Adana'da Dev Petrokimya Tesisinin Insaat Çalismalarina Baslandi

SASA Polyester AS Yatirimlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi Güven Kaya: 'Mevcut durumda çalisan sayimizda 4 bin 500'lere yaklastik. Erdemoglu bünyesine geçtigimizde çalisan sayimiz 1200 kisi civarindaydi. Bu yatirimla beraber 400 kisiye daha ek istihdam daha saglamayi planliyoruz'

Adana'da Dev Petrokimya Tesisinin Insaat Çalismalarina Baslandi
ISMIHAN ÖZGÜVEN - Dünyanin sayili polyester üreticilerinden SASA Polyester AS, Amerikan Invista (Koch Industries) ile imzaladigi 935 milyon dolarlik lisans ve teknik hizmet anlasmasi kapsaminda Adana'da kuracagi Saflastirilmis Tereftalik Asit (PTA) tesisinin insaat çalismalarina basladi.

SASA Polyester AS Yatirimlardan Sorumlu Genel Müdür Yardimcisi ve Yatirimlar Koordinatörü Güven Kaya, AA muhabirine, 2015 yilinda Sabanci Holding'den devraldiklari tesisi yeni yatirimlarla dünya ligine tasimak için çalistiklarini söyledi.

Ilk olarak 2019'da 1 milyar dolar yatirimla elyaf tesisini devreye aldiklarini ve kapasitelerini 350 bin tondan 750 bin tona çikardiklarini belirten Kaya, isletmelerinde geçen yil da polyester tesisini devreye koyduklarini ve yeni yatirimlarla kapasitelerinin 1,4 milyon tona ulastigini dile getirdi.

Kaya, elyaf ve polyester tesislerinin tamamlanmasinin ardindan gündemlerine bunlarin ham maddesi olan PTA üretimini aldiklarini, bununla ilgili geçen yil agustosta dünya devi Koch Industries ile 935 milyon dolarlik lisans ve teknik hizmet anlasmasi imzaladiklarini ifade etti.

PTA üretim tesisiyle ilgili Ispanya'dan bir firmayla da mühendislik anlasmasi imzaladiklarina belirten Kaya, 72 bin metrekaresi büyüksehir belediyesinden olmak üzere toplam 344 bin metrekare alan satin aldiklarini söyledi.

Isletmelerine kazandirdiklari arazide kazmalarin vuruldugunu bildiren Kaya, söyle devam etti:

"Yaklasik 2 ay önce insaat çalismalari basladi. Su anda tek hedefimiz 2023'ün en geç mart ayinda isletmemizin tam kapasite devreye girmesi. Buranin devreye girmesiyle kapasitemiz 1,6 milyon ton olacak. Toplam yatirim maliyetinin 950 milyon dolar civarinda olmasini öngörüyoruz. Su anda Türkiye'nin en büyük petrokimya tesisinin kurulumunu yapiyoruz. Mevcut durumda çalisan sayimizda 4 bin 500'lere yaklastik. Erdemoglu bünyesine geçtigimizde çalisan sayimiz 1200 kisi civarindaydi. Bu yatirimla beraber 400 kisiye daha ek istihdam daha saglamayi planliyoruz."

Kaya, SASA'nin yatirimlarina hiz kesmeden devam ettigini, 1 milyon ton üretim kapasiteli polyester tesisinin de 2024 yilinda devreye girecegini dile getirerek, bununla toplam polyester yatirim kapasitelerinin 2,4 milyon tonlara ulasacagini bildirdi.

2030 yili için polyesterin ham maddesini üretmek amaciyla Yumurtalik ilçesinde 12 milyar dolarlik yatirim yapmayi hedeflediklerini belirten Kaya, "2030 yilina geldigimiz zaman Türkiye'nin ve Avrupa bölgesinin en büyük petrokimya tesisi ve rafineriyle entegre tesislerini orada devreye almis olacagiz." dedi.

Kaya, su anda üretimlerinin yüzde 30'unu Avrupa, Kuzey Afrika ve Çin'e kadar 30 civarinda ülkeye direkt ihraç ettiklerini söyledi.

Devraldiklarinda 350 bin ton olan kapasitelerini, 1,4 milyon tonlara getirdiklerini ve ham madde üretir hale geldiklerini vurgulayan Kaya, sunlari kaydetti:

"Yeni kapasitelerle beraber 2023 yilinin sonunda 2,4 milyon tonlara gelecegiz. 2,4 milyon tonlara geldigimiz zaman dünyadaki toplam polyester kurulu kapasitesinin bugün itibariyla yaklasik olarak yüzde 2'sini üretiyor olacagiz. Hala önümüzde çok yol var. Dünyadaki büyük üreticilerden biri olmus olacagiz. Bu yatirimlarla Çin ve Hindistan'dan sonra dünyadaki en büyük üreticilerden biri haline geliyoruz. Bu bize yeni kapilar açiyor olacak. Yumurtalik projesiyle beraber Türkiye'nin ve Avrupa'nin en büyük petrokimya üreticilerinden biri olacagiz."
Kaynak: AA