguk ve uzak olmasinin etkisi var. Bir de oto pazari cumartesi günü degil pazar günü olmali. Bugün çok fazla sayida çalisan var. Ben 2005 model Hyundai Elentra marka otomobilimi satmak için geldim. Model yükseltmek istiyorum. Fiyat etiketine 123 bin TL yazdik ama hala bekliyoruz. Bugün daha arabami soran olmadi. Arabasini satmaya gelen birkaç kisi haricinde herhangi bir müsteriyi pazarda göremedim. Alacagim araba belli. Toyota marka bir araba istiyorum ama onu almak için önce bu arabami satmam lazim” diye konustu.



“35 bin TL’ye sattigim arabaya 25 bin TL teklif ediyorlar”

Araba alim satiminda zorluk yasanan bir dönemden geçtiklerini vurgulayan otomobil saticisi Kemal Kara, “Ikinci el otomobil piyasasi hala çok pahali. Sifir arabalar tam anlamiyla gelmedi. Su ana kadar da ne alan var ne de soran. Pazarda da kimse yok. Buraya gelip gidiyoruz. Kendi arabami satmak istiyorum ama ne alacagim o da belli degil. Sahin marka arabanin degeri 15 bin TL iken 30 Bin TL istiyorlar. Ben bu arabayi kaça satacagim. Ben kendi Sahin’imi 35 bin TL’ye satmayi düsünüyorum ama 25-30 bin TL fiyat veriyorlar. Müsterisini bulursam satacagim. Havalar açilsa belki daha fazla insan pazara gelir ama zamlarin da etkisi olabilir. Alim gücünün düsmesi de bunda etkisi var. 2. el oto piyasasinin düsecegini de sanmiyorum” seklinde konustu.



"Cumartesi günü kurulan pazara pek ragbet yok"

Cumartesi günü kurulan pazara pek ragbet olmadigini belirten Recep Uzun ise sunlari söyledi:

“Su anda pazarda bir durgunluk var. Pazar yeni açildi, bir de soguk var diye fazla insan olmadigini düsünüyorum. Ben de arabami satmak için pazara geldim. Duruma bakip piyasaya göre bir fiyata satmak istiyorum. Kafamda bir satis fiyati belirlemedim. Galerileri de gezip fiyat belirleyecegim. Bu arabayi sattiktan sonra model yükseltmek istiyorum.”
Kaynak: İHA