'Yaniklara Yogurt Ve Dis Macunu Gibi Ürünleri Sürmeyin' Uyarisi

Bayindir Sögütözü Hastanesi Acil Servis Bölümünden Dr. Gökhan Sahin: 'Yanik veya haslanmis bölge olabildigince çabuk sogutulmalidir. Yanik yer en az 20 dakika veya agri rahatlayana kadar akan soguk suyun altinda tutulmalidir' 'Yanik yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmamali' 'Yanik yer kalp seviyesinin üzerinde tutulmalidir. Agri için agri kesici alinabilir'

Bayindir Sögütözü Hastanesi Acil Servis Bölümünden Dr. Gökhan Sahin, "Yogurt, dis macunu gibi ürünler kesinlikle yanik üzerine sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar yaniktaki hasari ve enfeksiyon riskini artirir." ifadelerini kullandi.

Bayindir Saglik Grubu'ndan yapilan açiklamada, deride gerçeklesen yaniklar sonucu yasanan vücut fonksiyonlarinda bozulmalarin hayati tehlike olusturabildigi, bu nedenle yaniklara ilk yardim tedavisi uygulanmasinin oldukça önemli oldugu anlatildi.

Açiklamada, yaniklarda uygulanmasi gereken ilk yardim tedavisi hakkinda degerlendirmeleri yer alan Dr. Gökhan Sahin, sicak (alev, buhar), soguk, elektrik, radyasyon, sürtünme veya kimyasal ajanlara maruz kalarak derinin hasara ugramasinin yanik olarak tanimlandigini bildirdi.

Yanigin, bariyer olan derinin hasar görmesi sonucunda vücudun isi ve sivi dengesinin bozulmasina, enfeksiyonlarin olusmasina neden oldugunu kaydeden Sahin, bu sebeplerle vücut fonksiyonlarinda yasanan bozulmalarin hayati tehdit edecek durumlari ortaya çikarabilecegini aktardi.

Hangi yaniklarla ilgili tedavi merkezine basvurulmasi gerektigine deginen Sahin, "Taniklar derinse, derinin kuru ve kösele görünüme dönmesine neden olmussa, yanma sonrasinda siyahlasma, beyazlasma gibi renk degisiklikleri varsa, çapi 8 santimetreden büyükse veya eller, ayaklar, yüz, kasik, kalça ya da büyük bir eklemi kapliyorsa, bu tip yaniklar ciddi yanik olarak degerlendirilir ve tedavi için yanik merkezi olan bir saglik kurulusuna basvurulmalidir." açiklamasinda bulundu.

- "En az 20 dakika soguk suyun altinda tutulmali"

Dr. Gökhan Sahin, yaniklarda ilk yardimin çok önemli oldugunu ve hayati deger tasidigini belirterek, uygulanmasi gereken ilk yardim adimlarini söyle siraladi:

"Ilk önce yanma islemi durdurulmalidir. Yanan kisi isi kaynagindan uzaklastirilmali, elbiseler tutusmussa sirasiyla 'dur, yat ve yuvarlan' yöntemiyle kiyafetlerdeki alevler söndürülmelidir. Yanan giysiler ve yanik yerdeki takilar çikarilmalidir. Kiyafetler cilde yapismissa bölge sogutulmali, cilt zarar görmemisse saglam cildi korumak için yanik ve sogutulmus kiyafet uzaklastirilmalidir. Yanik veya haslanmis bölge olabildigince çabuk sogutulmalidir. Yanik yer en az 20 dakika veya agri rahatlayana kadar akan soguk suyun altinda tutulmalidir."

Sahin, yanik yeteri kadar sogutuldugunda bölgenin streç filmle gevsek bir sekilde sarilmasi gerektigini, temiz plastik bir torbanin yanik yerin kapatilmasi için kullanilabilecegini aktardi.

Yanik yerin üzerine buz, krem veya jel uygulanmamasi gerektigini vurgulayan Sahin, "Yogurt, dis macunu gibi ürünler kesinlikle yanik üzerine sürülmemelidir. Bu tip uygulamalar yaniktaki hasari ve enfeksiyon riskini artirir. Ayrica su dolu kabarciklar enfeksiyon riskini artiracagi için patlatilmamalidir. Yanik yer kalp seviyesinin üzerinde tutulmalidir. Agri için agri kesici alinabilir. En kisa sürede en yakin saglik kurulusuna basvurulmalidir." önerilerinde bulundu.

- Yanik tiplerinin siniflandirilmasi

Bayindir Sögütözü Hastanesi Acil Servis Bölümünden Dr. Sahin, yanigin siddetinin derecesine ve vücuttaki yanik tutulum alanina göre degistigini, birinci derece yanikta sadece derinin en üst tabakasinin etkilendigini, bu yaniklarin kizariklik ve agri ile karakterize oldugunu bildirdi.

Ikinci derecede yaniklarda üst ve orta derinin, üçüncü derecede derinin tüm katlarinin etkilendigini kaydeden Sahin, dördüncü derece yaniklarda tüm deri ile beraber altindaki kas dokusunun da yandigini, bu tip yaniklar genellikle siyah renkli, çok agir ve ölümcül oldugunu anlatti.
Kaynak: AA