Müsilaj Balik Tezgahlarini Etkileyecek Mi?

Marmara Denizi’nde etkili olan müsilaj sorununun balik tezgahlarina etki edip etmeyecegiyle ilgili konusan Balikçi Kenan Balci, avlanma sezonu baslayana kadar sorunun çözülmesini beklediklerini ifade ederek, “Devletimiz derinlemesine önlem aldi, baliklar bu sorunu hissedip açiklara gitti” dedi.

Müsilaj Balik Tezgahlarini Etkileyecek Mi?
Marmara Denizi basta olmak üzere birçok noktada etkisini gösteren müsilaj birçok vatandasi balik yiyip yememe konusunda tedirgin etmisti.

Akillara gelen soru isaretleriyle ilgili Beylikdüzü’nde bulunan Balikçi Kenan Balci degerlendirmede bulundu. Balci, belediyelere ve vatandaslara ayri ayri görevler düstügünü de belirterek, müsilajin avlanma sezonu açilana kadar son bulmasini beklediklerini ve bu durumun açiklardaki baliklari etkilemeyecegini söyledi.



Yarim asirdir balikçilik yaptigini ifade eden Balikçi Kenan denizlerin önemine bir kez daha vurgu yaparak, “Denizlerimize evimiz gibi önem göstermemiz lazim. Denizlerimizin kiymetini bilmemiz lazim. Doga kosulu ve hava sartlari nedeniyle müsilaj oluyor. Bunun ana ham maddesi denizanasidir. Denizanasi kiyiya vura vura parçalaniyor. Bir de aritma tesisleri önemli. Çünkü biz yag tabakalarini göremeyiz büyük malzemelerin büyük atiklarini görürüz ama yag tabakasini göremeyiz. Bunun için belediyelerimize çok önemli görev düsüyor. Çünkü her geçen gün kiyi seritlerinde Marmara’da her adimi dolup tasiyor. Önceden 100 kisi varsa simdiden milyonlarca insan var. O yüzden belediyelerin aritma tesislerine çok dikkat etmesi lazim. Yag atiklari olusmamasi lazim. Yag tabakasi deniz üstünde kaliyor. Denizanalari da parçalandigi zaman bu yag tabakasi nedeniyle denizin altina inemiyor” dedi.



“Denizlerimizi yabanci madde ile bulusturmamamiz lazim”

Geçmis dönemlerde de denizlerde müsilaj sorunu oldugunu ancak bu dönem yogun oldugunu ifade eden Balci, “Zaman zaman görülüyor ama büyügü ilk defa görülüyor. Bu artik felaket demektir. Denizdir, baliktir olabilir ama bunun çareleri var. Çarelerini yerine getirmek gerekir. Denizlerimizi yabanci madde ile bulusturmamamiz lazim atiklarla bulusturmamamiz lazim. Ben genellikle ev hanimlarina ve küçük çocuklarimiza sesleniyorum. Evimizde patates kizarttik onu lavaboya dökmek yerine topraga gömelim. Çünkü bu atiklar denizlerde yok olmuyor. Bu denize zarar verir” diye konustu.



“Devletimiz derinlemesine önlem aldi”

Müsilajlarin daha çok kiyi seritlerinde ve akintinin olmadigi yerlerde biriktigini ve baliklarin o bölgelerde bulunmadigini söyleyen Balci, “Açiklarda yoktur bu müsilajlar. Bilmeyenler yorum yapiyorlar baliga zarar olur diye ancak olamaz. Çünkü denizanasi ve balik bir arada yasiyor. Bunun ana ham maddesi de denizanasidir. Bir yag tabakasi var su da diyelim bunu da en çok baliklar hisseder ve açik sulara gider. Etkisi kalmaz sezon açilisina kadar çünkü devletimize ve sayin Cumhurbaskanimiza tesekkür ederim derinlemesine bir önlem aldilar. Ayrica lodos rüzgar ve firtina geldikçe bu müsilaj bitecektir” seklinde konustu.



“Denize saygiyla yaklasalim”

Daha önceden tatli su baliklarina denize birakarak denizlerdeki temizlik sorununa dikkat çekmeye çalistigini ifade eden Balci, “Halkimiz önlemini alsin belediyelerimiz önlemini alsin diye 15 sene önce duyuru yapmistim. Bu yüzden böyle bir sey yapmistim. Insanogluna iyilik yaptim. Bilmeyenler o dönemde yanlis degerlendirdi. Bilmeyenler kötü söz söylediler. Söylesinler önemli degil benim tek hedefim var deniz balik ve saglik. Balik çocuklarin kemiklerini gelistiriyor yaslilarin kan dolasimini hizlandiriyor. Herkes para ariyor ancak denize elinizi atip tutunca ag atip tutunca denize sana veriyor. Denize saygiyla yaklasalim” dedi.

Kaynak: İHA