Afganistan'dan Tahliye Edilen Avustralyalilar Ve Afganlar Avustralya'ya Ulasti

Avustralya Basbakani Scott Morrison, Afganistan'daki vatandaslarindan ve vizesi olan Afganlardan olusan ilk kafilenin Avustralya’ya geldigini bildirdi.



Basbakan Morrison, yazili açiklamasinda, Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'ndan alinan Avustralya vatandaslari ile Avustralya birlikleriyle çalisan Afganlari tasiyan uçagin Perth’e indigini duyurdu.

Tahliye edilenlere 14 günlük karantina süresince her türlü destegin saglanacagini belirten Morrison, "Ihtiyaç duyduklari tibbi ve zihinsel saglik destegi almalarini saglamak için Bati Avustralya Hükümeti ile yakin yakindan çalisiyoruz. Halkimiza ihtiyaç duyduklari her konuda destek olmak için birlikte çalisacagiz.’’ ifadelerini kullandi.

Yaklasik 100 kisiden olustugu belirtilen kafilede, Avustralya gümrük ve göçmenlik personeli, konsolosluk ve dis hizmet memurlari ve Avustralya Savunma Kuvvetlerine yardim eden Afgan tercümanlar ve müteahhitlerin bulundugu bildirildi.

- Tahliyeler için 2 askeri uçak ve 250 askeri personel görev yapiyor

Avustralya, Afganistan’daki Birlemis Milletlerin yani sira sivil toplum kuruluslarinda görev yapan, aileleriyle birlikte yaklasik 200 vatandasini ve askeri birliklerine yardimci olan 400 civarindaki Afgan'i tahliye etmek için 2 askeri uçak ve 250 asker görevlendirdi.

Afganistan'daki büyükelçiligini mayista kapatan Avustralya, 11 Temmuz'da ülkedeki askerlerini tamamen geri çektigini duyurmustu.

Avustralya, Afganistan'daki Taliban ve terörist gruplara karsi ABD ve NATO liderligindeki operasyonlarin bir parçasi olarak, son 20 yilda bölgeye 39 bin asker konuslandirmisti. Bu, ülkeye milyarlarca dolara mal olmus ve 41 Avustralya askerinin ölümüyle sonuçlanmisti.

- Taliban'in ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasinda Subat 2020'de varilan baris anlasmasi çerçevesinde bu yil uluslararasi güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci basladi.

Anlasma, yabanci güçlere saldirilmamasini öngörürken, Taliban'in Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, es zamanli sekilde, hazirandan bu yana siddetli saldirilarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hizla hakim oldu.

Baskent Kabil çevresini kusatan Taliban, 15 Agustos'ta Cumhurbaskani Esref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardindan kenti çatismasiz sekilde kontrolüne aldi.

Kaynak: AA