Malazgirt Savasi Alaninin Tespiti Çalismalarinda Ok Ve Mizrak Uçlari Ile Savas Aletleri Bulundu

Kültür ve Turizm Bakanliginin izniyle yürütülen kazi çalismalariyla büyük zaferin kazanildigi yerin tüm detaylariyla ortaya çikarilmasi planlaniyor Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik: 'Çalismalar kapsaminda ok ve mizrak uçlari gibi savasa ait savas materyali tespit ettik. Bu sene yürütecegimiz sondaj kazilariyla bunu artirmayi ve yerinde belgelemeyi öncülüyoruz. O yüzden bu metodolojik anlamda çalismalarimiza önemli bir akademik deger katacagini düsünüyoruz'

IBRAHIM YALDIZ - Türklere Anadolu'nun kapilarini açan Malazgirt Savasi'nin yapildigi alanin tespiti amaciyla yürütülen kazi çalismalarinda ok ve mizrak uçlari ile çesitli savas aletleri bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanligi Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügünün izniyle Ahlat Müze Müdürlügü baskanliginda, Mus Alparslan ve Mugla Sitki Koçman üniversitelerinin is birligiyle geçen yil baslatilan "Malazgirt Savas Alaninin Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Arastirma Projesi" devam ediyor.

Mus Valiligi ve Malazgirt Kaymakamliginin destekledigi proje kapsaminda Mugla Sitki Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik'in bilimsel danismanliginda 10 üniversiteden 35 akademisyen, savasin yasandigi yerin tespit edilmesi amaciyla 3 noktada kazi çalismalarini sürdürüyor.

Bu kapsamda Gülkoru köyü ile Malazgirt arasindaki 12 kilometrelik ovada çalisma yapan kazi ekibi, Malazgirt Savasi'nda kullanildigi degerlendirilen ok ve mizrak uçlari ile çesitli savas aletleri buldu.

- "Savasin noktasal olarak nerede yapildigini ortaya koymak istiyoruz"

Prof. Dr. Çevik, AA muhabirine, proje kapsaminda bu yilin 2. etap çalismalarina basladiklarini ve farkli bölgelerde kazilarin yapildigini söyledi.

Özellikle savas alani denilen Malazgirt ile Süphan Dagi arasindaki yaklasik 150 kilometrekarelik alanda belirlenen noktalarda yüzey arastirmasi yürüttüklerini aktaran Çevik, sunlari kaydetti:

"Bu proje Malazgirt Savasi'nin noktasal olarak nerede yapildigini, gerçek zaman ve mekanda ortaya koymanin yani sira ayni zamanda ülkemizde yeni bir alan olan savas arkeolojisinin yönteminin metodolojisini kurmayi amaçlamaktadir ama bu yil daha çok savasin ve çesitli asamalarinin geçtigini düsündügümüz, savasa ait objeler, ok uçlari, mizrak, kiliç ne bulabilirsek onlara iliskin çalismalar yürütüyoruz. Bu çerçevede manyetik tarama yöntemi ile ovada tespit ettigimiz yerlerde yüzey arastirmasi neticesinde çiplak gözle elde ettigimiz ok uçlari, mizrak uçlari gibi çesitli savas objeleri, döneme ait sikkeler var. Tabi savasi belgelemek amaciyla çalismalarimizi yürütüyoruz."

- "Savas materyalleri tespit ettik"

Yüzey arastirmalarinda uzmanlarin bilimsel olarak savasin izi olabilecegini düsündükleri objelere dönük çalisma yaptigini belirten Çevik, su bilgileri verdi:

"Çalismalar kapsaminda çok sayida ok ve mizrak ucu gibi savasa ait savas materyali tespit ettik. Bu sene yürütecegimiz sondaj kazilariyla bunu artirmayi ve yerinde belgelemeyi planliyoruz. Bunun, metodolojik anlamda çalismalarimiza önemli bir akademik deger katacagini düsünüyoruz. Bu yil yürüttügümüz çalismalarimizin, savasin geçtigi alanda jeoradar yöntemiyle bu objeleri artirmaya ve dogrudan savasin cereyan ettigi alanlari noktasal olarak tespit etmeye dönük hedeflerimize hizmet etmesini bekliyoruz. Bu buluntulari tespit ettigimiz yer, çok genis ve savasin geçtigini düsündügümüz alandir. Bu proje yaklasik 150 kilometrekarelik bir alani ihtiva ediyor. Savasin Gülkoru köyü ile Malazgirt arasindaki yaklasik 12 kilometrelik ovada cereyan ettigini düsünüyoruz. Savasa ait objeler de ve ilk yüzey arastirmamiz da bu alanin çesitli bölgelerinde yer aliyor."

- Anadolu'yu Türk yurdu yapan zafer

Büyük Selçuklu Hükümdari Alparslan komutasindaki 50 bin kisilik Türk ordusu ile Imparator IV. Romen Diyojen komutasindaki 200 bin kisilik Bizans ordusu 26 Agustos 1071 tarihinde Mus'un Malazgirt ovasinda karsi karsiya geldi.

Asker sayisi çok az olmasina ragmen Sultan Alparslan'in zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Meydan Muharebesi, Türklere Anadolu'nun kapilarini kesin olarak açmasiyla bilinir.
Kaynak: AA