Irak Federal Mahkemesi DEAS'lilarin Yargilanmasi Için 'Özel Yetkili Mahkeme' Talebini Reddetti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), terör örgütü DEAS mensuplarinin isledikleri suçlar nedeniyle yargilanmalari için özel yetkili mahkeme kurulmasi yönündeki taleplerinin Irak Federal Mahkemesi tarafindan reddedildigini bildirdi.



IKBY Adalet Bakani Fersed Ahmed, yaptigi yazili açiklamada, Erbil yönetiminin, DEAS'lilarin isledigi suçlara bakacak özel yetkili mahkeme kurulmasi ve cinayet, iskence gibi eylemlerle suçlanan teröristlerin burada yargilanmasi talebinde bulundugunu belirtti.

Ancak bu talebin Irak'in en yüksek yargi organi olan Federal Mahkeme tarafindan reddedildigini aktaran Ahmed, reddedilme gerekçesine iliskin ise bilgi vermedi.

IKBY'nin 2 yildir DEAS'li teröristlerin isledigi suçlari belgelendirmeye çalistigina isaret eden Ahmed, yüksek mahkemenin kararina itirazin mümkün olmadigini ancak görüslerini ifade etmek için baska firsatlari degerlendireceklerini kaydetti.

IKBY Meclisi, 28 Nisan'da DEAS'li teröristlerin IKBY'de isledigi suçlara bakacak özel ceza mahkemesi kurulmasina yönelik yasa tasarisini onaylamisti. Tasarinin IKBY Meclisinde onaylanmasinin ardindan mahkemenin kurulmasi bekleniyordu.

- Irak'ta DEAS'a karsi mücadele

Terör örgütü DEAS, 2014'te Irak'in Musul, Salahaddin ve Enbar vilayetlerinin tamami ile Diyala ve Kerkük illerinin bir kismini ele geçirmis, söz konusu bölgeler yillar içinde örgütten geri alinmisti.

Dönemin Irak Basbakani Haydar el-Ibadi, 9 Aralik 2017'de DEAS'a karsi zafer kazanildigini duyurmustu.

Irak'in DEAS'tan temizlenmesinin üzerinden yaklasik 4 yil geçmesine ragmen söz konusu vilayetlerin kirsal bölgelerinde örgütün saldirilari sürüyor.

Kaynak: AA