Pandemi En Çok Onlari Etkiledi, 7 Aydir Açilmayi Bekliyorlar

Türk hamam geleneginin yasatildigi Tokat’ta hamamcilar, pandemi nedeniyle 7 aydir kapali olan hamamlarin açilmasini bekliyor.

Pandemi En Çok Onlari Etkiledi, 7 Aydir Açilmayi Bekliyorlar
Yurt gelinde hamamcilar pandemi dolayisi ile zor günler geçiriyor. 7 aydir kapisina kilit vurulu olan hamamlarda çalisan tellaklarin birçogu is kolunu degistirmeye basladi.

Tokat’ta 181 yildir hamamcilik yapan ailenin 5. kusak temsilcisi Mustafa Durmus, uzun süre kapali olmalari nedeni ile tellaklarin baska meslekler bularak çalistigini belirterek, “Benim elemanlarin birçogu insaatlarda, bulabildikleri yerlerde ise basladilar. Yeniden o isçileri istihdam etmek de zor olacak. Bu meslekte öyle siradan vatandasi getirip de çalistiracagimiz bir meslek degil. Bir masaj, bir kese öyle hemen birden bire onu ögrenemiyorsun, kolay da degil“ dedi.



“Hamamlar ilk defa uzun süre kapali kaldi”

Durmus, ilk defa hamamlarin bu kadar süre kapali kaldigina dikkat çekerek, “Ecdat Osmanli da dahil Cumhuriyet devletimiz de dahil hamamlar bu kadar süre kapali kalmamistir. Ülkemizde hamamlar 7 aydir kapali. Çok sikintili bir dönem geçiriyoruz. Türkiye genelinde bin civarinda isletmecimiz var. Bir 5 bin civarinda çalisanimiz var. Çok perisan haldeler. Bir an önce is yerlerimizin açilmasini, tekrar eskiye dönülmesini dört gözle bekliyoruz” diye konustu.

Baba meslegini yasatan Durmus, "Hamam demek temizliktir. Ecdat bu temizlige simdiki insanlarimizin oldugu gibi çok önem veriyormus. Ecdadimiz cami yanina mutlaka bir hamam yaptirmistir. Bu Türkiye’deki bütün vilayetlerimizde vardir. Vatandas gelir hamamda göbek tasinda yatar dinlenir. Ondan sonra da bir kese olur. O bir yikanmayla bir iki hafta rahat bir nefes alir, rahat eder. Hamamdan sonra kendisini yeniden dogmusum gibi hisseder” ifadelerini kullandi.

Hamam kültürünün yeni nesille birlikte farklilastigini ifade eden Durmus, “Batida örnegin Istanbul’da, Izmir’de, Bursa’da yeni gençlerimiz bu kültürü baska sekilde kullanmaya basladilar. Havuzdur, saunalar veya SPA’lar yapildi. Orada havuzlara giriyorlar, kafeteryada dinleniyorlar. Ama Anadolu’da daha farkli. Buradakiler daha güzel insani dinlendiriyor. Göbek tasina yatacaksin dinleneceksin. Ondan sonra da güzel kese ne olacaksin” diye konustu.



Hamam denilince ’Tokat’ akla geliyor

Osmanli’dan bu yana gelen Türk hamam gelenegini Tokat’ta yüzyillardir yasatiliyor. 1730 Patrona Halil isyaninda Padisah 1’inci Mahmut’un emriyle o dönem hamamlarin isletmeleri Tokatlilara devredildi. Zamanla bu kültürün yayginlasmasi ile birlikte Tokatlilar hamamciligi meslek haline getirdi. Yurt gelinde yüzde 80’ne yakinin Tokatli oldugu hamamcilarin kültürü yasatmaya çalisiyor.
Kaynak: İHA