Diyanet Isleri Baskani Erbas, Malezya Din Isleri Bakani Bakri Ile Görüstü

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Malezya Din Isleri Bakani Zülkifli Muhammed al-Bakri ile çevrim içi görüstü.

Diyanet Isleri Baskanligindan yapilan yazili açiklamaya göre, Erbas, din hizmetleri, din egitimi, vakiflar, vakit hesaplama, zekat ve Islamofobi konularinin ele alindigi çevrim içi görüsmede Diyanet Isleri Baskanligi ve Malezya Din Isleri Bakanliginin bu alanlardaki is birliginin önemli oldugunu ifade etti.

Erbas, zekatin toplumlarin daha adil bir düzen içinde hayatlarini sürdürebilmeleri için önemli oldugunu ve Müslüman ülkelerin zekat müessesesini çalistirmasi gerektigini belirtti.

Diyanet Isleri Baskanligi olarak vatandaslarin zekata yönelik duyarliliklarini artirmak için çalismalar yaptiklarini kaydeden Erbas, "Bu çalismalarla, hem insanlarin sikintilarini gidermeye yönelik bir adim atmis olacagiz hem de zekat gibi çok önemli bir farzi yerine getirmelerine katki saglamis olacagiz. Bu ibadetin yayginlasmasi için tesvik etmis olacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

Islamiyet'in siddetle örtüstürüldügünü, Islamofobi'ye zemin hazirlayan bir anlayisin gittikçe yayildigini ve buna engel olunmasi gerektigine dikkati çeken Erbas, sunlari kaydetti:

"Vasat ümmet, mutedil bir Islam anlayisi zaten Kur’an’in ve sünnetin de bizden istedigi bir dini anlayistir. Ülkemizde su an sayilari yüzü asan ilahiyat fakültelerinde mümkün oldugunca bu sekilde bir egitim, yani ümmet-i vasat, mutedil din anlayisini yayginlastirmaya yönelik ve gençlerimizi, insanimizi bu sekilde beslemeye yönelik bir egitim anlayisi bulunmaktadir. Bu konuda Malezya’nin da ayni çizgide oldugunu biliyorum. Buna dikkat etmedigimiz zaman özellikle terör örgütü haline getirilen birtakim dini anlayislar oluyor ki bu da bütün Müslümanlari sikintiya sokuyor. DEAS, Boko Haram, Sebab gibi birtakim siddeti ön plana çikaran anlayislar bunun en büyük örnekleridir.”

Erbas, Islamofobi ile mücadele etmek ve dogru dini bilginin yayginlasmasi için iki ülke arasindaki is birliginin önemli oldugunu belirtti.

Islam ülkelerinin ibadet vakitlerini hesaplama noktasinda da birlikte hareket etmesi gerektigini vurgulayan Erbas, Islam ülkeleri arasinda ramazan ve kurban bayramlarinin birlikte ifa edilmediginde zorluk yasandigina dikkati çekti.

Görüsmede Malezya Din Isleri Bakani Zülkifli Muhammed al-Bakri de iki kurum arasindaki iliskilerden memnuniyet duydugunu belirtti.

Kaynak: AA