Türkiye'de Arilar Nüfus Planlamasina Gitti

Türkiye’de bu yil etkili olan kuraklik arilari ve bal üreticilerini olumsuz etkiledi.

Türkiye'de Arilar Nüfus Planlamasina Gitti
Tabiatta önsezileri en kuvvetli hayvanlar arasinda yer alan arilarin, yasanan kuraklik ve son günlerdeki iklim dengesizlikleri nedeniyle nüfus planlamasina geçtigi belirtildi. Aydin Aricilar Birligi Baskani Ayhan Özdemir, tabiatin dengesi ve tarimin sürdürülebilir olmasi için olmazsa olmaz sart olan ari ve ariciligin desteklenmesi gerektigini söyledi.



Türkiye’de iki yildir etkili olan kuraklik nedeniyle aricilik sektörünün ciddi sikintida oldugunu kaydeden Aydin Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Ayhan Özdemir, tabiattaki dengesizlik nedeniyle ana arilarin da yumurta yapmayi yavaslattigini kaydetti.

Bu yil bal rekoltesinde yüzde 50 civarinda düsüs oldugunu kaydeden Baskan Özdemir, “Sirrina erilmeyen arilarin önsezileri çok kuvvetlidir. Kovanlardaki ana arilarimizin hareketlerini izleyerek kurakligin daha da devam edecegini düsünüyoruz. Bu yil arilarimiz nüfus planlamasi yaptigi için anaarilar sadece neslini devam ettirecek kadar yumurta yapiyor. Yarin mevsim sartlari normale döner ve arilar da normal sürecine devam ederse bunu bilemeyiz. Ancak zor durumda olan aricinin devlet destegine ihtiyaci var” dedi.

“Iklim degisikligi tabiatin dengesini degistirdi”

Geçen yil kuraklik nedeniyle aricilarin çam bali üretemedigini ancak bu yil çam ve hayit balinda umutlu olduklarini kaydeden Baskan Özdemir, "Bu yil geçtigimiz yillarda düsen yagisin ancak üçte biri civarinda yagis gerçeklesti. Kuraklik nedeniyle uygulanan sulama planlamasi kapsaminda bu yil bizim bölgede de ayçiçegi ekimi gerçeklesti. Bu kapsamda ayçiçeginden de umutluyuz. Ancak arilarin çok iyi beslenmesi sart. Arilar, çogalmasini flora ve yiyecek durumuna göre yapar. Dogada besin az ise arinin yumurtlamasi düser. Yasanan kuraklik nedeniyle arilarimiz adeta nüfus planlamasina gitti” diye konustu.

"Bal Ormanlari Projesi’ni önemsiyoruz"

Tarim Orman ve Çevre Bakanligi tarafindan uygulanan ’Bal Ormanlari Projesi’ni önemsediklerini ve bu uygulamanin daha da yayginlastirilmasi gerektigini kaydeden Baskan Özdemir, "Ülkemiz dünyanin en önemli ari ürünleri ve ari üretim merkezi. Bakanligin uygulamaya koydugu ’Bal Ormanlari Projesi’nin yayginlastirilmasi gerektigini düsünüyoruz. Bunun yaninda tarim ve hayvanciliga yogun destek veren Aydin Büyüksehir Belediye Baskanimiz Özlem Çerçioglu’nun desteklerini Aydin aricimizdan esirgememesini istiyoruz" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA