Peru'da Kongre'nin Yeni Sandalye Dagilimi Belli Oldu

Peru'da 11 Nisan'da yapilan birinci tur devlet baskanligi seçimlerinin ardindan Kongre'de partilerin sandalye dagilimi belli oldu.

Peru basininda çikan habere göre, Peru Ulusal Seçim Jürisi, Kongre'de 2021-2026 yasama dönemi için partilerin aldiklari oy oranina göre Kongre'de elde ettigi sandalye dagilimini duyurdu.

Buna göre, Peru Cumhuriyet Kongresi'nin yeni koltuk dagilimi, Özgür Peru 37, Popüler Güç 24, Popüler Yeniden Dogus 13, Gelisen Ülke 7, Yapabiliriz Peru 5, Peru için Birlik 5, Peruluyuz 5 ve Mor Parti 3 seklinde olustu.

Ulusal Seçim Süreçleri Ofisinin (ONPE) yayimladigi verilere göre, 18 adayin yaristigi seçimin ilk turunda Özgür Peru adayi Pedro Castillo, oylarin yüzde 19,83'ünü alarak yarisi ilk sirada tamamlamisti.

- 2. tur seçim sonuçlari henüz resmiyet kazanmadi

ONPE'den en son yapilan açiklamaya göre, 11 Nisan'daki birinci turda en çok oy alan 2 adayin yaristigi seçimin ikinci turunda, Özgür Peru Partisi adayi solcu Castillo, 8 milyon 804 bin 439 oy alarak yüzde 50,2 ile seçimden birinci çikmisti.

Oylarin yüzde 100'ünün sayildigi Peru'da kesin olmayan sonuçlara göre, Popüler Güç Partisi adayi sagci Keiko Fujimori ise 8 milyon 735 bin 472 oy alarak yüzde 49,8 ile az farkla da olsa seçimi kaybetmisti.

Seçimin resmi sonuçlarinin ne zaman açiklanacagi henüz netlik kazanmazken Castillo destekçileri zaferlerini ilan ederek kutlamalara baslamisti.

Seçimi kazanan aday Peru'nun bagimsizliginin iki yüzüncü yil dönümü olan 28 Temmuz'da, yeni hükümeti devralarak 2021-2026 dönemleri için görev yapacak.

Kaynak: AA