Fransa Basbakani Castex, Kovid-19 Salgininda Normal Hayata Dönüs Için Dogru Yolda Olduklarini Söyledi

Fransa Basbakani Jean Castex, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininda normal hayata dönüs konusunda dogru yolda olduklarini belirtti.

Castex, Strazburg kentinin yakinlarindaki Illkirch-Graffenstaden kasabasinda asi merkezine gerçeklestirdigi ziyarette yaptigi açiklamada, Kovid-19 salginini tamamen kontrol altina almak için yapilmasi gereken çalismalar oldugunu söyledi.

Normal hayata dönmek istediklerini ve bunun uzak olmadigini belirten Castex, "Ülke normal hayata dönüs için dogru yolda." ifadesini kullandi.

Castex, dogru ilerlemenin yolunun ise Kovid-19 asisi oldugunu kaydetti.

Dördüncü dalganin bu asamada kontrol altina alindigini aktaran Castex, hala asi olmayanlar bulundugunu ve onlarin tehlikede oldugunu dile getirdi.

Öte yandan Fransiz basinindaki haberlerde, polisin 9 Agustos'ta yürürlüge giren saglik ruhsati uygulamasinda 179 bin kontrolün yapildigi ve 1331 kisiye para cezasi verildigi belirtildi.

Saglik Bakanliginin paylastigi verilere göre, 27 Aralik 2020'den bu yana ilk doz Kovid-19 asisi yapilanlarin sayisi 48 milyon 503 bin 887'e ulasti, 43 milyon 907 bin 123 kisiye de ikinci doz asi uygulandi. Buna göre ülke nüfusunun yüzde 65,1'i asilarini tamamlamis oldu.

Fransa'da Anayasa Konseyinin 5 Agustos'ta onayladigi, 9 Agustos'ta yürürlüge giren uygulama kapsamindaki saglik ruhsati uygulamasi, bölgeler arasi yolculuklar, hastane, bakimevleri, alisveris merkezleri hariç 50 kisiden fazla kapasiteli kapali mekanlar, restoran, kafeterya, sinema salonlari, müzeler ve eglence parklarina giris için Kovid-19 asilarini tamamladigini belgelemeyi, son 72 saatte yapilmis negatif PCR testi sonucunu göstermeyi ya da son 6 ayda hastaliga yakalanip iyilestigini kanitlamayi gerektiriyor.

Uygulama kapsaminda ayrica bakimevleri ve hastane çalisanlari ile itfaiyecilere Kovid-19 asi zorunlugu getirildi. Fransa genelinde uygulama, son 7 haftadir cumartesi günleri yüz binlerce kisinin katildigi gösterilerde protesto edildi.

Kaynak: AA