ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Türkiye'de Issizlik Var Ancak Issiz Yok'

Ankara Ticaret Odasi (ATO) Yönetim Kurulu Baskani Gürsel Baran, Türkiye Istatistik Kurumunun (TÜIK) açikladigi verilerde yüzde 10,6 düzeyinde olan issizlik oraninin, eleman aranmasinda sifira yaklasildigini belirterek, “Türkiye’de issizlik var ancak eleman aradiginizda kimse basvurmuyor, basvursa da isi begenmiyor. Issizlik ve istihdam bir an önce çözüme kavusturulmasi gereken bir konu halini aldi. Istatistiklerdeki issizler nerede?” ifadelerini kullandi.

ATO Baskani Baran Açiklamasi 'Türkiye'de Issizlik Var Ancak Issiz Yok'
ATO Baskani Gürsel Baran yaptigi yazili açiklamada, 3 milyon 399 bin issizin bulundugu Türkiye’de isverenlerin insaattan sagliga, tekstilden mobilyaya kadar pek çok sektörde istihdam edecek nitelikli eleman bulmakta zorluk yasadigini aktardi.

Sorunun issizlikten ziyade mesleksizlik oldugunu dile getiren Baran, “207 üniversitenin bulundugu ülkemizde, 3 milyonu ön lisans olmak üzere yaklasik 7,5 milyon üniversite ögrencimiz egitim görüyor. Bu üniversitelerden mezun olan gençlerimizin bir bölümü egitim gördügü alanda aradigi isi, üyelerimiz olan isverenlerin de yine bir bölümü faaliyet gösterdigi alanda aradigi elemani bulamiyor. Karsilikli bu arayis, hem bireyler hem isletmeler için zaman kaybi basta olmak üzere birçok kayba yol açiyor” dedi.



“Issizlik sorunun çözümü için atilacak bir adim, kamunun istihdam deposu oldugu algisinin yikilmasidir”

Türkiye’de genç issizlik oraninin yüzde 22,7 düzeyinde oldugunu hatirlatan Baran, issizlerin çogunun kamuda istihdam edilmek istedigini belirtti.

Yerel yönetimlerde is için gönderilmis binlerce özgeçmisin bekledigini kaydeden Baran, “Ülkemizde issizlik sorununun çözümü için atilacak adimlardan biri de kamunun istihdam deposu oldugu algisinin yikilmasidir” ifadelerine yer verdi.

“Unumuz, yagimiz, sekerimiz var ama bir türlü helva yapamiyoruz”

Egitimin sektör ihtiyaçlarina göre planlanmasi gerektigini aktaran Baran, “Ülkemizin gelecegi, aydinlik umutlarimiz olan gençlerimiz, hayatlarinin en güzel yillarini meslek edinmek için geçiriyor, bazi branslarda ihtiyaç olmadigi halde egitim görüyor. Üniversite mezunu gençlerimizin çogu mezun oldugu alanda is bulamazken, reel sektör temsilcileri olarak bizler ise ihtiyacimiz olan alanlarda yetismis isgücü bulamiyoruz. Unumuz, yagimiz, sekerimiz var ama bir türlü helva yapamiyoruz” degerlendirmesini yapti.

Türkiye’nin nitelikli ara eleman ihtiyacina dikkat çeken Baran, “Her bes gencimizden birinin issiz oldugu ülkemizde sanayicimiz, tüccarimiz istihdam edecek ara eleman bulamiyor. Oto camcisindan, tornaciya, kalipçidan sivaciya, pazarlamacidan, depocuya kadar birçok meslek alaninda ara elemana ihtiyacimiz var” dedi.



“Tüccar ve sanayicimiz, bu maliyeti üstlenmeden kayit disi istihdam saglayanlarla rekabet etmek zorunda kaliyor”

Ülkede geçici koruma altinda bulunan Suriyeliler ile Afganlarin kayit disi olarak istihdam edildigine dair bilgilerin kendisine ulastigini anlatan Baran, “Nitelikli ara eleman istihdam etmek için önemli bir maliyet üstlenen tüccar ve sanayicimiz, bu maliyeti üstlenmeden kayit disi istihdam saglayanlarla rekabet etmek zorunda kaliyor” ifadesini kullandi.

Türkiye’nin nüfus projeksiyonunu, üretim hedefini dikkate alarak ihtiyaç duyulan alanlarda yeni fakülteler açmasi gerektigini kaydeden Baran, hâlihazirda üniversite mezunu olup da yeni meslek edinmek isteyen gençlerin Mesleki Egitim Merkezleri’ne basvurarak egitim alabilecegini hatirlatti.

Issizlik ve eleman bulmamanin sadece ekonomik degil sosyal ve psikolojik boyutlari olan bir sorun olduguna dikkati çeken Baran, söyle devam etti:

“Türkiye’nin büyümesini gelismesini hepimiz istiyoruz ve bunun yolunun üretim ve ihracattan geçtigini biliyoruz. Gençlerimizi memur olma hedefine hapsolmaktan kurtarmamiz, üretmenin, çalismanin verdigi zevkin, mutlulugun isigini gözlerine yerlestirmemiz lazim.”
Kaynak: İHA