Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde Inme Ünitesi Açildi

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan Inme Ünitesi hizmet vermeye basladi. Nöroloji uzmanlarinin uhdesinde çalismaya baslayan ünitede, inme inen ve erken dönemde basvuran hastalar tedavi edilerek eski sagligina kavusturulacak.

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi'nde Inme Ünitesi Açildi
Hastalarin uygun ve yeterli rehabilitasyon tedavisi alabilmesi ve inme tekrarindan korunmasi için önlemler ve altyapi olanaklarinin iyilestirilmesi ve sürdürülmesi sebebiyle inme ünitesinin açildigini dile getiren Sinop Il Saglik Müdürü Dr. Fatih Reyhanlioglu, "Burada verilecek tedavinin sadece inme baslangicindan sonraki 4,5 saat içinde verilmis olmasi gerekiyor. Bu yüzden hastalarin mümkün olan en kisa zamanda hastaneye ulasmalari büyük önem tasiyor" dedi.

Açilan Inme Ünitesi hakkinda bilgiler veren Sinop Atatürk Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmani Hasan Dogan ise “6 aydir Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde çalismaktayim. Ilk basladigim günden itibaren hastanemizde inme hastalarinin çok oldugunu gördük. Sinop yasli nüfusun çok oldugu bir il ve inme Sinop’ta çok yüksek görülüyor çünkü inme yasla birlikte artabilen bir hastaliktir. Inme hastalarinin yaklasik yüzde 85’i damar tikanikligi, yüzde 15’i beyin kanamasiyla olusuyor. Bu damar tikanikligi döneminde dakikalar, saatler, hatta saniyeler bile bizim için çok önemli, çünkü erken basvuru olursa bu damar tikanikligini verecegimiz tedavi ile açabilecegimizi biliyoruz" diye konustu.

Açilan ünite ile dünyada uygulanan tedavinin Sinop’a da getirildigini belirten Hasan Dogan, "Tüm dünyada uygulanan bu tedavinin Sinop’ta da uygulanabilmesi için yöneticilerimiz ile birlikte görüstük ve Sinop’a bir inme ünitesi açmaya karar verdik. Açtigimiz inme ünitesi sayesinde tüm dünyada da uygulanan bu tedavinin Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde uygulanmaya baslamasini sagladik ve su an 4 yatakli bir inme ünitemiz var. Akut inme ile gelen hastalarimiz ilk 4 buçuk saatte geldiklerinde ve uygun sartlari sagliyorlarsa damardan çok güçlü kan sulandirici tedavilerle bu pihtiyi eritmek üzerine bir tedavi uyguluyoruz. Zaman bizim için çok önemli, vakit beyindir, zaman beyindir düsüncesiyle tüm dünyada da ayni söylem kullanilmaktadir. Çünkü ilk 1 buçuk saatte verdigimiz tedavi ile her dört buçuk hastadan birini, ilk 3 saatte verdigimiz tedavi ile her 9 hastadan birini, ilk 4 buçuk saatte verdigimiz tedavi ile ise her 14 hastadan birini engelsiz bir sekilde taburcu edebiliyoruz. 4 buçuk saatten sonra maalesef bu tedaviyi uygulayamiyoruz. O yüzden bizim söylemimiz zaman beyindir, kol bacak güçsüzlügü konusma bozuklugu, yüzde kayma gibi semptomlari olan kisilerin vakit kaybetmeden hastanemize basvurmasi gerektigini tekrar hatirlatmak istiyorum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA