Emniyet Genel Müdürlügünden Intihar Açiklamasi

Emniyet Genel Müdürlügü, emniyet personellerinin intihar haberleri ile ilgili olarak, 2010 yilinda görev yapan personel sayisi ile 2020 yili personel sayisi karsilastirildiginda yüzde 43,5 artis olmasina ragmen intihar oranlarinda artis meydana gelmedigini açikladi.

Emniyet Genel Müdürlügünden Intihar Açiklamasi
Emniyet Genel Müdürlügünden emniyet personellerinin intihar haberleri ile ilgili yapilan açiklamada, "Teskilatimizdaki her personelimiz bizim için kiymetlidir. Emniyet Teskilati ailesinin degerli bir üyesidir. Dolayisiyla her kayip bizim için üzüntü kaynagidir. Bu gerçekten hareketle Emniyet Teskilati olarak 2017’den bu yana konuyla ilgili kapsamli çalismalar ve arastirmalar yapilmaktadir. Bu minvalde Emniyet Genel Müdürlügümüz rehberlik ve psikolojik danisma ve saglik birimlerimizin katkisiyla Içisleri Bakanligi Mülkiye Teftis Kurulu Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü Teftis Kurulu Baskanligi, Emniyet Genel Müdürlügü Polis Akademisi Baskanligi tarafindan farkli tarihlerde detayli arastirmalar yapilmis ve sonuç raporlari ortaya konulmustur" denildi.

Yapilan çalismalar neticesinde ortaya konulan sebepler dikkate alinarak Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan çogu ilk kez gerçeklestirilen bir dizi önleyici uygulamanin hayata geçirildigi kaydedilen açiklamada su ifadelere yer verildi:

"Personelimizin psikolojik iyilik halini artirmak, psikolojik degisimleri karsisinda bilgi sahibi olmasini saglamak ve psikolojik destek uygulamalari konusunda farkindalik olusturmak amaciyla asagida sirasiyla belirtilen adimlar atilmistir. Tüm personelimizi her yil en az bir defa psikolojik degerlendirmeye tabi tutma uygulamasi baslatilmistir. Bu uygulamaya kadar rehberlik ve psikolojik destek birimlerimizce yilda ancak 8 bin personel ile görüsülürken, bu uygulamanin basladigi Subat 2020 tarihinden itibaren pandeminin sinirlayici etkilerine ragmen 112 bin 314 personel ile görüsme yapilmistir. Ruh sagligi ile ilgili takibi ve tedavisi gereken personelimiz desteklenmekte, maasinda ve özlük haklarinda herhangi bir kisitlama yapilmadan iyilesebilmesi için tüm imkanlar saglanmaktadir. 3 Mayis 2021 tarihinde yürürlüge giren ’Emniyet Teskilati Rehberlik ve Psikolojik Danisma Uygulamalari Yönetmeligimiz’ ile düzenli bireysel görüsmeler hukuki zemine oturtulmus, sirali birim amirlerimizin görev ve sorumluluklari açiklanmis, psikologlarimizin yetki sinirlari ile rehberlik uygulama esaslari belirlenmis, psikolojik degerlendirme formlarimiz uzman görüsleri çerçevesinde yenilenmistir. Teskilatimizdaki tüm rehberlik ve psikolojik destek uygulamalarinin daha etkin ve kapsamli takibi amaciyla Emniyet Genel Müdürlügü Merkez Teskilati bünyesinde Rehberlik ve Psikolojik Danisma Sube Müdürlügü kurulmustur."

2010 yilinda 105 olan psikolog sayisinin 2020 ve 2021 yillarinda yapilan yogun psikolog alimlari ile 278’e ulastigina dikkat çekilen açiklamada söyle denildi:

"Aile hekimligi uygulamasini rol model olarak aldigimiz bu uygulamadaki hedefimiz, bin personele en az bir psikolog sayisina ulasmaktir. Personelimize evlilik yildönümlerinde bir gün izin kullandirilmasi uygulamasi getirilmis, uygulamanin basladigi Subat 2020 tarihinden itibaren 64 bin 136 personelimiz bu izni kullanmistir. Covid-19 salgini sürecinde personelimizin ihtiyaç duydugu anda ulasabilmesi amaciyla “Psikolojik Destek Hatti” ve “Nöbetçi Psikolog” uygulamasi baslatilmis ve halen devam etmektedir. Üniversitelerimizin Psikoloji, Psikiyatri ve Psikolojik Danismanlik ve Rehberlik bölümlerinden ögretim üyelerinin tavsiyeleri ve danismanligiyla 2021 yili basi itibariyla “Ögren - Fark Et - Yardim Et Projesi” baslatilmistir. Bu proje ile personelimizin psikolojik iyilik halini arttirmak, rehberlik ve psikolojik destek uygulamalari hakkinda bilinç olusmasini saglamak, rehberlik ve psikolojik destek birimlerinde yürütülen hizmetlerin sonuçlarini ölçülebilir hale getirmek, polisimizin aile ve is yasantisina, sosyal çevre uyumuna ve iliskilerine, stresi yönetebilmesine ve iletisim becerilerine pozitif yönde katki saglamak amaçlanmistir. Polis Radyosu’nda ruh sagligi konularinda düzenli olarak bilgilendirici programlar yapilmaktadir. Gerek kendi psikologlarimiz, gerekse üniversiteler ve ilgili diger kurumlar ile isbirligi yaparak “Ruh Sagligi, Iletisim Becerileri, Empati, Stres Yönetimi, Öfke Kontrolü, Aile Içi Iletisim, Problem Çözme Becerileri, Bütçe Yönetimi, Finansal Okuryazarlik” gibi konularda egitimler düzenlenmektedir. Bu kapsamda son 4 yilda 330 bin 927 personele egitim verilmistir. Meslege yeni baslayan, atama ve yer degistirme sonucu yeni bir ilde görevlendirilen personelin yeni görev yeri, çalisma sartlari ve özel yasamini ilgilendiren ve ihtiyaç duyabilecegi hususlarda ayrintili olarak bilgilendirildigi oryantasyon egitimleri düzenlenmektedir. Teskilat personeline yönelik motivasyonu ve kurumsal aidiyet duygusunu arttirici sosyal etkinlikler yapilmaktadir. Tüm sirali amirler, personeli ile ilgilenmesi, moral ve motivasyon artirici çalismalarda bulunmasi, iletisimini güçlü tutmasi konusunda bilgilendirilmistir. Evlilik, dogum, hastalik ve vefat gibi durumlarda personelimiz yalniz birakilmayarak, gerekli maddi ve manevi destek verilmektedir."

"2010 yilinda teskilatimizda görev yapan personel sayisi ile 2020 yili personel sayisi karsilastirildiginda yüzde 43,5 artis olmasina ragmen intihar oranlarinda artis meydana gelmemistir" denilen açiklama söyle devam etti:

"2021 yilinda ise geçmis yillara kiyasla intihar oranlarinda bir artis söz konusudur. Bu durum tarafimizca kesinlikle dogal karsilanmamakta ve her bir ferdimizin kaybi derin üzüntüye sebep olmaktadir. Polislik dogasi geregi stresli, travmatik olaylara ilk elden müdahale edilen ve silahli olarak görev yapilan bir meslektir. Yapilan arastirmalar isiginda dünyadaki birçok gelismis ülke polisleri ile kiyas yapildiginda 2009 - 2018 yillari arasi intihar hizi ortalamasi Fransa’da 34,92, Portekiz’de 19,54, Avustralya’da 16,9, Ingiltere’de 16,44, Japonya’da 16,1 ve ABD’de 16 iken ülkemizde ise bu ortalamanin 15,17 seviyelerinde oldugu görülmektedir. 2017’den itibaren yapilan yogun çalismalar sonucunda 2017 yilinda yüz binde 20 olan intihar orani 2020’de yüz binde 11’e düsmüstür. Teskilat olarak bu konuyu siki takip etmekte ve çalismalarimizi araliksiz sürdürmekteyiz. 2021 yilindaki artis diger yüksek yillardaki seviyeye ulasmasa da bu artisin nedenlerini belirlemek üzere gerekli çalismalari yürütmekteyiz."

Kaynak: İHA