Samsunlu 2 Ögrenci Türkiye Ikincisi Oldu

TÜBITAK’in düzenledigi 52. Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Final Yarismasi’nda Emine Ahmet Yeni Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri edebiyat ve sosyoloji alaninda Türkiye ikincisi oldu.

Samsunlu 2 Ögrenci Türkiye Ikincisi Oldu
Lise ögrenimine devam etmekte olan ögrencileri temel, sosyal ve uygulamali bilim alanlarinda çalismalar yapmaya tesvik etmek, çalismalarini yönlendirmek ve bilimsel gelismelerine katkida bulunmak amaciyla TÜBITAK Bilim Insani Destek Programlari Baskanligi’nca biyoloji, cografya, degerler egitimi, fizik, kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih, teknolojik tasarim, Türk dili ve edebiyati ile yazilim alanlarinda Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasi düzenleniyor.

Bu yil yarismaya 2 bin 615 farkli okuldan 11 bin 251 kiz ve 7 bin 858 erkek ögrenci olmak üzere toplam 19 bin 109 ögrencinin hazirladigi 14 bin 10 proje basvurusu alindi.

Emine Ahmet Yeni Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencileri edebiyat ve sosyoloji alaninda hazirladiklari projeler ile 52. TÜBITAK 2204-A Lise Ögrencileri Arastirma Projeleri Yarismasi’nda önce bölge finalinde birinci olarak Türkiye finaline katilmaya hak kazandi ve final yarismasinda da ikincilik basarisini elde etti.

Edebiyat alaninda “Söz Sanatlarinin, Tanpinar’in Imgeleri Perspektifinde, Web2.0 Araçlari Kullanilarak Ögrencilerin Kendi Ürettikleri Metinler Üzerinden Ögretimi” adli proje Türkiye finale kalan 22 proje içinden Türkiye ikinciligine hak kazandi. Projeyi hazirlayan ögrenciler Hilal Sude Yerebakan ve Feyza Nur Armutçu, edebiyat derslerinde yazarlik yoluyla edebi kavramlarin web2.0 araçlari yoluyla nasil daha iyi ögretilebilecegini arastirdilar ve önerilerde bulundular. Danismanligini edebiyat ögretmeni Bülent Köksal’in yaptigi proje edebiyat derslerinde edebi bilgilerin teorik degil de yazarlik uygulamalari ile ögretilmesi gerekliligine iliskin çözümler sunuyor.

Emine Ahmet Yeni Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi ögrencilerinin TÜBITAK 52. Lise Arastirma Projeleri Final Yarismasi’nda sosyoloji alaninda ikincilik kazanan projenin konusu ise “Sosyal Medyadaki Filtreli Görüntülerin Liseli Gençlerin Beden Algisi Üzerindeki Etkisi”. Projeyi, Dilara Yürükcü ve Nur Betül Biton hazirladi. Danisman ögretmenligini Nilgün Bas’in yaptigi projede ögrenciler, sosyal medya ortaminda filtreli görüntü paylasilmasinin paylasan ve paylasimlara maruz kalan kisilerin beden algilari üzerindeki etkisini incelemeyi amaçladi.

Dil-edebiyat ve degerler egitimi tematik alanlarinda derece alan bu iki proje ile Emine Ahmet Yeni Kiz Anadolu Imam Hatip Lisesi’nin ayni anda birkaç alandan derece alan çok az okuldan biri oldugu belirtildi.
Kaynak: İHA