Ani Degisken Havalar Süper Bulasiciligi Tetikleyebilir

Hava sartlarinin degiskenliginin sagliga olan etkileri hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Iç Hastaliklari Uzmani Dr. Özkan Akyol, “Hastalik getiren hava degisimleri, süper bulasici olarak bizlerin hayatini olumsuz etkilemekte ve hayat konforumuzu düsürmektedir” dedi.

Ani Degisken Havalar Süper Bulasiciligi Tetikleyebilir
Liv Hospital Samsun Hastanesi Iç Hastaliklari Uzm. Dr. Özkan Akyol, Ani degisken havalar süper bulasiciligi tetikleyebildigini söyledi.

Hastalik getiren hava degisimleri, süper bulasici olarak vatandaslarin hayatini olumsuz etkiledigini belirten Uzm. Dr. Özkan Akyol, "Bu yil yaz mevsimi degisken hava kosullariyla bizlere ‘merhaba’ dedi.

Günes uyandigimizda hava günesli ve çok sicakken aksama hizla serinleyebiliyor, ertesi gün ise bir anda isi düserek yagmur görülebiliyor. Bu gibi hava durumlarinin grip, soguk alginligi gibi hastaliklarin habercisidir. Disari çikarken mutlaka hava kosullarinin degiskenligini göz önünde bulundurarak giyinmemiz gerekiyor. Sicak havayi görüp ince giyindigimizde mutlaka temkinli olmaliyiz. Kapali ortamlarda terleyip disari çikildiginda halk arasinda üsütme olarak nitelendirdigimiz hastaliklara yakalanmaktayiz. Bu dönemlerde çok dikkatli olmali, kapali ortamlari havalandirmaliyiz. Bir yandan sigaranin da hastaliklarin etkisini artirdigini unutmamali, sigaradan uzak durmali, sigara içmiyorsak içilen ortamlardan uzaklasmaliyiz” diye konustu.



Dogru beslenmeyi ihmal etmeyin

Hastaliklara karsi tedbir almada en önemli noktalardan birinin dogru beslenme olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Özkan Akyol, “Her zaman oldugu gibi özellikle bu dönemde de beslenmemize ekstra dikkat etmeliyiz. Sebze, meyve ve protein tüketimi, mutlaka dengeli ve günlük olarak yapilmali. Kahvaltisiz güne baslanmamali, her gün bir porsiyon meyve tüketilmeli. Günlük su tüketimimiz en az 2 litre olmali ve doktor kontrolünde ihtiyaci olan kisilerin vitamin alimi yapmalari gerekmektedir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA