Hindistan, Çin Sinirina En Az 50 Bin Asker Gönderdi

Hindistan, son aylarda Çin sinirina 50 binden fazla asker konuslandirdi.

Merkezi ABD'de bulunan yayin organi Bloomberg'in 4 Hint yetkiliye dayandirdigi haberine göre, Hindistan son aylarda ülkenin kuzeybatisindaki Cammu Kesmir ve Ladak Birlik Topragi'ndaki 3 bölgeye en az 50 bin asker gönderdi.

Yetkililer, askerlerin yani sira bölgeye agir silahlar ve savas uçaklarindan olusan filolar da gönderildigini ifade etti.

Söz konusu yetkililerden ikisi, Hindistan'in halihazirda Çin sinirinda yaklasik 200 bini asker olmak üzere aralarinda paramiliter güçlerin de oldugu 450 binden fazla askeri unsuru bulundugunu söyledi.

Yetkililer, herhangi bir yanlis hesaplamanin ülkeler arasinda çatisma çikmasina yol açabilecegi uyarisinda bulunurken Hint ordusu henüz konuyla resmi açiklama yapmadi.

- Hint ve Çin birliklerinin geçen yilki çatismasi gerilimi artirmisti

Ladakh bölgesindeki Galwan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ile Çin askerleri arasinda çikan çatismada 20 Hint askeri hayatini kaybetmisti. Çin de söz konusu çatismada 4 askerinin öldügünü açiklamisti.

Iki ülke arasindaki gerilim, bu çatismanin ardindan daha da artmis ve iki nükleer gücün birliklerinin sinirda teyakkuz haline geçmesiyle, Hindistan Ladakh'a karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise Dogu Ladakh'a obüs ve tank konuslandirmisti.

Yasanan bu gerginlik, dünyanin en büyük ordularina sahip ülkelerin kamuoylarinda, "savas" söylemleri ile daha da yükselmisti.

Iki ülkenin askeri heyetleri arasinda ocak ayinda yapilan dokuzuncu tur görüsmelerde, askerlerin sinirdan çekilmesine ve Ladakh bölgesinin dogusunda durumu kontrol altina almak ve bölgeyi istikrara kavusturmak için etkili çabalarin sürdürülmesine karar verilmisti.

- Çin-Hindistan sinir anlasmazligi

Çin ile Hindistan arasindaki Himalaya Daglari'nin çevreledigi belirsiz sinir hatti ülkeler arasinda egemenlik tartismalarina neden oluyor. Akarsularin, göllerin, buzullarin ve karli zirvelerin bulundugu 3 bin 500 kilometrelik sinir, taraflari sik sik karsi karsiya getiriyor.

Pekin yönetimi, "Güney Tibet" olarak adlandirdigi Hindistan'in Arunaçal Prades eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ederken, Yeni Delhi Aksay Çin platolarini kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanin Pekin yönetimince isgal edildigini savunuyor.

Taraflar, uzun yillardir süregelen görüsmelere ragmen egemenlik ihtilaflarini çözemedi.

Kaynak: AA