Buldan, HDP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi

'Kapatma davasi, çete, mafya ve talan düzenlerini devam ettirmek isteyenlerin ortak planidir' 'Izmir katliamini gerçeklestiren tetikçi tabii ki tek basina degildir. Onu örgütleyen, yönlendiren, tetigi çektiren güçlerin varligini hiç kimse inkar edemez'

Buldan, HDP TBMM Grup Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi
HDP Es Genel Baskani Pervin Buldan, "Kapatma davasi, çete, mafya ve talan düzenlerini devam ettirmek isteyenlerin ortak planidir." dedi.

Buldan, partisinin TBMM Grup Toplantisi'nda gündeme iliskin degerlendirmelerde bulundu. Buldan'in konusmasi öncesinde HDP Izmir Il Baskanligi'na düzenlenen saldirida hayatini kaybeden Deniz Poyraz anisina bir dakikalik saygi durusunda bulunuldu. Salonda bulunan siralara ve kürsüye Poyraz'in fotograflari birakildi.

Buldan, konusmasinda, "Acimiz büyük ama öfkemiz de. Canimizi, yoldasimizi, partimizin emektari Deniz Poyraz’i alçakça katlettiler, bizden, yasamdan kopardilar. Karanlik tarihlerinin sayfasina bir yenisini daha eklediler. Kirli döngülerinin karanlik yüzünü bir kez daha gösterdiler." ifadelerini kullandi.

Kursunlarin umudu söndürmesine asla izin vermeyeceklerini dile getiren Buldan, "Bu ülkede on yillardir katiller yaratan karanligin varligini bizler çok iyi biliyor ve buna taniklik ediyoruz. Izmir katliamini gerçeklestiren tetikçi tabii ki tek basina degildir. Onu örgütleyen, yönlendiren, tetigi çektiren güçlerin varligini hiç kimse inkar edemez." diye konustu.

Türkiye'de islenen her bir cinayetin, her bir suçun altindan ayni ortak profilin karsilarina çiktigini söyleyen Buldan, su degerlendirmelerde bulundu:

"Iktidarin siyaset adina bu kürsülerden ürettigi HDP düsmanligiyla, nefret diliyle tetikçi arasindaki iliski açik olarak ortadadir. Gizleyemezler, gizleyemeyeceksiniz. Katil hangi saiklerle cinayeti isledigini açiklamissa hükümetin küçük ortagi da bugün bu kürsüden ayni saiklerle Deniz Poyraz'i hedef göstermistir ve katille dil birligi yapmistir. Bunu çok açik ve net olarak ifade ediyorum. Cinayet iklimini kürsüden devam ettirmistir. Deniz Poyraz'a 'terörist' demistir. Deniz'in babasini, ailesini hedef göstermistir. Sadece Deniz'i ve ailesini degil bu ülkede HDP'ye oy veren milyonlari hedef göstermistir. 'Neden daha fazla HDP'li öldürülmedi' diye adeta yakinmistir. Katilin 'ben içimi soguttum' demesine ragmen bugün bu kürsüden iktidarin küçük ortagi içinin sogumadigini bir kez daha alenen ortaya koymustur. Yeni cinayetlere, katliamlara kapi aralayacak, azmettirecek olan bu tehlikeli söylemler karsisinda savcilari buradan derhal göreve davet ediyoruz."

Buldan, özellikle son yillarda iktidar tarafindan adim adim adeta bir "HDP fobia" üretildigini savunarak, bunun, demokratik siyasete düsmanlik, farkliliklardan ve insan haklarindan, kadinin gücünden korku oldugunu iddia etti. Buldan, "Kobani kumpasi ve kapatma davasinda siyasi tetigi çekenlerle, Deniz'in bedenine sikilan nefret kursunlarinin ayni namluda birlestigini çok iyi biliyor ve görüyoruz." dedi.

Poyraz'i öldüren zanlinin Türkiye'nin üçüncü büyük partisinin il binasina girerek katliam gerçeklestirmek için günlerce plan ve hazirlik yaptigini belirten Buldan, "Üstelik bunu tüm emniyet birimlerinin gözü önünde yapmistir. Elindeki çanta katliam çantasidir. Büyük bir katliam yapmak için il binamiza girmistir. Katilin yürüttügü kesif faaliyeti HDP binasinin karsisindaki çadirin etrafinda bulunan emniyet güçlerince görülmemis olabilir mi? Sürekli GBT uygulamasi yapan polisler, kesif halindeki bir tetikçiyi fark etmemis olabilir mi? Mümkün degildir. Parti binamiza bir çay içmeye gelen vatandasa dahi üyelik cezasi verenler, tetikçiye ise katliam için yol vermistir. Bu çok açik ve nettir. Hiç kimse, hiçbir yetkili bunun aksini iddia edemez." görüsünü savundu.

Pervin Buldan, Poyraz'in katledilmesine cinayet diyenlerin bu saldirinin ortagi oldugunu öne sürerek, bugün konuya iliskin arastirma komisyonu kurulmasi için önerge vereceklerini kaydetti. Buldan, "Adini dogru koyalim. Izmir'de yasanan bir provokasyon degildir, bir katliamdir. Kürtlere ve demokrasi güçlerine, muhalif herkese yönelen bir tehdittir." diye konustu.

- "HDP'yi kapattirmayacagiz"

HDP hakkindaki kapatma davasina da deginen Buldan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Kapatma davasi çete, mafya ve talan düzenlerini devam ettirmek isteyenlerin ortak planidir. Hükümetin küçük ortagi, bugünkü konusmasinda bastan sona 'HDP kapatilmalidir' naralari atarak, HDP'yi kapattirma disinda bir varlik sebebinin olmadigini tüm Türkiye halklarina bir kez daha göstermistir. Bu ülke yangin yeriyken, issizlikten, yoksulluktan, açliktan insanlar kirilirken, hükümet ortaginin topluma tek vaadi HDP'nin kapatilmasidir, demokratik siyasetin tasfiyesidir. Ben de diyorum ki, asil kapanacak olan sizin soygun düzeniniz olacaktir. Siz zaten siyaseten bitmissiniz, kapanmissiniz. Bu çagrilari yapsaniz ne olur, yapmasaniz ne olur? Sizin, iktidar ortaginiza 'baraji indirin' diye yalvardiginizi çok iyi biliyoruz. Gelecek seçimlerde siz bu kürsülerde, siralarda olmayacaksiniz. Biz bunu da çok iyi biliyoruz. Kirli ve karanlik düzeninizle birlikte geri dönmemek üzere gideceksiniz. Türkiye halklari sizi tarihin çöp sepetine atacak."

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iddianameyi kabul etmesini elestiren Buldan, AYM'nin bu tavrinin hukukla izah edilemeyecegini, ortada hukuki bir dava olmadigini, kapatma davasinin siyasi oldugunu öne sürdü. Pervin Buldan, demokratik siyasetin kapatilmasina asla izin vermeyeceklerini ifade ederek, "Bizim savunmalarimizi da avukatligimizi da Türkiye halklari yapacak. Bundan hiçbir kaygimiz ve süphemiz yoktur. HDP'yi kapattirmayacagiz. Daha da güçlendirecegiz, büyütecegiz, milyonlarin ortak mücadele partisi haline getirecegiz." ifadelerini kullandi.

Muhalefetin HDP Izmir Il Baskanligi'na düzenlenen saldirida Deniz Poyraz'in öldürülmesine karsi gösterdigi tutumun önemli oldugunu dile getiren Buldan, "Ancak sadece bu tutumla sinirli kalinmamalidir. Bu tutumun demokratik bir Türkiye için ortak mücadeleye, demokrasi için birlige dönüstürülmesi tarihi bir görev ve sorumluluk olarak önümüzde durmaktadir." dedi.

Kaynak: AA