Rum Ailenin Bagisiyla Sille Halisi 100 Yil Sonra Anavatanina Döndü

Konya'dan 1920'li yillarda Yunanistan'a göç eden bir ailenin üçüncü kusak torunlari, dedelerinin dokutturdugu el emegi haliyi, Sille Müzesi'ne bagisladi Sille Müzesi Sorumlusu Sercan Yayla: 'Ziyaretçilerimizin halinin hikayesini duyunca saskinliklari artiyor. Bu haliya gösterilen ilgi takdire sayan. Ait oldugu topraklarda sergilenmesi çok güzel' Ziyaretçilerden Handan Bozkurt: 'Halinin hikayesinden çok etkilendim. Buradan götürülmesi, Sille'nin motiflerinin islenmesi ve 3 kusak sonra buraya bagislanmasi, o kadar güzel bir sey ki... Insani etkileyecek çok güzel bir hikayesi var'

ABDULLAH DOGAN - Konya'dan 1920'li yillarda Yunanistan'a göç eden Rum bir ailenin üçüncü kusak torunlari, dedelerinin dokutturdugu el emegi haliyi, Sille Müzesi'ne bagisladi.

Konya kent merkezine 8 kilometre uzakliktaki tarihi Sille Mahallesi, tarihi geçmisi kadar jeolojik olusumlari ve magaralariyla da dikkati çekiyor.

Yaklasik 5 bin yillik geçmisten izler barindiran, farkli kültür ve inançlara ev sahipligi yapmasiyla bilinen ve yaklasik iki asir öncesine kadar çömlekçilik, hali dokumaciligi ve tas isçiligiyle nam salan Sille'nin bu degerleri artik müzelerde ziyaretçilere tanitiliyor.

Lozan Antlasmasi kapsaminda, Sille'den bir asir önce Yunanistan'a göç eden Rum bir ailenin üçüncü kusak torunlari da dedelerinin dokutturdugu, bölgenin motiflerini barindiran el emegi haliyi Sille Müzesi'ne bagisladi.

Müze sorumlusu Sercan Yayla, AA muhabirine, müzede sergilenen önemli eserlerden olan tarihi halinin, Sille'den göç eden Rum bir ailenin üçüncü kusak torunlarinin kurdugu dernek tarafindan bagislandigini söyledi.

Dernegin Sille kültürünü ve geleneklerini orada da yasatmaya çalistigini dile getiren Yayla, söyle devam etti:

"1924'de mübadeleden önce buradaki Hristiyan aileler gidecegi yerde kaliteli hali bulamayacaklarini bildikleri için dokutup götürüyorlar. Orada Sille'ye özlem duyacaklari için halinin üstüne de bag evlerini, buranin çömlekleri meshur oldugu için testileri islemisler. Sille'nin önemli mekanlarini da haliya dokutmuslar. Bordürlerde ise haçin stilize edilmis hali var. Gayrimüslim ailenin Yunanistan'da yasayan üçüncü kusak torunlari, bu haliyi ait oldugu topraklarda sergilenmesi için müzemize bagisladi. Moisoglu ailesine tesekkür ederiz."

- "Ait oldugu topraklarda sergilenmesi çok güzel"

Yayla, halinin çok iyi korundugunu belirterek, "Yipranip, bozulmamasi için gerekli tedbiri aldik. Pano halinde sergiliyoruz. Halicilikta Sille çok önemli bir yerde. Ziyaretçilerimizin halinin hikayesini de duyunca saskinliklari artiyor. Bu haliya gösterilen ilgi takdire sayan. Ait oldugu topraklarda sergilenmesi çok güzel. Keske yurt disindaki bütün eserlerimiz vatanimizda sergilense." ifadelerin kullandi.

Erzincan'dan Sille'ye gelen Handan Bozkurt ise müzeyi tesadüfen gezdigini söyledi.

Müzenin çok düzenli oldugunu, eserlerin de iyi korundugunu ifade eden Bozkurt, "Buradaki eserler çocuklarin da ilgisini çekti. Merakla geziyoruz. Halinin hikayesinden çok etkilendim. Buradan götürülmesi, Sille'nin motiflerinin islenmesi ve 3 kusak sonra buraya bagislanmasi, o kadar güzel bir sey ki...Insani etkileyecek çok güzel bir hikayesi var." diye konustu.

Kaynak: AA