AGIT Parlamenter Asamblesi'nin Yeni Baskani Margareta Cederfelt Oldu

Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Parlamenter Asamblesi’nin yeni baskani Isveç kökenli Margareta Cederfelt seçildi. Toplantida Türkiye ile Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) arasinda tartisma yasandi.

AGIT Parlamenter Asamblesi'nin Yeni Baskani Margareta Cederfelt Oldu


Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) Parlamenter Asamblesi yeni baskanini seçti. Seçimde Isveçli AGIT Baskan Yardimcisi Margareta Cederfelt ile Norveçli Kari Henriksen yaristi. Çekismeli geçen seçimi 128’e 126 oy ile Margareta Cederfelt kazandi. Yeni Baskan Yardimcilari ise Pia Kauma (Finlandiya), Daniela de Ridder (Almanya), Askar Shakirov (Kazakistan), Reinhold Lopatka (Avusturya) ve Irene Charalambides (Güney Kibris Rum Kesimi) oldu.

Ekonomi ve Çevre Komitesi’nin Baskani ve Raportörü olarak görev yapmak üzere Pere Joan Pons (Ispanya) ve Gudrun Kugler (Avusturya) ile Insan Haklari Komitesi Baskani ve Raportörü olarak görev yapmak üzere de Sereine Mauborgne (Fransa) ve Johan Buser (Isveç) seçildi. Pandemi kosullari nedeniyle yari fiziki yari online olarak düzenlenen toplantiya sadece komite baskanlari katildi.

Türkiye’yi temsilen AGIT Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Baskani Selami Altinok toplantida hazir bulundu.

Toplantida Türkiye ve GKRY arasinda tartisma

GKRY temsilcisi Charalambides, Kibris’da Türkiye’nin sürekli müdahale ederek süreci baltaladigini ileri sürmesi üzerine Altinok, Türkiye’nin adada iki yapili bir devleti savundugunu, KKTC’nin olmadigi sistemin Türkiye tarafindan kabul edilemeyecegini vurguladi. Altinok’un konusmasi sirasinda “Güney Kibris Rum Kesimi” demesi sonrasi bagirarak araya giren Charalambides, “Güney Kibris Rum Kesimi diyemezsiniz. Biz AB üyesi Kibris Devletiyiz” dedi.

Bunun üzerine söz alan Altinok ise “Sizi tanimiyoruz. Tek bir devleti tanimiyoruz, KKTC’nin olmadigi sistemi tanimiyoruz” sözleri ile karsilik verdi.

Rus temsilci salonu terk etti

Ukrayna temsilcisi Mykyta Poturaiev, “Rusya Federasyonu’nun geçici isgal altindaki Kirim Özerk Cumhuriyeti ve Sivastopol sehri ile Ukrayna yakinlarindaki askeri yigilmasini endise ile karsiliyoruz. Rusya Federasyonu’nu birliklerini, silahlarini ve askeri teçhizatini Kirim’dan çekmeye ve 2011 Viyana Sözlesmesi kapsamindaki taahhütlerini iyi niyetle yerine getirmeye çagiriyoruz” dedi.



Rusya’nin Kirim’i isgal ettigi yönündeki karar oylanarak kabul edilirken, karar sonrasinda Rusya temsilcisi salonu terk etti.

Belarus, kisitlamalari tekrar gözden geçirmeye davet edildi

Hollanda temsilcisi Farah Karimi’nin “Belarus’ta Muhalefete Genel Yaklasim” baslikli önerisinde, barisçil toplanma hakkinin ve medya özgürlügünün engellenmesinden üzüntü duyuldugu bildirilerek, Belarus yöneticileri barisçil etkinlikler üzerindeki kisitlamalari yeniden gözden geçirmeye davet edildi.

Belarus’a ayrica, tüm siyasi mahkumlari serbest birakmasi, muhalefetle iliski kurmasi ve AGIT gözlemcileri esliginde özgür ve adil seçimlerin yapilmasi çagrisinda bulunuldu.

“AGIT Bölgesinde Nefret, Hosgörüsüzlük, Siddet ve Ayrimciligin Artisinin Ele Alinmasi”

ABD Senatörü Ben Cardin tarafindan desteklenen “AGIT Bölgesinde Nefret, Hosgörüsüzlük, Siddet ve Ayrimciligin Artisinin Ele Alinmasi” baslikli toplantida, AGIT katilimci Devletleri, AGIT Ayrimcilikla Mücadele, Esitlik ve Kapsayicilik Eylem Planini benimsemeye davet edildi.
Kaynak: İHA