ABD, Kabil Havaalani'nda Asker Birakip Birakmayacagini Degerlendiriyor

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, halen Afganistan'in Kabil Hamid Karzai Havaalani'nda ABD askerlerinin bulundugunu ve bu askerlerin oradan çekilip çekilmeyecegi konusunda henüz net bir karar olmadigini söyledi.

ABD'nin Afganistan'dan çekilme süreci hizla devam ederken, Baskan Joe Biden yönetimi, Afganistan'da ABD diplomatlarini korumak için ülkede ne kadar asker birakacagini degerlendirmeye devam ediyor.

Günlük basin toplantisinda sorulara yanit veren Pentagon Sözcüsü Kirby, ABD'nin çekilme sonrasinda diplomatik misyonu koruma ve Afgan ordusu ile ikili iliskileri sürdürmekten baska bir misyonunun olmayacagini belirtti.

Kirby, baskent Kabil'de Amerikan Büyükelçiligini korumak için kaç asker birakacaklarini henüz netlestirmediklerini ifade ederken, "Bahsettigimiz yerin Afganistan oldugunun farkindayim. Diger ülkelerde oldugu gibi küçük bir Deniz Piyade Birligi birakmayacagimizi beklersiniz. Bir sayi üzerinde çalisiliyor ancak bu henüz sonuçlandirilmis degil." dedi.

ABD'nin Kabil Hamid Karzai Havaalani'nin korunmasi için havaalaninda asker birakacagi iddialarina iliskin bir soruya Kirby, "Halen orada askerimiz var ama orada gelecekte nasil bir durum ortaya çikacak henüz net degil. Bunlari degerlendiriyoruz." yanitini verdi.

Kirby, Hamid Karzai havaalaninda kalan askerlerin çekilip çekilmeyecegine dair bir soruya ise bu konuda da çalismalarin yapildigini ancak henüz net bir karara varilmadigini dile getirdi.

ABD yönetimi 29 Subat 2020'de Taliban ile anlasmaya varmis ve 1 Mayis 2021'de Afganistan'dan tamamen çekilecegi konusunda mutabik kalmisti.

Joe Biden yönetimi ise 1 Mayis'tan baslamak üzere 11 Eylül'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilmis olacaklarini açiklamisti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanliginin (CENTCOM) en son açiklamasina göre, çekilmenin yüzde 50'den fazlasi tamamlandi ve 6 askeri üs Afgan güçlerine teslim edildi ancak komutanlik çekilen asker sayisini henüz resmi olarak açiklamadi.

Kaynak: AA