Türkiye'de En Yüksek Gelir Istanbul'da

Geçen yil itibariyla gelir esitsizliginin ve göreli yoksulluk oraninin en düsük oldugu bölge 'Dogu Marmara' olurken, en yüksek gelir 'Istanbul' bölgesinde tespit edildi.

Türkiye'de geçen yil itibariyla en yüksek gelir "Istanbul" bölgesinde kaydedildi. Gelir esitsizliginin ve göreli yoksulluk oraninin en düsük oldugu bölge ise "Dogu Marmara" oldu.

Türkiye Istatistik Kurumu (TÜIK), 2020 yili "Gelir ve Yasam Kosullari Arastirmasi Bölgesel Sonuçlari"ni açikladi.

Buna göre, Türkiye'de ortalama yillik esdeger hane halki kullanilabilir fert geliri, 2020'de 33 bin 428 lira olarak hesaplandi.

Istatistiki Bölge Birimleri Siniflamasi (IBBS) 1. Düzey Bölgeleri itibariyla söz konusu geliri en yüksek olan bölge, 49 bin 239 lirayla "Istanbul" oldu. Bu bölgeyi 38 bin 22 lirayla "Bati Anadolu", 35 bin 785 lirayla "Ege" izledi.

Yillik ortalama esdeger hane halki kullanilabilir fert gelirinin en yüksek gerçeklestigi IBBS 2. Düzey bölgesi "Istanbul" olurken, en düsük 15 bin 198 lirayla TRB2 "Van, Mus, Bitlis, Hakkari" çikti.

- Gelir esitsizligi en fazla Istanbul bölgesinde

P80/P20 orani, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirinin en düsük gelire sahip yüzde 20'lik grubun gelirine orani seklinde hesaplaniyor. Bu oran küçüldükçe gelir esitsizligi azaliyor. Söz konusu oran Türkiye genelinde 8 iken bu degerin en düsük oldugu bölgeler 4,6 ile "Dogu Marmara", 5,8 ile "Dogu Karadeniz" ve "Orta Anadolu" olarak kayitlara geçti. Bu oranin en yüksek oldugu bölgeler ise 8,6 ile "Istanbul", 7,2 ile "Akdeniz" ve 6,8 ile "Bati Anadolu" olarak siralandi.

Arastirmaya göre, P80/P20 oraninin en düsük oldugu IBBS 2. Düzey bölgeleri 4,2 ile "Zonguldak, Karabük, Bartin", 4,4 ile "Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova" ve 4,6 ile "Bursa, Eskisehir, Bilecik" olarak kaydedildi.

Söz konusu oranin en yüksek oldugu IBBS 2. Düzey bölgeleri ise 8,6 ile "Istanbul", 7,9 ile "Balikesir, Çanakkale" ve 7,6 ile "Antalya, Isparta, Burdur" olarak kayitlara geçti.

Her bölge için esdeger hane halki kullanilabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si temelinde hesaplanan yoksulluk sinirina göre, gelire dayali göreli yoksulluk oraninin en yüksek oldugu IBBS 1. Düzey bölgeleri yüzde 13,8 ile "Kuzeydogu Anadolu" yüzde 13,6 ile "Bati Marmara" ve yüzde 13,3 ile "Ortadogu Anadolu" olarak gerçeklesti.

Göreli yoksulluk oraninin en düsük çiktigi IBBS 1. Düzey bölgeleri yüzde 8,8 ile "Dogu Marmara", yüzde 9,6 ile "Güneydogu Anadolu" ve yüzde 10,4 ile "Orta Anadolu" bölgeleri oldu.

Her IBBS 2. Düzey bölgesi için esdeger hane halki kullanilabilir fert medyan gelirinin yüzde 50'si temelinde hesaplanan yoksulluk sinirina göre, gelire dayali göreli yoksulluk oraninin en yüksek oldugu bölgeler yüzde 16,1 ile "Balikesir, Çanakkale", yüzde 14,9'ar ile "Antalya, Isparta, Burdur" ve "Kastamonu, Çankiri, Sinop" olarak kayitlara geçti.

Göreli yoksulluk orani en düsük olan IBBS 2. Düzey bölgeleri ise yüzde 7,2 ile "Malatya, Elazig, Bingöl, Tunceli", yüzde 8 ile "Gaziantep, Adiyaman, Kilis" ve yüzde 8,1 ile "Zonguldak, Karabük, Bartin" olarak hesaplandi.

Gelir ve Yasam Kosullari Arastirmasi 2020 yili sonuçlarina iliskin gelir bilgileri, bir önceki takvim yili olan 2019 yilini referans aliyor. Gelir hesaplamalarinda, hane halki gelirleri hane halki büyüklügü ve kompozisyonu dikkate alinarak esdeger hane halki kullanilabilir fert gelirine dönüstürülüyor.

Kaynak: AA