Ürdün Krali 2.Abdullah, Üçlü Zirve Için Irak'ta

Ürdün Krali 2.Abdullah, Irak-Misir-Ürdün üçlü zirvesine katilmak üzere Bagdat'a geldi.



Irak Cumhurbaskani Berhem Salih, Ürdün Krali 2. Abdullah'i Uluslararasi Bagdat Havalimani'nda düzenlenen resmi törenle karsiladi.

Salih, Kral 2. Abdullah ile Irak, Misir ve Ürdün arasinda ticari ve ekonomik alanda üçlü is birliginin güçlendirilmesi konusunu ele aldi. Ikili ayrica üç ülke arasinda enerji ve elektrik akimi is birligini de görüstü.

Ürdün Krali için Irak Basbakani Mustafa el-Kazimi tarafindan da hükümet sarayinda resmi karsilama töreni düzenlenecegi belirtildi.

- Sisi'nin Bagdat ziyareti için "önemli bir adim" degerlendirmesi

Öte yandan Irak Cumhurbaskanligi, üçlü zirveye katilmak için sabah saatlerinde Bagdat'a gelen Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile Salih arasinda gerçeklesen görüsmeye iliskin de yazili bir açiklama yayimladi.

Sisi'nin Bagdat ziyaretinin Irak'in desteklenmesi ve ikili iliskilerin güçlendirilmesi bakimindan "önemli bir adim" oldugu belirtilen açiklamada, "Salih ve Sisi, iki ülkenin cografi konumunu göz önünde bulundurarak ortak ekonomik, ticari, kalkinma ve enerji tasimaciligi gibi alanlardaki is birligini degerlendirdi." ifadeleri kullanildi

Sisi de Irak'in güvenlik ve istikrarin saglanmasi için terör ve asiricilikla mücadele alanlarindaki çabalarindan övgüyle bahsetti ve ikili iliskilerin güçlendirilmesi amaciyla Misir'in Irak'i destekledigini kaydetti.

Misir Cumhurbaskanligi da Kahire'den Bagdat'a 30 yil sonra Cumhurbaskani düzeyinde gerçeklesen bu ilk ziyareti "tarihi" olarak nitelendirdi.

Daha önce Misir, ABD ve Ürdün'ün ev sahipliginde gerçeklestirilen Irak-Misir-Ürdün üçlü zirvelerinde, söz konusu ülkeler arasinda ekonomik, ticaret, yatirim ve enerji alanlarinda anlasmalar imzalanmisti.

Üçlü zirveye katilmak üzere sabah saatlerinde Irak'a gelen Misir Cumhurbaskani Sisi, Uluslararasi Bagdat Havalimani'nda Irak Cumhurbaskani Salih tarafindan resmi törenle karsilanmisti.

Kaynak: AA