Kapi Güvenligi Için Kilitler 5 Senede Bir Degistirilmeli

Ev, is yeri veya her hangi bir kapida bulunan kilitlerin en uzun 5 senede bir degistirilmesi gerektigi, aksi durumda hem kilidin asinma payi, hem de anahtarlarin kontrol disi çikmasi ihtimaliyle güvenligi sifira indigi belirtiliyor.

Kapi Güvenligi Için Kilitler 5 Senede Bir Degistirilmeli
Eskisehirli anahtarci Soner Altin, her hangi bir kapi kilidinin 5 senede bir degistirilmesi gerektigi söyledi.

Altin, uzun yillardir ayni kilit kullanmasi halinde hem kapinin asinma ihtimali, hem de yedek anahtarlar kim veya kimlerde olduklari belli olmadigi için yeni kilidin hayati önem tasidigi ifade etti.

Anahtarci Soner Altin, konu ile ilgili söyle bilgi verdi:

“Bir kilidin en uzun olarak 5 yil içinde degistirilmesi gerekiyor. Bu sekilde hem kilidin asinma payindan hem de mevcut anahtarlarimizin kontrolün disina çiktigindan dolayi kapimizin emniyetini koruyabiliyoruz. Çünkü aradan yillar geçtigi için yedek anahtarin nerede oldugunu bilemiyoruz. Kim veya kimlere, ne zaman verdigimizi de unutmus olabiliriz. Yine ayni sekilde güvenerek verdigimiz ancak kisi kötü niyetli olup onun yedegini çikartmis olabilir. Bu durum yakinlarimizdan kaynaklaniyor daha çok. Dolayisiyla kapi kilitlerimizi 5 senede bir degistirilmesi lazim.”

Eski model ekonomik kapilar daha sorunlu

Çelik kapi veya ekonomik kapi olarak bilinen kapilarin kilitlerin asinma payi yeni model kapilardan daha çok yüksek oldugu söyleyen Altin, “Eski model çelik kapilarda yani ekonomik kapi dedigimi kapilarda belli bir süre sonra kilitlemedigimiz sürece kartla açilabiliyor. Ancak yeni tip kapilarda tirnak sisteminden dolayi kartla açilma imkânsiz. Dolayisiyla söz ettigimiz ekonomik kapilardaki kilitleri 5 seneden de önce degistirilmesi lazim. Bu kapi kullananlarin disariya çikmadan önce kesinlikle kilitlenmesi gerekiyor. Yoksa o kapinin güvenligi sifira iniyor” diye aktardi.

Eski kapilara yeni teknik

Eski binalarda bulunan ekonomik veya diger kapilari güçlendirmek için ek bir teknigi ile güçlendirebilecegi söyleyen Anahtarci Soner Altin, “Müsteri bir kapinin güvensiz oldugunu hissediyorsa kapi güçlendirme sistemleri kullanilmali. Öncelikle bunlardan uygulayabiliriz. Nasil bir yeni model kapida veya yüksek kaliteli modeli kapida tirnak modeli varsa biz ekonomik kapilara da bunlari uygulayabiliyoruz. Bu sekilde vatandas zamaninda yaptirmis oldugu ekonomik kapiyi degistirmeden sadece kilidini degistirerek güvenligi saglayabilir. Bu sistem hem uzun ve hem de kisiyi güvenlestirir” dedi.

Kaynak: İHA