Prof. Dr. Altan Çilingiroglu'nun Cenazesi Topraga Verildi

Izmir'de tedavi gördügü hastanede 76 yasinda hayatini kaybeden Prof. Dr. Altan Çilingiroglu, son yolculuguna ugurlandi.

Ege Üniversitesinden (EÜ) yapilan açiklamaya göre, EÜ Edebiyat Fakültesinin eski dekanlarindan Prof. Dr. Altan Çilingiroglu için fakülte bahçesinde tören düzenlendi.

Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Mehmet Ersan, törende yaptigi konusmada, Çilingiroglu'nun yetistirdigi ögrencileri ve eserleriyle yasamaya ve anilmaya devam edecegini belirtti.

Edebiyat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Yusuf Ayönü de kendisiyle bir arada çalisma olanagi buldugu için gururlu oldugunu söyledi.

Buradaki törenin ardindan Çilingiroglu'nun cenazesi, Bilal Saygili Camisi'ne getirildi. Cenaze, burada kilinan namazin ardindan Urla Kusçular Devederesi Mezarligi'nda topraga verildi.

Törene, Çilingiroglu'nun esi Mukadder Çilingiroglu, kizlari, Yasar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Yasar Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baskani Ahmet Yigitbasi ile ögrenciler katildi.

- Prof. Dr. Altan Çilingiroglu kimdir?

Trabzon Sürmene'de 29 Subat 1945 tarihinde dogan Altan Çilingiroglu, 1965'te Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Klasik Arkeoloji Bölümünde üniversite egitimine basladi. Milli Egitim Bakanliginin bursuyla Ingiltere’de Manchester Üniversitesinde egitim gördü. Akademik hayata ise 1977'de Atatürk Üniversitesinde baslayan Çilingiroglu, 1980'de Ege Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümüne geçti. Çilingiroglu, profesör unvanini aldiktan sonra 1986'da Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Ana Bilim Dalini kurdu.

Altan Çilingiroglu, emekli oldugu 2013 yilina kadar Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesinde iki dönem dekanlik görevi yapti. Yasar Üniversitesi mütevelli heyeti üyeligi de yapan Altan Çilingiroglu'na, Anadolu arkeolojisine bulundugu sayisiz katki nedeniyle 2003'te Aydin Dogan Vakfi Arkeoloji Ödülü ve 2005 yilinda TÜBITAK Özendirme Ödülü verildi.

Kaynak: AA