Avrupa Borsalari Günü Yükselisle Kapatti

Avrupa borsalari, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun toplantisinin etkisiyle günü yükselisle tamamladi.

OPEC ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun bugün yapilan 18. Bakanlar Toplantisi’nin petrol fiyatlari üzerindeki olasi etkileri nedeniyle Avrupa borsalari, haftanin ilk islem gününü yükselisle tamamladi.

Piyasalarda, Ingiltere Basbakani Boris Johnson'in yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginina iliskin kisitlamalarin kaldirilmasina iliskin yapacagi açiklama bekleniyor.

Suudi Arabistan Enerji Bakani Abdulaziz bin Selman, OPEC ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubunun toplantisinin basarili olmasi için "biraz uzlasi ve rasyonellik" talebinde bulunmustu.

Kapanista, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,34 artisla 458,36 puana çikti.

Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,58 artarak 7.164,91 puana, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,08 deger kazanarak 15.661,97 puana, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,22’lik artisla 6.567,54 puana, Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,63’lük yükselisle 25.441,34 puana ulasti.

Avro/dolar paritesi ise TSI 19.25 itibariyla yüzde 0,03’lük yükselisle 1,187 seviyelerinden islem gördü.

- Toplantidan BAE nedeniyle anlasma çikmamisti

OPEC+ 18. Bakanlar Toplantisi, geçen hafta iki gün üst üste yapilan görüsmelerde, üretim politikasina yönelik anlasmaya varilamamasi üzerine bugüne ertelenmisti.

Amerikan Bloomberg haber ajansinin OPEC kaynaklarina dayandirdigi haberinde, Rusya ve Suudi Arabistan'in üretimin asamali olarak artirilmasi fikrine BAE'nin karsi çikmasi nedeniyle toplantilarda bir uzlasi saglanamadigi belirtilmisti.

Grup, 1 Nisan'daki 15. Bakanlar Toplantisi'nda mayis, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karari almisti.

Suudi Arabistan ise subatta açikladigi ve gönüllü olarak uyguladigi günlük 1 milyon varillik ek kesinti kararini da kademeli olarak kaldiracagini duyurmustu.

Kaynak: AA