Samsun'da 61 Yillik Arazi Anlasmazligi Arabuluculuk Ile Çözüldü

Çarsamba ilçesinde 26 kisinin taraf oldugu arazi anlasmazligi, hukuki uyusmazliklarin mahkemelere göre daha seri ve hizli bir sekilde sonuç alinmasini saglayan arabuluculukta örnek uygulamalardan biri oldu Avukat Kübra Gündogdu: 'Uzun yillar anlasamayan mirasçilar, arabuluculuk müessesi sayesinde ayni masaya oturup anlasmis oldu' Mirasçi Gülizar Karaca: 'Çok mutluyuz. Kimse birbirine küsmeden mirasimizi paylastik'

ILYAS GÜN - Samsun'un Çarsamba ilçesinde 61 yildir çözülemeyen ve 26 kisinin taraf oldugu arazi anlasmazligi arabuluculuk uygulamasi sayesinde 8 ayda çözüme kavusturuldu.

Hukuki uyusmazliklarin mahkemelere göre daha seri ve hizli bir sekilde çözülmesini saglayan, taraflarin anlasmalari ve karsilikli rizalarina dayanan arabuluculukta çözüme kavusturulan örnek uygulamalardan biri de Samsun'da gerçeklesti.

Çarsamba'da 1900 yili dogumlu Fatma Saral'in vefatinin ardindan kendi üzerine kayitli 5 gayrimenkul tapusu 1960 yilinda sicile kaydedildi. Saral'in mirasçilari, nüfus kayitlarinda soy isimlerinin yanlis yazilmasi ve kütüklerdeki farkliliklar nedeniyle bugüne kadar miras konusunda herhangi bir sonuç alamadi. Mirasçilar, 61 yildir devam eden anlasmazligin çözümü için mahkemeye gitmeye karar verdi.

Avukatlariyla görüsen mirasçilardan bazilari mahkeme sürecinin uzun sürecegi bilgisi üzerine arabulucuya basvurma karari aldi.

- "Mirasçilar, arabuluculuk müessesi sayesinde ayni masaya oturup anlasmis oldu"

Arabulucu avukatin yaptigi arastirmalar sonucu, mirasin tarafi oldugu belirlenen 26 kisi tespit edildi. Arabulucu avukat, aralarinda Saral'in torunlari ve torunlarinin çocuklarindan olusan üç kusak akrabayi video konferans yöntemiyle bir araya getirdi. Yirmi alti mirasçi ile görüsen arabulucu, 8 ay içinde taraflari uzlasmaya ikna etti, 61 yillik arazi anlasmazligi arabuluculuk sayesinde mahkemeye gitmeden çözüme kavusturuldu.

Avukat Kübra Gündogdu, AA muhabirine, arabuluculuga konu olayin tasinmazlar üzerindeki miras paylasiminin 61 yildir çözülememesi nedeniyle yasandigini aktardi.

Uyusmazligin çözülmesi için taraflarin kendilerine bilgi almak için basvurdugun anlatan Gündogdu, "Biz de kendilerine dava açilmadan önce arabuluculuk kurumuna basvurmalarini tavsiye ettik. Bunun üzerine taraflar bize arabuluculuk konusunda basvurdular. 61 yildir çözülemeyen miras paylasimi 8 ay gibi kisa bir sürede çözüme kavusmus oldu. Yani yargi yolundan daha kisa bir sürede çözüme kavusmus ve zaman kaybini önlemis oldu. Uzun yillar anlasamayan mirasçilar, arabuluculuk müessesi sayesinde ayni masaya oturup anlasmis oldu." dedi.

Arabuculukta sürecin taraflarin istekleri dogrultusunda ilerledigine isaret eden Gündogdu, "Arabuluculukta yargilamadaki gibi hakli veya haksiz taraf aranmayip ortak menfaat göz önüne alindi. Ayrica taraflara da kisa sürede kazanç saglamis oldu." ifadesini kullandi.

- "Kimse birbirine küsmeden mirasimizi paylastik"

Mirasçi Gülizar Arslan (55) ise miras anlasmazliginin dededen babaya, babadan da kendilerine kaldigini ve arabulucu sayesinde 61 yildir süren anlasmazligin sona erdigini dile getirdi.

Fatma Karaca (50) da çok uzun süredir miras paylasimi konusunda anlasamadiklarini vurgulayarak, "Arabuluculuk sayesinde dava açmadan miras paylasimini yaptik. Çok mutluyuz. Kimse birbirine küsmeden mirasimizi paylastik." diye konustu.
Kaynak: AA