Akdeniz Meyve Sinegine Karsi Biyoteknik Mücadele

Antalya Büyüksehir Belediyesi, Akdeniz meyve sinegine karsi biyoteknik mücadele baslatti. Finike Turunçova’da 150 dekar alanda 750 adet Akdeniz meyve sinegi tuzagi asimi yapildi.

Akdeniz Meyve Sinegine Karsi Biyoteknik Mücadele
Finike’de Akdeniz meyve sinegi mücadelesi için Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi tarafindan bilgilendirme ve tuzak dagitim toplantisi gerçeklestirildi.

Finike Ziraat Odasi’nda yapilan toplantiya Finike Kaymakami Zafer Sag, Finike Ilçe Tarim Müdürü Hasan Ali Gültekin, Finike Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Hüseyin Karaagaç ve çiftçiler katildi.



“Tuzaklar agaçlara asildi”

Toplantida Antalya Büyüksehir Belediyesi Tarimsal Hizmetler Dairesi Baskanligi ziraat mühendisleri tarafindan yapilacak çalisma ile ilgili bilgi verildi.

Toplantinin ardindan Finikeli çiftçilere Akdeniz meyve sinegi tuzagi dagitimi yapildi. Turunçova Mahallesi Çavdir mevkiinde bulunan portakal bahçesine tuzaklar asildi.

“Ürün kaybi engelleniyor”

Proje ile turunç ve narda ciddi ürün kayiplarina, ihracatta karantinaya neden olan Akdeniz meyve sinegi ile tuzaklar araciligiyla biyoteknik mücadele edilmesini amaçlaniyor. Agaçlara asilan tuzaklar feromon ve cezbediciler ile disi sinekleri çekiyor ve sinek popülasyonunun en aza indirilmesini sagliyor. Tamamen çevre dostu bir uygulama olan biyoteknik mücadele ile ürün kaybi engelleniyor. Çiftçinin daha saglikli ve kaliteli ürün yetistirmesi amaciyla baslatilan projenin portakaliyla meshur Finike ilçesinin tamamina yayginlastirilmasi hedefleniyor.

“Üretici memnun”

Uygulama kolayligi ve kimyasal mücadele ile kiyasladiginda daha ekonomik olan tuzaklar üreticiler tarafindan da memnuniyetle karsilandi. Bahçesinde Akdeniz meyve sinegi tuzagi uygulamasi yapilan Finikeli narenciye üreticisi Fahrettin Çaglayan maddi kayiplarinin azalacagini ve ürünlerinin deger kazanacagini belirtti.

Kaynak: İHA