Denizli'nin Ihracat Performansi Yüz Güldürüyor

Türkiye'nin en fazla ihracat yapan illeri arasinda yer alan Denizli, dis satimini bu yilin 11 ayinda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 43 artirdi Kentten yapilan tekstil konfeksiyon ürünleri ihracati yüzde 35, bornoz ve sabahlik ürünleri ihracati yüzde 51 yükseldi Denizli Ihracatçilar Birligi Yönetim Kurulu Baskani Memisoglu: 'Denizli ihracati bu yil 4,5 milyar dolari bulacak. Önümüzdeki sene kendimize 5 milyar dolarlik bir hedef koyuyoruz'

SEBAHATDIN ZEYREK - Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sehirleri arasinda yer alan Denizli'den, 2021'in 11 ayinda gerçeklestirilen dis satim, önceki yilin ayni dönemine göre yüzde 43 artarak 3 milyar 76 milyon 372 bin dolara ulasti.

AA muhabirinin Denizli Ihracatçilar Birligi (DENIB) verilerinden derledigi bilgilere göre, geçen yilin ocak kasim döneminde 2 milyar 150 milyon 660 bin dolarlik dis satim yapan Denizlili ihracatçilar, bu yilin ayni döneminde 3 milyar 76 milyon 372 bin dolarlik ihracata imza atti. Böylece söz konusu dönemler itibariyla kent ihracati yüzde 43 artis gösterdi.

Bu dönemde Avrupa Birligi ülkelerine yönelik ihracat yüzde 40,36 artisla 1 milyar 477 milyon 271 bin dolara yükseldi.

Kent ihracatinda ülkeler bazinda Ingiltere, ABD, Almanya, Italya, Fransa ve Hollanda öne çikarken, ürün grubu özelinde bornoz ve sabahlik grubunda gerçeklesen yüzde 51'lik artis dikkati çekti. Kentten yapilan tekstil konfeksiyon ürünleri ihracati da yüzde 35 artis gösterdi.

Denizli tekstil firmalari 11 ayda 147 milyon 923 bin dolarlik bornoz-sabahlik, 446 milyon 641 bin dolarlik havlu ve 243 milyon 298 bin dolarlik çarsaf ve nevresim ihraç etti.

- "Son 18 ayda ihracat rekorlarimizi 6 defa kirdik"

DENIB Yönetim Kurulu Baskani Hüseyin Memisoglu, 2021 yilinin "gülerek agirladiklari" bir yil oldugunu söyledi.

Memisoglu, "Denizli ihracati geçen yil haziran ayindan itibaren 18 aydir ivmesini artirarak devam ettiriyor. Bu 18 ayda ihracat rekorlarimizi tam 6 defa kirdik. Denizli olarak en son rekorumuzu eylül ayinda 461 milyon dolarla kirdik. Burada genel toplam rakama bakacak olursak da Denizli ihracati bu yil 4,5 milyar dolari bulacak. Önümüzdeki sene kendimize 5 milyar dolarlik bir hedef koyuyoruz. Insallah her sey daha güzel olur." dedi.

- "182 ülkeye ihracat yapiyoruz"

Yeni yildan umutlu olduklarini vurgulayan Memisoglu, sunlari kaydetti:

"Ihracatimiz homojen olarak bütün sektörlerde artti. Denizli ihracati içinde tekstilin payi yüzde 40. Uzun yillardir rakamini artirarak, oranini düsürerek geliyor. Denizli'den 182 ülkeye ihracat yapiyoruz. 133 ülkeye tekstil, degerli madenlerde ise 92 ülkeye, kabloda 122 ülkeye ihracat yapiyoruz. Yani ihracatimizi sektörlerde oldugu gibi ülkeler bazinda dagitmis durumdayiz. Bu da kent ihracatinin saglikli bir yapisinin oldugunu gösteriyor. Gida ve makine gibi alanlarda ilave çalismalar yaparak ihracattaki payini artirmak için gayret gösteriyoruz. Denizli ihracati geçen yil kilogram basina 1,60 dolar seviyelerindeyken su anda 2,05 dolar bazinda. Bu hepimizi mutlu eden bir rakam ve Türkiye ihracatindaki kilogram ortalamasinin çok üzerindeyiz. Burada mermer bloklarini biraz daha isleyerek satabilirsek, kilogram basi ihracat degerimizi artirmamiz mümkün olacak."
Kaynak: AA