Peru'da Devlet Baskani Adayi Fujimori Için Önleyici Gözalti Talebi

Peru Bassavciligi, Lava Jato (Oto Yikama) davasi kapsaminda Devlet Baskani adayi Keiko Fujimori’ye karsi önleyici gözalti talebinde bulundu.

Peru'da Devlet Baskani Adayi Fujimori Için Önleyici Gözalti Talebi
Peru’da 6 Haziran’da yapilan Devlet Baskanligi seçimlerinde Sosyalist aday Pedro Castillo ile kiyasiya bir yaris veren Halk Gücü Partisi’nin sagci adayi Keiko Fujimori hakkinda gözalti talebinde bulunuldu. Peru Bassavciligi, Lava Jato (Oto Yikama) davasi kapsaminda Fujimori’ye karsi önleyici gözalti talebinde bulunarak, dava kapsaminda islendigi iddia edilen yolsuzluk suçlamalari nedeniyle Fujimori aleyhine acil olarak islem yapilmasini talep etti.

Bassavci Domingo Pérez tarafindan imzalanan ve Organize Suçlar Dördüncü Daimi Ulusal Hazirlik Sorusturma Mahkemesi’ne gönderilen resmi mektupta, "Süreç taniklarla iletisim kurmayi zorlastiriyor. Bu nedenle, ifadenin kisitlamalar olmadan alinmasi ve sanik Keiko Fujimori Higuchi hakkinda ihtiyati tutuklama yapilmasini talep ediyorum” ifadeleri yer aldi.

Kara para aklama iddiasiyla Fujimori hakkinda 30 yil hapis cezasi isteyen Peru Bassavciligi, Fujimori’nin partisinin siyasi kampanyalari finanse etmek için Lava Javto davasinin merkezindeki Brezilyali insaat sirketi Odebrecht’ten rüsvet almakla suçluyor. Bassavcilik, bu iddialarin isiginda Fujimori’de dahil 40 kisi hakkinda dava açti.

17 Mart 2014 tarihinde Brezilya’da polis bir oto yikama isletmesine baskin düzenlemis, mahalle arasinda küçük bir oto yikamaciya yapilan basit bir baskin Brezilya basta olmak üzere tüm Latin Amerika’da Devlet Baskanlarina kadar uzanan bir sorusturma sürecinin baslatmisti. Peru’da bir önceki Devlet Baskani Martin Vizcarra, Lava Jato davasiyla baglantili bir insaat sirketinden 2.3 milyon sol (657 bin dolar) rüsvet aldigi iddiasiyla görevden alinmisti.
Kaynak: İHA