Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Sahin'i Makaminda Ziyaret Etti

Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk’u makaminda agirladi. Seref defterini imzalayan Bakan Selçuk’un, Sahin’le yaptigi görüsmede, Gazi sehre egitim kapsaminda kazandirilan projeler masaya yatirildi. Selçuk, Gaziantep’in birçok kente göre daha çok yol kat ettigini belirterek, “Gaziantep egitimde olusturdugu isikla yalnizca kendi insanini degil, Türkiye’yi ve dünyayi aydinlatacak. Gaziantep’te bir medeniyet çekirdegi çikabilir” dedi.

Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Sahin'i Makaminda Ziyaret Etti
Bir dizi programlara katilmak üzere Gaziantep’e gelen Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, Gaziantep Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’e ziyarette bulundu. Ziyarette Bakan Selçuk’un yani sira Gaziantep Valisi Davut Gül ve Sahinbey Belediye Baskani Mehmet Tahmazoglu da yer aldi. Büyüksehir Belediyesi’nin “Egitim Dostu Kent” mottosundan hareketle kentte baslattigi seferberlik hakkinda bilgi alan Bakan Selçuk, yerel belediyecilikte gelinen noktada Gaziantep’in birçok sehirden önde oldugunu ifade ederek, “Gaziantep egitimde olusturdugu isikla yalnizca kendi insanini degil, Türkiye’yi ve dünyayi aydinlatacak. Gaziantep’te bir medeniyet çekirdegi çikabilir. Bizim egitim meselemiz evrensel bir davadir. Burada yapilan bu hizmetlerden dolayi da sükran duygulariyla doluyum” ifadelerini kullandi.

Gaziantep, insani çok boyutlu olarak ele alan bir sehir”

Ziyarette açiklamada bulunan Milli Egitim Bakani Ziya Selçuk, “Gaziantep, sehrin gereklilikleri çerçevesinde insani çok boyutlu olarak ele alan bir sehirdir. Buna gözlerimle sahit olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Medeniyetlerin toplumlarin genelde iki asamasi olur. Bunlarin birincisi insaat asamasidir. Bu bölümde temel ihtiyaçlar giderilir, betona yatirim yapilir. Ikinci asamada ise insa yer alir. Burada somuttan soyuta geçis söz konusudur. Bir toplum eger bütçesinin önemli bir oranini ikinci bölüme ayiriyorsa insa toplumudur. Eger hala betona yatirim yapiyorsa da henüz insaat meselesi bitmemistir. Insaat meselesi bitmeden de insa asamasina gelinmez. Insa asamasina gelinmediginde de medeniyetin çekirdegi asla olusamaz. Çünkü medeniyetin çekirdegi kültürün bütün alanlariyla bulusmasiyla ortaya çikar. Sadece belirli bir alanda olusan bir gelismeyle nedeniyle çekirdegi son halini kazanmaz. Yasam sahnesinin her alaninda kültürün ve sanatin bir sekilde yesermesi lazim. Insaat asamasinda toplumlar projelerini daha çok giderayak yaparlar. Hatalar yaparlar. Ardindan geri dönüsler olur. Insa asamasinda sondan basa yatirim yaparlar. Yani en sonunu hayal ettikleri seye ulasirlar. Hayallerinden geri geri gelirler. Sondan basa bu yolda o sehrin hayallerindeki ismi ve cismi bir sekilde ortaya çikar ve sehir artik bir kimlik insasi noktasinda yol almaktadir” ifadelerine yer verdi.

“Egitim meselesi evrensel bir davadir”

Gaziantep birçok sehre göre daha fazla yol almis durumdadir” diyen Bakan Selçuk, “Egitim meselesini evrensel bir mesele olarak görmek gerekiyor. Milliden evrensele gidis için bu sarttir. Türkiye bilime ve egitime yönelik emegini ciddi bir sekilde sürdürürse büyük bir sans elde etmis olur. Dijital dünyaya yönelik entegrasyon da buna baglidir. Egitim adina yaptigimiz her isi bilimle sorgulamamiz lazim. Gaziantep egitimde olusturdugu isikla yalnizca kendi insanini degil, Türkiye’yi ve dünyayi aydinlatacak. Gaziantep’te bir medeniyet çekirdegi çikabilir. Bizim egitim meselemiz evrensel bir davadir. Burada yapilan bu hizmetlerden dolayi da sükran duygulariyla doluyum” dedi.

“Artik, biz egitim ve bilim sehriyiz”

Ziyarette konusan Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin, “Milli Egitim Bakanligi’ndan simdiye kadar ne talep ettiysek yerine getirildi.

Bugün toplumun içine çiktigimiz zaman derslik basina ögrenci sayimizla ve ögretmen sayimizla bütün fiziki alanlarda çok ciddi bir iyilesme yasandi. Biz artik söylemimizi degistirdik. Kendimizi anlatirken daha önce sanayi, kültür ve gastronomi sehri oldugumuzu dile getiriyorduk. Artik biz egitim ve bilim sehriyiz demeye basladik. Bu bizim açimizdan çok önemli. Yeni nesil belediyecilikte de genel sekreterimiz ve baskan vekillerimizin her birinin ayri bir alani mevcut. Biri mimar, biri hukukçu, biri mühendis ve bir digeri de çocuk doktoru. Saglik, imar, hukukla birlikte çoklu bakisi masaya koyuyoruz. Hep birlikte sehirle ilgili neler yapilabilir konusunda istisareye yatiyoruz” dedi.

“Belediyecilik cinsiyet degil, ehliyet meselesidir”

Sahin konusmasinin devaminda büyüksehire bagli daire baskanliklarinin görev ve yetkilerine ayri ayri dikkati çekerek kadin daire baskanlarinin sehirde yapilan hizmet yönüyle önemli is alanlarinda yer aldigini belirterek, “Belediyecilik, cinsiyet degil, ehliyet meselesidir. Belediye bünyesinde Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Baskanligi ile Degerler Egitimi ve Gönüllü Kuruluslar Daire Baskanligi adinda iki yeni bölüm kurduk. Türkiye’de bu iki daire baskanligiyla da bir ilke imza attik. Zihin kodlari ve gönül kodlarini entegre edecek aktiviteler, etkinlikler ve programlar yapiyoruz. Ekonomiyi ekolojiye dönüstürme amaçli çalismalarimizda da önemli yollar kat ettik. OECD Sampiyon Belediye Baskanlari arasinda bulunmamiza öncülük eden anlayislardan birisi de bu oldu. Birlesmis Milletler’in sürdürülebilir kalkinmasina iliskin argümanlarini eksiksiz sekilde çalistik. OECD’deki sampiyon belediyelere baktigimizda genelde baskentler bulunuyor. Ama Türkiye’de bu unvani Gaziantep kazandi. Çünkü küresel ölçekte kullanilan dilin güncelligine göre hareket ettik. Dünyanin ve zamanin bize getirdiklerine paralel hareket ettik. Bugün Gaziantep’te uluslararasi dille bir model olusturuldu. Bütçenin çok önemli bir kismini egitime ayirdik. Beseri sermayeye inaniyoruz. Gaziantep’te bulunan sitelerin tamamini kreslerle donattik. Milli Egitim Bakanligi da ögretmen açigini kapatti. Gördügünüz gibi Gaziantep’te büyük bir is birligi var. Bu o kadar önemli bir sey ki. Yaz okulu süresince bu kresler çalismaya devam edecek” seklinde konustu.

Baskan Sahin’in konusmasinin ardindan Kadin Aile Egitim ve Sosyal Hizmetler Daire Baskani Abdullah Aksoy, GASMEK ve okul öncesi egitimi için yapilan çalismalari kisaca özerken Kültür ve Turizm Daire Baskani Oya Alpay, çocuk kütüphaneleri, dene-yap atölyeleri, sehir tiyatrolari, çocuklara yönelik el isi atölyeleri hakkinda bilgi verdi. Son olarak Gençlik Hizmetleri ve Spor Daire Baskani Zekeriya Efiloglu da spor tesisleri ve telafi sürecinde yapilacaklari aktardi.

Bakan Selçuk, Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi ve Panoroma Müzesi’ni gezdi

Bakan Selçuk, Büyüksehir Belediye Baskani Fatma Sahin’e yaptigi ziyaret öncesi, 2 Hasan Celal Güzel Millet Bahçesi’ne gitti. Burada çocuk kütüphanesi, yari olimpik havuz, paten ve kaykay kullanilan alanlar basta olmak üzere bölge içerisindeki diger tesislerde incelemelerde bulundu. Sonrasinda çocuklarla bir araya gelen Bakan Selçuk ve Baskan Sahin, hikaye dinletisine katildi, spor aktivitesinde bulundu.

Millet Bahçesi ziyaretinin ardindan diger örneklerinin aksine tek bir ani degil, uzun bir sürecin canlandirildigi Panaroma Müzesi’ne giden Bakan Selçuk, ünlü Rus Ressam Aleksander Samsonov tarafindan yapilan 14 tablo, 3 diorama ve 13 metre yüksekliginde, 120 metre uzunlugunda panoramik yagli boya çalismasindan olusan kahramanliklarla dolu essiz müzeyi büyük bir ilgiyle dolasti. Ayrica Selçuk, müzede yer verilen direnisin kahramanlarindan Tüfekçi Yusuf, Dr. Mecit Barlas, Incizade Hüseyin, Yildirim Kamil, Nalbant Hasan Çavus ve Araptarli Ali gibi onlarcasinin savasta kullandigi esyalar hakkinda bilgi aldi.
Kaynak: İHA