Cemil Meriç'in Oglu Mahmut Ali Meriç Son Yolculuguna Ugurlandi

Mütefekkir Cemil Meriç'in oglu, Prof. Dr. Ümit Meriç'in agabeyi, avukat Mahmut Ali Meriç, son yolculuguna ugurlandi.

Tedavi gördügü hastanede, 76 yasinda hayata veda eden Meriç, Sakirin Camisi'nde ögle namazini müteakip kilinan cenaze namazinin ardindan Karacaahmet Mezarligi'nda topraga verildi.

Mahmut Ali Meriç'in esi Aynur Meriç, çocuklari Cem ve Sinan Meriç ile kardesi Ümit Meriç'in taziyeleri kabul ettigi törene, Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Mustafa Sentop, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Belediye Baskani Hilmi Türkmen, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu ve sevenleri katildi.

Törende açiklamada bulunan Cem Meriç, Mahmut Ali Meriç'in, annesi kadar zarif ruhlu, babasi kadar iç dünya zenginligi oldugunu belirterek, sunlari kaydetti:

"Onu tanima sansina ulasan herkes onu çok severdi. Düsmani yoktu. O kadar temiz bir insandi. Babam, az ama öz konusurdu. O, distan sakin görünürdü fakat iç dünyasi hem çok derin hem de çok zengindi. Içinde zaman zaman yanar daglar patlar, zaman zaman ise sakin sular akardi. Edebiyat anlaminda da inanilmaz bir derinligi vardi. Kendisi, babasi Cemil Meriç'in derinligine tam inebilen, devamliligini layigiyla yerine getirebilen bir insandi. Dedemin kitaplarini çok daha genis bir kitleye sunabilmeyi vazife gördü. Dedem adina bütün kitaplarini hazirlayarak hem kendi hem annem Aynur Meriç'in büyük fedakarliklariyla bu görevi yerine getirdi. Babamin iyi ve kötü günlerinde yarim asirdan fazla yol ve gönül arkadasligi yapmis annemize hepimiz adina tesekkür ediyorum."

- "Babamin temennisini gerçeklestirmeye gayret etti"

Kardesi Ümit Meriç ise AA muhabirine yaptigi açiklamada, "Her nefis ölümü tadacaktir. Ölmemek için dogmamis olmak lazim gelirdi. Benden 21 ay büyük olan agabeyim Mahmut Ali Meriç de 1945 yilinda, buraya çok yakin bir mesafede bulunan Zeynep Kamil Hastanesinde dünyaya gözlerini açti. Simdi de Karacaahmet'te topraga veriliyor. 'Kah enine kah boyuna. Çiçek dolu, rah, Üsküdar' diye benim bir misram var. Dogdugumuz günden, son nefesimizi verdigimiz ana kadar dünyayi geziyoruz. Ana rahminden çikiyoruz, sonra yine ana topraga giriyoruz." ifadelerini kullandi.

Mahmut Ali Meriç'in yaptigi birçok güzelligin ötesinde, babasina büyük bir hizmette bulunduguna vurgu yapan Ümit Meriç, su bilgileri verdi:

"Cemil Meriç her kitabini yayinevine yollarken, 'Evladim bu simdi böyle gitsin, yeni baskisina insallah tekemmül ettiririz metinleri.' derdi. 12 cilt eser yazdi ama bu düsüncesini hayattayken gerçeklestiremedi. Babam hayattayken büyük ölçüde onun asistanligini yapan ben oldum. Abim o sirada Paris'te yüksek lisans çalismasi dolayisiyla bulunuyordu. Döndükten sonra o da babamin diger asistanlariyla bugün Türkiye'de sayilari milyonlari asan okuyucunun okudugu 12 ciltlik kitabin vücuda gelmesine hizmet etti. Fakat asil babamin vefatindan sonra babamin temennisini gerçeklestirmeye gayret etti, yarim biraktigi bazi metinlerin tercümesini tamamladi, bazi eserlerin içinde daginik bulunan bölümleri bir araya getirdi. Yeni bir Cemil Meriç edisyonu meydana getirdi.

Bazilari tarafindan elestirilen, bazilari tarafindan methedilen bir mesaiye ömrünü adadi. Bu konuda esi Aynur Meriç de tipki annemin babama hazirladigi ortam gibi, mükemmel bir çalisma ortami hazirladi. Iki güzel evlat büyüttüler. Rabbimden agabeyime rahmet diliyorum. Mekani cennet olsun. Insallah ahirette de güle güle kucaklasmamiz nasip olsun."

Vefatindan sonra Cemil Meriç'in eserlerini yeniden yayina hazirlayan Mahmut Ali Meriç, 19 Haziran'da hayatini kaybetmisti.

- Hakkinda

Cemil Meriç ve Fevziye Meriç'in ilk çocugu Mahmut Ali Meriç 1 Nisan 1945'te dünyaya geldi.

Saint-Joseph Lisesi'nin ardindan Istanbul Hukuk Fakültesi'ni bitiren Meriç, Fransa'da hukuk alaninda yüksek lisans yapti.

Bir dönem Meydan Larousse ansiklopedisinde editörlük yapan Mahmut Ali Meriç, Iletisim Yayinlarindan çikan "Bir Dünyanin Esiginde", "Bu Ülke", "Isik Dogudan Gelir", "Jurnal 1-2", "Kültürden Irfana", "Magaradakiler" ve "Umrandan Uygarliga" adli eserlerin de aralarinda oldugu Cemil Meriç'in eserlerini yayina hazirladi.

Kaynak: AA