ABD, Nijerya'nin Twitter'i Askiya Almasini Kinadi

ABD Disisleri Bakanligi, Nijerya'da Twitter'in askiya alinmasini kinayarak, Abuja yönetimini bu adimi geri almaya ve Nijeryalilarin ifade özgürlügü haklarina saygi duymaya çagirdiklarini açikladi.

ABD Disisleri Sözcüsü Ned Price, yaptigi yazili açiklamada, "ABD, Nijerya hükümetinin Twitter'i askiya almasini ve ardindan Twitter kullanan Nijeryalilara yönelik tutuklama ve kovusturma tehditlerini kiniyor." ifadelerine yer verdi.

Nijerya Ulusal Yayin Komisyonunun, Twitter'i kullanmayi birakmalari konusunda tüm televizyon ve radyo yayincilarina talimat göndermesinden de endise duyduklarini belirten Price, fikir ve bilgiyi toplama, bildirme ve yayma hakkinin gereksiz yere kisitlanmasinin demokrasilerde yerinin olmadigini kaydetti.

Price, "Ifade özgürlügü ve hem çevrim içi hem de çevrim disi bilgiye erisim, müreffeh ve güvenli demokratik toplumlarin temelidir. Birlik, baris ve refah için çalisan Nijerya'yi destekliyoruz. Ortagi olarak hükümeti, bu (Twitter'i) askiya almayi geri alarak vatandaslarinin ifade özgürlügü hakkina saygi duymaya çagiriyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- Nijerya'da Twitter yasagi

Nijerya Devlet Baskani Muhammed Buhari, ülkenin güneydogusunda kamu binalarina saldiran genç isyancilara yönelik Twitter hesabindan 1 Haziran'da yaptigi paylasimda, 1967-1970 yillarinda ülkede 1 milyon kisinin ölümüne neden olan sivil savasi hatirlatmis ve "30 ay boyunca alanda savasan bizler, onlara anladiklari dilden davranacagiz." ifadesini kullanmisti.

Twitter, Buhari'nin bu paylasimini silerek hesabi askiya almisti. Bu olayin üzerine Nijerya hükümeti, 4 Haziran'da Twitter'in ülkedeki faaliyetlerini bir sonraki emre kadar askiya aldigini duyurmus, bu yasagi ihlal edenlerin yargilanmasina karar vermisti.

Nijerya hükümetinin kararinin ardindan Avrupa Birligi, Ingiltere, ABD’nin Abuja'daki büyükelçileri tarafindan yapilan ortak açiklamada, Twitter'in faaliyetlerinin askiya alinmasinin "ifade özgürlügünün ihlali" oldugu belirtilmisti.

Kaynak: AA