Kazakistan'da 'Astana Günü' Kutlamalari Basladi

NUR SULTAN – Kazakistan’in baskenti Nur Sultan’da ülkenin en büyük bayragini göndere çekme töreniyle "Astana Günü" kutlama etkinlikleri resmi olarak ???????baslatildi.

Cumhurbaskani Kasim Cömert Tokayev, 6 Temmuz Astana Günü dolayisiyla düzenlenen törende yaptigi konusmada, bu yil bagimsizliklarinin 30. yil dönümünü kutlayacaklarini belirtti.

Ülke egemenliginin sembolü gök mavisi bayragin ulu bozkirin merkezinde göndere çekilmesinin tarihi önemi oldugunu söyleyen Tokayev, sifirdan insa edilen baskentin ülke çapindaki vatanseverligin gerçek örnegi niteligini tasidigini vurguladi.

Tokayev, "Kurucu Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev ile milyonlarca Kazakistanlinin emegi sayesinde insa edilen baskentimiz halkimizin ortak gururudur." dedi.

Törende Tokayev, ülkenin askeri egitim kurumlarindan mezun olan 12 basarili gence subay rütbelerini takdim etti.

Kültür ve Spor Bakanligi, her yil 6 Temmuz’da coskuyla kutlanan Astana Günü etkinliklerinin ülke genelinde Kovid-19’un "Delta" varyantinin görülmesiyle bu yil sadece açik havada sinirli etkinliklerle kutlanacagini ve havai fisek gösterisinin yapilmayacagini duyurdu.

Kazakistan'in ilk Cumhurbaskani Nursultan Nazarbayev'in karariyla 1997'de ülkenin baskenti güneydeki Almati'dan kuzeydeki Akmola'ya tasinmis daha sonra kentin adi Kazakçada "baskent" anlamina gelen Astana olarak degistirilmisti.

Nazarbayev’in 2019’da istifa etmesinin ardindan Astana'nin ismi Nur Sultan olmustu.

Kaynak: AA