Samsun'da Uçurtmalar Gökyüzünü Senlendirdi

Samsun’da düzenlenen "Uçurtmamda Sevgi Var" isimli etkinlikte uçurtmalar gökyüzünü senlendirdi.

Samsun'da Uçurtmalar Gökyüzünü Senlendirdi
Samsun Milli Egitim Müdürlügü, Büyüksehir Belediyesi, Atakum Bilim ve Sanat Merkezi tarafindan Batipark’ta "Uçurtmamda Sevgi Var" etkinligi düzenlendi.

2021 Yunus Emre ve Türkçe yili ile Haci Bektas Veli yili olmasi nedeniyle yapilan etkinlikte farkli okullarda ögrenim gören çocuklar burada siirler okudu. Akabinde Yunus Emre ve Haci Bektas Veli’nin sözlerinin yazili oldugu uçurtmalar ögrenciler ve velilileri tarafindan uçuruldu. Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir ise Bilim ve Sanat Merkezi stantlarini gezerek ögrencilerle sohbet etti. Ögrencilerden olusan müzik grubu ise vatandaslarin kulaklarinin pasini sildi.

Etkinlikte konusmasini gerçeklestiren Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürü Irfan Yetik, "Kültürümüz açisindan önemli dönüm noktalarinin yil dönümlerine 2021 yili içerisinde çok kez taniklik ettik. Önce Istiklal Marsimizin kabulünün yüzüncü yilini kutladik, ardindan Haci Bektas Veli’nin 750. ve Yunus Emre’nin 700. vefat yil dönümlerinde bu yüce sahsiyetleri, gönül erenlerini anmak için burada toplandik. Vefatlarinin üzerinden 7 asirdan fazla geçmesine ragmen, bugün hala gönüllerimizde dolasan bu gönül erleri, Anadolu’da 700 yildir varligimizi sürdürmemizin; kullandiklari dil, ögütledikleri sevgi ve hosgörüyle, birlik ve beraberlik içinde yasamamizin da mimarlaridirlar. Anadolu’nun her yerinde bir zenginlik görmek mümkündür. Insan ve doga el ele verip nice zenginlikler dogurmustur bu topraklardan. Iste bu topraklara sonsuz emekle, yilmadan usanmadan hosgörü tohumlari ekmis Anadolu erenlerinden biridir Haci Bektas Velî. Zamanla onlarin yolunu izleyenler de bu tohumlara su vermis, nur vermistir, gün gelsin de tohumlar yesersin, meyve versin diye. ’Gündüz sevk ile dünya isine, gece ask ile ahiret isine’ prensibini uygular Haci Bektas Veli. Insanlarin miskinlik etmesini hos karsilamaz. Insanlarin emeklerine saygilidir. Çaliskanligi önerir. Dürüstçe çalismayi kutsar. Yunus Emre de Haci Bektas Veli’nin hosgörü tohumlarini sulamis ve Anadolu insaninin kalbinde taht kurmus bir erendir. Onun bize anlattigi sevgi, asirlari asarak günümüze kadar ulasmis, su anda bütün dünya milletlerinin ihtiyaç duydugunu bildigimiz temel bir prensip haline gelmistir. Bütün bunlarin yaninda hem Yunus’un hem de Haci Bektas’in Türkçe’mize olan katkilarini da hatirlatmadan geçmemek gerekir. 2021 Yilinda sadece Yunus degil Türkçe vurgusu da yapilmistir. Çünkü ’Dünya Dili Türkçe’ siariyla hareket etmek istiyorsak Yunus’un Türkçeye olan katkilarini da görmezden gelemeyiz. Yunus’un döneminde bilim ve sanat dili olarak agirlikli olarak Farsça ve Arapça kullanilmaktaydi. Yunus Emre ise siirlerinde akici ve sade Türkçeyi vurgulamis ve Karamanoglu Mehmet Bey’i etkileyerek, 1277’de ’bundan böyle meydanda, mecliste Türkçeden baska dil kullanilmaya’ fermaninin olusmasina temel olusturmustur. Yunus’un bürokrasiyi böylesine etkilemesi, Anadolu’da Türkçenin yazi dili haline gelmesinde oldukça etkili olmustur" dedi.

Etkinlikte Atakum Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Hamza Tural da bir konusma gerçeklestirdi.

Programa ayrica Samsun Il Milli Egitim Müdürü Yardimci Erdal Aksoy katildi.

Etkinlik toplu fotograf çekimi ile son buldu.
Kaynak: İHA