Sedef Ögretmen Ile Emekli Hakim Sahabettin Amcanin Caretta Nöbeti

Antalya’nin Kumluca ilçesinde yaklasik 4 kilometrelik alanda caretta yuvalari, ögretmen Sedef Kaçmaz ve emekli hakim Sebahattin Yasar’a emanet. Her gece saat 03.00’e kadar yuvalarin basinda nöbet tutan gönüllü çevreciler, insanlara duyarli olmalari çagrisinda bulundu.

Sedef Ögretmen Ile Emekli Hakim Sahabettin Amcanin Caretta Nöbeti
Özel bir okulda ögretmenlik yapan gönüllü çevreci Sedef Kaçmaz ve emekli hakim Sebahattin Yasar, neredeyse tüm vakitlerini agustos ayina kadar yumurtlama dönemi olan caretta carettalara ayiriyor. Iki gönüllü yumurtalarin birakildigi alanlari kontrol edip, yumurtlama alanlarinin kafeslerini yerlestiriyor ve yumurtlamadan sonra gece saat 23.00’den 03.00’e kadar çalisiyorlar. Ögretmen Sedef Kaçmaz, islerinin kolay olmadigini ifade ederek, "Mayistan agustosa kadar yumurtluyorlar. Agustostan sonra da artik yumurtadan çikislar basliyor. 60 günde çikiyorlar. Yumurtlama döneminde kafesleri yerlestiriyoruz. Sabah 03.00’e, 04.00’e kadar çalisip sabah ise gittiginizi düs, kaçindan ölü, kaçindan sag yavru çikti. Bilimsel bir çalisma yürütüyoruz aslinda. Yumurtlama mayis ayinda basliyor. Kuluçka dönemi 60 gün sürüyor. Agustos ayinda yavrulama basliyor. Bu devamli bir süreç oldugu için iç içe geçmis bir zaman oluyor. Eylül sonuna kadar, eylüle kadar azalsa da ekim sonuna kadar sürüyor. 2 ay gece sabaha kadar buradayiz. Bir yuvada ortalama 100 tane yavru çikiyor. 500 tane de biz saydik. 500 çarpi 100 tane yavru çikiyor. Sahildeki otlarin köklerine sikismis olanlar var. Ben en çok onlara seviniyorum. Çünkü çok saglam yavrular. Ama köklerden çikamamislar. Biz diyoruz ki 60 gün oldu. Bu yuva neden bosalmadi. Kaç tane çiktigini ayak izlerinden anliyorsunuz. Yuvayi açiyorsunuz. Yavru oradan çikmaya çalisiyor. Onlari kurtariyorsunuz. Harika bir duygu” dedi.



"Bu isi görev edindik"

77 yasindaki emekli hakim Sahabettin Yasar ise çok zorlandiklarini ama her seye ragmen bu isi görev edindiklerini belirterek, “4 kilometrelik alanda kafesleri tasiyoruz. Yumurtlama gerçeklestikten sonra tekrar kafesleri topluyoruz. Yavrulari denize birakiyoruz. Hasta olanlari eve götürüyoruz. Evde bir iki gün tedavi ediyoruz. Ondan sonra tekrar getirip denize birakiyoruz. Gerçekten zorlaniyoruz. Simdiye kadar 150 tane kafesimiz vardi. Ama toplam 500 – 600 kafes lazim. Geçen sene biz 500 – 1000 adet yavruyu denize biraktik. Kendi imkanlari ile denize girenler hariç. En az 500 yuva var. Ama bu iki kisi ile kontrol edilebilecek bir is degil. Yavrular sicak havalarda yumurtadan çikiyorlar. Sicagi görünce duruyorlar. Yavrular kumun üzerinde beklerken günes doguyor. Hava isinmaya basliyor. Hava sicakligi 30–40 dereceye gelince yavrularin hepsi ölüyor” dedi.

Kaynak: İHA